Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
19/4/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4815
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους
Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία
Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση
Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»
6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 
Χιόνη Διονύση: τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ! 
Γεώργιος Σουρής .Έλληνας σατιρικός ποιητής 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αποθεώνει τον Βορίδη – Τον αποκάλεσε «πολιτικό κλάσης»
ESM: Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, η χώρα δεν αντιμετωπίζει νέα κρίση
Απίστευτες ύβρεις Βενιζέλου κατά των Ελλήνων! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Εξωτερική Πολιτική και διερευνητικές. Του Νίκου Κοτζία

�������� 
 

Ημερομηνία: 2/2/2021 10:29:24 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Εξωτερική Πολιτική και διερευνητικές

Οι διερευνητικές διαβουλεύσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι κάποιος διάλογος που γίνεται για να γίνεται. Είναι ένας δομημένος διάλογος στον οποίο επενδύουν και οι δύο πλευρές σειρά από στόχους. Ως προς τις διερευνητικές, πάγιος στόχος της Ελλάδας ήταν (α) ότι το υπό εξέταση θέμα είναι η ΑΟΖ και η Υφαλοκρηπίδα και (β) ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί σε Διεθνές Δικαστήριο, κατά προτίμηση εκείνο της Χάγης. Καλά θα κάνουν, λοιπόν, σειρά πολιτικών που επιδιώκουν να υποβαθμίσουν το ρόλο και τη σημασία των διερευνητικών να επανέλθουν στους στόχους της διπλωματίας, εκτός αν κρύβουν άλλους στόχους από τους προαναφερθέντες. Υποχωρήσεις πιθανά και πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιδίωξη είναι η συμφωνία για αυτά τα θέματα με την Τουρκία. Δεν προβλέπω ότι αυτό είναι σήμερα δυνατό, εκτός αν υπάρξουν υποχωρήσεις χωρίς αρχές. Βέβαια, από την άλλη, οφείλει η χώρα να προσπαθήσει να πετύχουν επί της ουσίας οι διερευνητικές, θέτοντας όρους, κόκκινες γραμμές και κάνοντας ορθή ενημέρωση στο διεθνές περιβάλλον. Αν συνεχιστούν οι διερευνητικές, και όσο συνεχιστούν, η επιδίωξη πρέπει να είναι να έχουν έγκαιρα χαραχτεί θεμελιακές στρατηγικές. Η πρώτη και κυριότερη στόχευση πρέπει να είναι εντός αυτής της διαδικασίας, υπό τις σημερινές συνθήκες, να υποχρεωθεί η Τουρκία να προσχωρήσει στο Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης και να το υπογράψει. Διότι σε ποια βάση θα συζητάμε οτιδήποτε στα σοβαρά εάν δεν υπάρχει η συμφωνία και των δύο μερών στον ρόλο του Δικαίου της Θαλάσσης;

Κομμάτι της συμφωνίας με την Τουρκία, θα πρέπει να είναι, ότι αν τυχόν αρχίσει η διαδικασία διαμόρφωσης συνυποσχετικού παραπομπής του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο, να υπάρξει ταυτόχρονα με τη διαδικασία επεξεργασίας του συνυποσχετικού η δεύτερη στόχευση: η άρση του casus belli στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Η ύπαρξή του όχι μόνο είναι προκλητική, αλλά με το συνυποσχετικό καθίσταται ξεπερασμένο ακόμα και για αυτή την ίδια την τουρκική επιχειρηματολογία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο να μην επαναλάβει η κυβέρνηση ένα από τα λάθη που έκανε ως προς τις θαλάσσιες ζώνες. Να χάσει από την οπτική της την λογική και νομική σειρά των πραγμάτων. Θυμίζω, ότι αν επιλέξει κανείς το συνυποσχετικό με την άλλη μεριά και την προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο, δεν θα δικαιούται, κατόπιν, να κάνει επέκταση των χωρικών υδάτων του όπως την προβλέπουν τα δικαιώματα που καταχωρεί το Διεθνές Δίκαιο. Ο κίνδυνος είναι το δικαστήριο να συνυπολογίσει στην κατανομή της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο πλευρές και τις εν δυνάμει ελληνικές αιγιαλίτιδες ζώνες από τα 6 μέχρι τα 12 μίλια, συν τους κόλπους. Αρα, η τρίτη στόχευση πρέπει να είναι η έγκαιρη ετοιμασία των θαλάσσιων ζωνών που δίνουν κυριαρχία επί του «μη ξηρού εδάφους» και να γίνουν τα απαιτούμενα ΠΔ στον σωστό χρόνο. Ανάλογη προσοχή απαιτείται στην προετοιμασία των χαρτών στήριξης της πρότασης για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα αν τυχόν κατατεθούν στο Διεθνές Δικαστήριο, καθότι το δικαστήριο θα λάβει ανάλογους χάρτες και από την Τουρκία στους οποίους παρανόμως θα εμφανίζεται η τουρκική ΑΟΖ να συμπεριλαμβάνει και εδάφη που σήμερα τα χαρακτηρίζει ως γκρίζες ζώνες.

Η ορθή προετοιμασία ως προς την αναγνώριση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, την άρση του Casus Belli και τους χάρτες και μια ορθή χρήση του Διεθνούς Δικαίου διευκολύνει την υπό διερεύνηση λύση. Ταυτόχρονα δε, αποτελούν αυτά τα τρία στοιχεία σε κάθε φάση ισχυρά όπλα σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές και υπάρξει «παίγνιο καταλογισμού ευθυνών».

Μεγάλη σημασία, τέταρτη στόχευση, έχει η προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει των διερευνητικών. Απαιτείται:

(α) Να επιδείξει η Ελλάδα σοβαρότητα. Δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται η διπλωματία ένα είδος κυβερνητικού σόου από το οποίο παρελαύνουν όλα τα στοιχεία μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης σε κοινή θέα. Ουδέποτε στους προηγειθέντες 60 γύρους υπήρξε ένα τέτοιο σόου που αντικειμενικά αντιστρατεύεται την απαίτηση να αντιμετωπίζεται η διπλωματία ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που είναι, με νηφαλιότητα και υπομονή. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να ρίχνει το βάρος της στο επικοινωνιακό παιχνίδι και όχι στην ουσία. Η μόνη εξήγηση σε αυτή την επικοινωνιακή της εμμονή είναι ότι θέλει να αποπροσανατολίσει και συσκοτίσει από πιθανές υποχωρήσεις.

(β) Να μην αφήνει η ελληνική κυβέρνηση, πιθανόν εξαιτίας της ανασφάλειας και της κρυφής της ατζέντας, να κάνει η Τουρκία διεθνή προπαγάνδα. Δεν είναι δυνατό να μην απαντά ούτε καν στην δήλωση του Τσαβούσογλου στις 12.1.2021, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάει στις διερευνητικές κάτω από την πίεση των Γερμανών. Ούτε να μην εξηγεί στη διεθνή κοινότητα τις τουρκικές θεωρήσεις-προκλήσεις για γκρίζες ζώνες ή για αφοπλισμό νησιών της, παρά την κατάληψη της Κύπρου και τις προκλήσεις στα Ιμια. Η Τουρκία δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ζητά κάτι τέτοιο, τόσο διότι δεν είναι μέρος της Συμφωνία του Παρισιού το 1946, όσο και γιατί με τις τροποποιήσεις που έγιναν μέσω της Συνθήκης του Μοντρέ δεν διαθέτει νομική βάση να διεκδικεί κάτι τέτοιο. Αυτά οφείλει η Ελληνική κυβέρνηση να τα εξηγεί με υπομονή και επιμονή. Όπως και να εξηγεί ότι κάθε επιμέρους διεθνούς συμφωνίας, προηγείται το Διεθνές Δίκαιο της Άμυνας.

 (γ) Οφείλει η χώρα να πάει καλά προετοιμασμένη στις διερευνητικές. Υπάρχουν δεκάδες μελέτες στο Υπουργείο για το αντικείμενό τους από υψηλής ειδίκευσης εγχώριους μελετητές, αλλά και του εξωτερικού. Ας αξιοποιηθούν. Επίσης, είναι ανάγκη οι ελληνικές απόψεις να προβληθούν πιο συστηματικά και καλύτερα στο διεθνή επιστημονικά τύπο και να αξιοποιηθούν καλύτερα τα έντυπα που μελετούν οι δικαστές και οι συνεργάτες τους.

(δ) Η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει με μικρότερη αντιπροσωπεία σε μια συνάντηση από εκείνη της Τουρκίας. Η ισότητα σε διαπραγματεύσεις οφείλει να είναι πλήρης και σε όλους τους τομείς. Επίσης, δεν κάνει καθόλου καλή εντύπωση το ότι η ελληνική αντιπροσωπεία για πρώτη φορά μετά από 60 συναντήσεις δεν συμπεριλάμβανε ούτε έναν ειδικό στο διεθνές δίκαιο ή ότι μέλος της αντιπροσωπείας ήταν πρόσωπο άπειρο που ουσιαστικά δεν γνωρίζει το αντικείμενο των διερευνητικών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

(ε) Τέλος, το ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα με υποχωρήσεις, δεν σημαίνει ότι ο φορέας της δεν έχει σαφείς πολιτικές επιλογές. Ούτε ότι προκειμένου να κατανοήσει κανείς το που το πάει χρειάζεται να σε ενημερώσει ο ίδιος.

 

  Σχολιασμός Θέματος «Εξωτερική Πολιτική και διερευνητικές. Του Νίκου Κοτζία »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

Τρύφων Αλεξιάδης: Τελικά λεφτά υπάρχουν;

 9/2/2021 
 

Καί ὕστερα ἀποροῦμε γιατί δέν ἔρχεται ὁ Πούτιν στίς 25 Μαρτίου.Του Μανώλη Κοττάκη

 5/2/2021 
 

Αφού εργαζόμαστε περισσότερο γιατί δεν είμαστε πιο πλούσιοι.Του Ανδρέα Αττάλογλου Οικονομολόγου

 2/2/2021 
 

Εξωτερική Πολιτική και διερευνητικές. Του Νίκου Κοτζία

 2/2/2021 
 

Το 2020 ήταν ίδιο με το 2010 – Για το 2021 και 2022 κοιτάξτε το 2011 και 2012. Του Χιόνη Διονύση

 1/2/2021 
 

Αλλαγές στη διεθνή οικονομική πολιτική και ελληνική οικονομία. Του Αστρουλάκη Νίκου - και του Φιλιππάκη Νίκου

 23/1/2021 
 

Ούτε Σχέδιο, Ούτε Ανάπτυξη. Ο θρίαμβος της προχειρότητας και της κοινοτοπίας.του Κώστα Λαπαβίτσα

 22/1/2021 
 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο νέος φορολογικός προσανατολισμός για τις ΗΠΑ και τον κόσμο

 18/1/2021 
 

ΗΠΑ: Κρίση δημοκρατίας ή σημάδια παρακμής. Του Γιάννη Κουτσοκώστα

 8/1/2021 
 

Δ. Μπουραντάς: Η κοινωνική κουλτούρα ως εμπόδιο κοινωνικής ευημερίας

 23/12/2020 
 

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι: τρεις πολιτικές για τον Κοροναϊό.Του Νίκου Κοτζία

 8/12/2020 
 

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!..Tου Γιώργου Δουράκη

 9/10/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός παράγει άχρηστες δουλειές. Tου David Graeber

 28/9/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Yποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων-οντοτήτων φορολογικού έτους 2020
ΣΟΛΝΘ: Αίτημα για αλλαγές στην εφαρμογή του συστήματος MyData(1 σχόλιο/α) 
Ανακοίνωση ΣΟΛΝΘ Διεξαγωγή Σεμιναρίου ΚΦΕ 
Διοργάνωση σεμιναρίου- Δωρεάν - για τις Αλλαγές στη Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΝΗ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 
ΣΟΛΝΘ: Επιστολή με θέμα: : Διόρθωση – Επανασχεδιασμός του Φορολογικού Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πρόγραμμα Πειραιώς για χρηματοδότηση καταλυμάτων
Πώς διαγράφονται οι απαιτήσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ λόγω πτώχευσης οφειλέτη
Οι 81 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
Όλες οι αλλαγές στη φορολογία – Μετά το Πάσχα ανοίγει το taxisnet 
Τι αλλάζει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις 
Έρχεται πρόσθετη ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις – Τι ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Μάνατζμεντ της κρίσης . Του Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα