|
Διαμάχες, εξώδικα, επιστολές ανάμεσα σε χρήστες του λιμανιού και στον ΟΛΠ Καταγγέλλουν μονοπωλιακές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, παράτυπες πρακτικές και κατάχρηση εξουσίας ● Επιστολή του προέδρου της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ προς τον υπουργό Ναυτιλίας, με αίτημα να ακυρώσει αποφάσεις της πρόσφατα υποβαθμισμένης ΡΑΛ και της καταργημένης ΔΑΛ που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων στη ναυπηγοεπισκευή.

Εκρυθμη είναι η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς οι κόντρες, οι διαφωνίες και οι... αλληλοσπαραγμοί ανάμεσα στον ΟΛΠ-Cosco και τους χρήστες του λιμανιού καλά κρατούν. Οι τελευταίοι εναντιώνονται στις πρακτικές που ακολουθεί η κινεζική εταιρεία όσον αφορά τη διαχείριση πολλών ζητημάτων στο λιμάνι και εκφράζουν ανοιχτά πλέον την άποψη ότι διαμορφώνονται μονοπωλιακές συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι δεν φαίνεται να συμφωνούν καθόλου με την άποψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως την εξέφρασε πρόσφατα, ότι «το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υπογραμμίζει αυτήν την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες».
Λίγες ημέρες πριν, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων με αφορμή επιστολή της Cosco στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, με την οποία ζητούσε να εκσυγχρονιστούν οι διαδικασίες εφοδιασμού και τροφοδοσίας πλοίων, έστειλε εξώδικο στην κινεζική εταιρεία κατηγορώντας την για «αθέμιτες πρακτικές» και «κατάχρηση εξουσίας» που θα έχουν αποτέλεσμα τον «αργό θάνατο εκατοντάδων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι εδώ και έναν αιώνα».
Οι εφοδιαστές στο εξώδικό τους κάνουν λόγο για «ενδιαφέρον υποκριτικό και προσχηματικό» από την πλευρά της Cosco για τους εφοδιασμούς των πλοίων και αναφέρουν πως αν η κινεζική εταιρεία ενδιαφερόταν πραγματικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, θα έπρεπε να υποβάλει τις προτάσεις της στον Σύλλογό τους.
Και πριν προλάβει να κατακάτσει ο θόρυβος από αυτήν την αντιδικία, προχθές μια γερή νέα σύγκρουση προέκυψε. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη από τους εφοδιαστές πήραν οι ναυπηγοεπισκευαστές με σημείο αιχμής τη διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων που βρίσκονται στη ναυπηγοεπισκευή.
Ολα ξεκίνησαν μόλις διέρρευσε επιστολή του προέδρου της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας (ΕΛΙΜΕ) και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Αγγελου Καρακώστα, προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με την οποία δηλώνει την ικανοποίηση του για τον «επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ)» από το υπουργείο και ζητά από τον Γ. Πλακιωτάκη την ανάκληση αποφάσεων της ΡΑΛ, η οποία θυμίζουμε ότι πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση υποβαθμίστηκε, όσο και της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ) που έχει καταργηθεί με απόφαση του υπουργού τον Μάρτιο του 2020. Οι αποφάσεις των δύο Αρχών αφορούν την παράδοση και διαχείριση των αποβλήτων της ναυπηγοεπισκευής στο λιμάνι του Πειραιά και «σπάνε» το μονοπώλιο στη διαδικασία διαχείρισης, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών σε όσες εταιρείες πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Διαμαρτυρία
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της ΕΛΙΜΕ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ) έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στον υπουργό Ναυτιλίας, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό, στο ΤΑΙΠΕΔ, στην πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα, στην ΕΛΙΜΕ και στα Επιμελητήρια του Πειραιά.
Σε αυτήν επισημαίνει την αναρμοδιότητα του κ. Καρακώστα να στείλει μια τέτοια επιστολή, θέτοντας το ερώτημα «ποιον και γιατί εξυπηρετεί ο Αγγελος Καρακώστας με την επιστολή του;» και υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις των Αρχών δεν μπορούν να ανακληθούν, αφού μερικές από αυτές έχουν επικυρωθεί με δικαστικές αποφάσεις, ενώ για κάποιες που δεν έχουν τελεσιδικήσει μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να αποφανθεί. Καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τους γνωρίσει «τελικά ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο; Δηµοκρατικά εκλεγµένες κυβερνήσεις ή δικηγόροι κινέζικων πολυεθνικών;» και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας «να αποτρέψει τη συνέχιση φωτογραφικών διαδικασιών και αθέµιτων µονοπωλιακών πρακτικών». Τέλος, δηλώνει ότι «επιχειρηµατικά deals που εξυπηρετούν µονοπωλιακές πρακτικές, όποια επωνυμία και εάν έχουν αυτές, θα τους βρουν αγωνιστικά ενάντιους».
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Ποιοι κρύβονται πίσω από την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων και την απαξίωση-κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων» επισημαίνει: «Εχει μία πρόκληση μπροστά του ο υπουργός: να προχωρήσει ή μη στην ανάκληση των πράξεων της ΔΑΛ και ΡΑΛ. Περιμένουμε να δούμε πώς θα την απαντήσει. Θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους να επιλέγουν δικούς τους παρόχους για την παράδοση των αποβλήτων ή όχι “σπάζοντας” το μονοπώλιο ή, για μία ακόμη φορά, το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη θα λειτουργήσει ως εντολοδόχος συμφερόντων;»
www.efsyn.gr
|