Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
20/5/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4148
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή
Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα
Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη
Πρώτες ήττες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμό τους κατά της Ρωσίας. Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής
Η οικονομική προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία
Κρούγκμαν: Το δεύτερο μεγάλο λάθος του Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δήλωση-κόλαφος του Νόαμ Τσόμσκι: Αν ίσχυε η Νυρεμβέργη, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να κρεμαστούν! 
Κύρτσος καλεί Ν.Δ. να στραφεί κατά της Novartis 
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, για την κυβέρνηση 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στο Περού παίρνουν μέτρα στην Ελλάδα το ;;;  
Στουρνάρας: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσεις για ν’ αντέξουν την ακρίβεια 
Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς ; του Λημναίου Σπυρίδωνα Οικονομολόγου

�������� 
 

Ημερομηνία: 31/3/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

 

Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς ;

Το τελευταίο διάστημα μερικοί συνάδελφοι, στοχεύοντας “στην συνεχή και έγκαιρη ενημέρωσή μας”,  μας κοινοποιούν  διάφορες επιστολές και ανακοινώσεις τους, μέσω των οποίων εκφράζουν την έντονη επιθυμία τους , την οποία παρουσιάζουν και ως αναγκαιότητα, δηλαδή τη δημιουργία  Επιμελητηρίου Φοροτεχνικών – Λογιστών.

Τελευταία μάλιστα, όπως πάντα οι ίδιοι αναφέρουν, προχώρησαν και σε “γκάλοπ” μεταξύ των οικονομολόγων για να διαπιστώσουν τις προθέσεις των συναδέλφων για την αναγκαιότητα της δημιουργίας Επιμελητηρίου.

Είναι γεγονός ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο ο «θεσμοθετημένος» οργανισμός για την κατοχύρωση του Οικονομολογικού Επαγγέλματος, δεν έχει να επιδείξει και πολλά πράγματα πάνω σ’  αυτό το ζήτημα.

Όλα αυτά τα χρόνια, που δεν είναι και λίγα 26 στον αριθμό, για το μόνο που μπορεί να υπερηφανεύεται  το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι η ελλιπής, η κουτσουρεμένη κατοχύρωση της ειδικότητας, του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτέχνη. Την οποία ειδικότητα, πρέπει να σημειώσουμε, κανείς από τους κρατικούς λειτουργούς ή οργανισμούς δεν λαμβάνει υπόψη του, παρά μόνο το ίδιο το Οικονομικό  Επιμελητήριο, απαιτώντας από τους συναδέλφους οικονομολόγους, την συνδρομή τους.

Έτσι λοιπόν μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση αδράνειας του Φορέα, όλοι εμείς που εναποθέσαμε τις προσδοκίες μας στο Ο.Ε.Ε.,  αρχίσαμε να δυσανασχετούμε και σιγά - σιγά να απογοητευόμαστε.

Μερικοί λοιπόν εκμεταλλευόμενοι, και θα αναφέρω παρακάτω γιατί εκμεταλλευόμενοι,  αυτή την δυσανασχέτηση, δεν άργησαν να προτείνουν την δημιουργία νέου επιμελητηρίου, θέτοντας το ερώτημα.

«Μήπως θα πρέπει εμείς, το  ζωντανό κομμάτι του Ο.Ε.Ε., να αποσπαστούμε από αυτούς που κρατούν καθηλωμένο το Επιμελητήριο και να συγκροτήσουμε ένα νέο Επιμελητήριο κάτω από την Επωνυμία Λογιστικό Φοροτεχνικό»;

Σαν ανήσυχος επαγγελματίας, άτομο της αγοράς, με όλες τις δυσκολίες  που συναντάει κάποιος στον επαγγελματικό στίβο και συνάμα από τους πλέον αγανακτισμένους, ενθουσιάστηκα και άρχισα να κάνω διάφορες σκέψεις για  την αναγκαιότητα  δημιουργίας ενός νέου Επιμελητηρίου, για τον ρόλο που μπορεί να  διαδραματίσει και τελικά  πιο θα ήταν το όφελος για εμάς τα μέλη του τους οικονομολόγους,  και πάνω απ’ όλα πιο το γενικότερο όφελος, δηλαδή η κοινωνική του προσφορά.

Παρακολουθώντας εμπεριστατωμένως όλα αυτά τα κείμενα που έφθαναν στα χέρια μου και  παρακολουθώντας παράλληλα την επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα των συναδέλφων αυτών, διαπίστωσα ότι ελάχιστα τους ενδιαφέρει η κατοχύρωση  του επαγγέλματος.

Εκείνο που ενδιέφερε όλους αυτούς και συνεχίζει να ενδιαφέρει είναι η  επαγγελματική και πολιτική τους εδραίωση.

Όταν το Επιμελητήριο άρχισε να κινείται,

όταν ορισμένες αξίες και αρχές, όπως αυτή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή η επιστροφή μέρους των εισφορών υπό μορφή παροχής υπηρεσιών, έπαιρναν σάρκα και οστά,

όταν το Οικονομικό επιμελητήριο άρχισε να κάνει ορατή την δράση του γύρω από φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα, τοτέ άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις.

Τα δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης και κατάρτισης γίνονται πραγματικότητα.

Άρχισαν να οργανώνονται και να υλοποιούνται δωρεάν σεμινάρια σε όλη την Χώρα. Και μάλιστα σεμινάρια, που τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που τώρα πρωτοστατούν για το νέο Επιμελητήριο, τα έκαναν επί αμοιβή. 

Η δραστηριότητα αυτή του Οικονομικού Επιμελητηρίου τους ανάγκασε να διοργανώνουν και αυτοί δωρεάν σεμινάρια. Χάσανε όλο το κομμάτι της οικονομικής πίτας.

Το  έδαφος γι’  αυτούς άρχισε να γίνεται άγονο. Παράλληλα  άρχισε να χάνεται και η συναδερφική τους πελατεία. Ιδιαίτερα όταν τον ίδιο τον συνδικαλιστικό τους χώρο , τον επαγγελματικό συνδικαλιστικό χώρο που συσπειρώνει επαγγελματίες από διάφορους πολιτικούς χώρους, τον μετέτρεψαν στις περασμένες βουλευτικές εκλογές σε ορμητήριο και κέντρο συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος.

Έτσι οι συνάδελφοι άρχισαν να τους εγκαταλείπουν. Η συναδερφική μοναξιά έκανε αισθητή την παρουσία της, και η πρώτη επίπτωση ήλθε στις τελευταίες εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που το σώμα των Οικονομολόγων  τους  τοποθέτησε εκεί που οι ίδιοι απ’  ότι φαίνεται στόχευσαν. Τους περιόρισε σε αριθμό μικρότερο από αυτόν των δακτύλων της μιας παλάμης.

 Όσο το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν έθιγε τα οικονομικά τους συμφέροντα όλα ήταν μέλι -  γάλα. Από τότε που άρχισε μία υποτυπώδης κινητικότητα εμφανίστηκαν και οι πρώτες κατά μέτωπο αντιδράσεις.

Όσο αυτοί λυμαίνονταν   τον χώρο των οικονομολόγων, όσο υπήρχε η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ΟΕΕ σαν προθάλαμο για την επαγγελματική  τους και την πολιτική τους ανέλιξη το Επιμελητήριο ήταν ο Φορέας όλων των Οικονομολόγων.

Από τότε που το Επιμελητήριο άρχισε να δραστηριοποιείται είδαν έναν ανταγωνιστή.

Μπροστά στην ολισθηρότητα και στην επερχόμενη συναδερφική μοναξιά, η μόνη δράση γι’  αυτούς  είναι η αντίδραση.

 «Η καλοπροαίρετη όμως κριτική».

Με την πρώτη ευκαιρία που τους δινόταν, από οποιοδήποτε μέσο διατυμπάνιζαν.

 «Οι αδιάφοροι, οι αναρμόδιοι, οι ανίκανοι, οι εγκάθετοι, οι συμβιβασμένοι με το κατεστημένο», διοικούν ένα Φορέα που πάγια και συστηματικά αδιαφορεί για τα επαγγελματικά προβλήματα των Οικονομολόγων.

Εκμεταλλευόμενοι την έντονη δυσανασχέτηση των συναδέλφων, άκομψα μεν αλλά εντέχνως   καλλιεργούν την ιδέα δημιουργίας «Οικονομικού Επιμελητηρίου Λογιστών Φοροτεχνικών».

Το κάλεσμα και η συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από το Οικονομικό Επιμελητήριο, με κεντρικό στόχο την αποδυνάμωση και απομόνωση  του status  quo, γι’  αυτούς φαίνεται ότι είναι ένα μακροχρόνιο και μακρόπνοο σχέδιο δίχως ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η περαιτέρω αναβάθμιση του Οικονομολογικού επαγγέλματος με την άμεση σύνδεση των μητρώων του Ο.Ε.Ε. με τις διαδικτυακές πύλες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την παράλληλη νομοθετική κατοχύρωση της συνυπευθυνότητας των οικονομολόγων ίσως να τους καθιστά , παρ’ όλη την εμπειρία τους, επιστημονικά αδύναμους και  να  τους φοβίζει.

Γνωρίζουμε ότι το Οικονομολογικό Επάγγελμα περιγράφεται και υπαγορεύεται από σχετική νομοθεσία. Από σχετική νομοθεσία υπαγορεύεται και η ιδιότητα του επαγγελματία Λογιστή – Φοροτεχνικού.

Μήπως ο επαγγελματίας Λογιστής – Φοροτεχνικός δεν είναι Οικονομολόγος και δεν ασκεί οικονομολογικό επάγγελμα;

Μήπως μελλοντικός τους στόχος είναι η «παραγωγή» Λογιστών – Φοροτεχνικών αποκλειστικά και μόνο από  ΙΕΚ ή διάφορα Ινστιτούτα;

Η κοντόφθαλμη επαγγελματική και πολιτική τους ανάδειξη, τους καθιστά άξιους να γκρεμίσουν όχι μόνο αυτό που χιλιάδες οικονομολόγοι αγωνίστηκαν να δημιουργήσουν, αλλά και να υποβαθμίσουν το ίδιο το αντικείμενο σπουδών ,  μιας και βρισκόμαστε στην αρχή του διαλόγου  για την αναβάθμιση της παιδείας.

Λημναίος Σπυρίδων

Οικονομολόγος

  Σχολιασμός Θέματος «Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς ; του Λημναίου Σπυρίδωνα Οικονομολόγου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα

 
 

Νέα δεδομένα παραγραφής φορο-υποθέσεων- Τι ισχύει με τους λογαριασμούς

 17/5/2022 
 

Πώς οι 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται 24

 12/5/2022 
 

e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση

 10/5/2022 
 

Coca-Cola Ηοldings BV: Καλείται να πληρώσει 2,6 εκατ. ευρώ με απόφαση ΣτΕ

 10/5/2022 
 

Ε. 2040 /20-04-2022 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021

 28/4/2022 
 

10 διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

 16/4/2022 
 

Έκρηξη κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων από την Εφορία

 14/4/2022 
 

Αυτόματος υπολογισμός φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

 12/4/2022 
 

Φάκελος: Δασικοί χάρτες – Όλες οι πληροφορίες μέσα από 60 ερωτήσεις – απαντήσεις Τι ισχύει για τις αντιρρήσεις, πότε λήγουν οι προθεσμίες

 9/4/2022 
 

Οι 10 εντολές της Κομισιόν για τις απάτες στον ΦΠΑ

 9/4/2022 
 

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι εικονικές δωρεές

 8/4/2022 
 

ΑΑΔΕ: Στο «στόχαστρο» 1 εκατ. επιτηδευματίες Διασταυρώσεις εισοδημάτων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του «μαύρου χρήματος»

 7/4/2022 
 

Η ερώτηση - απάντηση 14 του Ε3 για την ωφέλεια από τη μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 1/4/2022 
 

Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021(1 σχόλιo/α)

 31/3/2022 
 

Α. 1038 /14-03-2022 Τρόπος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, για τα έτη 2021 και επόμενα (Α' 170).

 31/3/2022 
 

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

 30/3/2022 
 

Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς, τι σχεδιάζεται για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, τι ισχύει σήμερα για τα δασικά

 29/3/2022 
 

Οδηγός επιβίωσης για τη φορολογία εισοδήματος: Οι «παγίδες», οι νέοι κωδικοί και τα κλειδιά του Ε1 για τις απαλλαγές

 29/3/2022 
 

Δάνεια έως 250.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στις μικρές επιχειρήσεις

 29/3/2022 
 

Αγρια φορολόγηση για τα Airbnb

 28/3/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Για να συμμετέχετε στην Διαδικτυακή συζήτηση της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Με θέμα : «Τα βαθύτερα αίτια και οι οικονομικοπολιτικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα :Υπεύθυνη Δήλωση των επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους που έχουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό
«Webinar mydata» Διαβίβαση παραστατικών 2021. Διαβιβάσεις, διορθώσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων στην myDATA . 
Διαδικτυακή συζήτηση Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) 
Η αναδρομική ασφάλιση των αθλητών στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι καταστροφική και πρέπει να την πάρτε πίσω !!!!  
Σφάλμα Πλατφόρμας - Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας ΥΠ.Ε.Κ.Υ. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα δεδομένα παραγραφής φορο-υποθέσεων- Τι ισχύει με τους λογαριασμούς
Πώς οι 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται 24
e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση 
Coca-Cola Ηοldings BV: Καλείται να πληρώσει 2,6 εκατ. ευρώ με απόφαση ΣτΕ 
Ε. 2040 /20-04-2022 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021 
10 διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Υπέρβαση Εξουσίας: Ένα κοινωνικοπολιτικό βιβλίο-θρίλερ, μία συγκλονιστική ιστορία στην καρδιά της Ευρώπης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα