Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
20/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 335
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς ; του Λημναίου Σπυρίδωνα Οικονομολόγου

�������� 
 

Ημερομηνία: 31/3/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

 

Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς ;

Το τελευταίο διάστημα μερικοί συνάδελφοι, στοχεύοντας “στην συνεχή και έγκαιρη ενημέρωσή μας”,  μας κοινοποιούν  διάφορες επιστολές και ανακοινώσεις τους, μέσω των οποίων εκφράζουν την έντονη επιθυμία τους , την οποία παρουσιάζουν και ως αναγκαιότητα, δηλαδή τη δημιουργία  Επιμελητηρίου Φοροτεχνικών – Λογιστών.

Τελευταία μάλιστα, όπως πάντα οι ίδιοι αναφέρουν, προχώρησαν και σε “γκάλοπ” μεταξύ των οικονομολόγων για να διαπιστώσουν τις προθέσεις των συναδέλφων για την αναγκαιότητα της δημιουργίας Επιμελητηρίου.

Είναι γεγονός ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο ο «θεσμοθετημένος» οργανισμός για την κατοχύρωση του Οικονομολογικού Επαγγέλματος, δεν έχει να επιδείξει και πολλά πράγματα πάνω σ’  αυτό το ζήτημα.

Όλα αυτά τα χρόνια, που δεν είναι και λίγα 26 στον αριθμό, για το μόνο που μπορεί να υπερηφανεύεται  το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι η ελλιπής, η κουτσουρεμένη κατοχύρωση της ειδικότητας, του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτέχνη. Την οποία ειδικότητα, πρέπει να σημειώσουμε, κανείς από τους κρατικούς λειτουργούς ή οργανισμούς δεν λαμβάνει υπόψη του, παρά μόνο το ίδιο το Οικονομικό  Επιμελητήριο, απαιτώντας από τους συναδέλφους οικονομολόγους, την συνδρομή τους.

Έτσι λοιπόν μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση αδράνειας του Φορέα, όλοι εμείς που εναποθέσαμε τις προσδοκίες μας στο Ο.Ε.Ε.,  αρχίσαμε να δυσανασχετούμε και σιγά - σιγά να απογοητευόμαστε.

Μερικοί λοιπόν εκμεταλλευόμενοι, και θα αναφέρω παρακάτω γιατί εκμεταλλευόμενοι,  αυτή την δυσανασχέτηση, δεν άργησαν να προτείνουν την δημιουργία νέου επιμελητηρίου, θέτοντας το ερώτημα.

«Μήπως θα πρέπει εμείς, το  ζωντανό κομμάτι του Ο.Ε.Ε., να αποσπαστούμε από αυτούς που κρατούν καθηλωμένο το Επιμελητήριο και να συγκροτήσουμε ένα νέο Επιμελητήριο κάτω από την Επωνυμία Λογιστικό Φοροτεχνικό»;

Σαν ανήσυχος επαγγελματίας, άτομο της αγοράς, με όλες τις δυσκολίες  που συναντάει κάποιος στον επαγγελματικό στίβο και συνάμα από τους πλέον αγανακτισμένους, ενθουσιάστηκα και άρχισα να κάνω διάφορες σκέψεις για  την αναγκαιότητα  δημιουργίας ενός νέου Επιμελητηρίου, για τον ρόλο που μπορεί να  διαδραματίσει και τελικά  πιο θα ήταν το όφελος για εμάς τα μέλη του τους οικονομολόγους,  και πάνω απ’ όλα πιο το γενικότερο όφελος, δηλαδή η κοινωνική του προσφορά.

Παρακολουθώντας εμπεριστατωμένως όλα αυτά τα κείμενα που έφθαναν στα χέρια μου και  παρακολουθώντας παράλληλα την επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα των συναδέλφων αυτών, διαπίστωσα ότι ελάχιστα τους ενδιαφέρει η κατοχύρωση  του επαγγέλματος.

Εκείνο που ενδιέφερε όλους αυτούς και συνεχίζει να ενδιαφέρει είναι η  επαγγελματική και πολιτική τους εδραίωση.

Όταν το Επιμελητήριο άρχισε να κινείται,

όταν ορισμένες αξίες και αρχές, όπως αυτή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή η επιστροφή μέρους των εισφορών υπό μορφή παροχής υπηρεσιών, έπαιρναν σάρκα και οστά,

όταν το Οικονομικό επιμελητήριο άρχισε να κάνει ορατή την δράση του γύρω από φορολογικά και δημοσιονομικά θέματα, τοτέ άρχισαν και οι πρώτες αντιδράσεις.

Τα δωρεάν σεμινάρια επιμόρφωσης και κατάρτισης γίνονται πραγματικότητα.

Άρχισαν να οργανώνονται και να υλοποιούνται δωρεάν σεμινάρια σε όλη την Χώρα. Και μάλιστα σεμινάρια, που τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που τώρα πρωτοστατούν για το νέο Επιμελητήριο, τα έκαναν επί αμοιβή. 

Η δραστηριότητα αυτή του Οικονομικού Επιμελητηρίου τους ανάγκασε να διοργανώνουν και αυτοί δωρεάν σεμινάρια. Χάσανε όλο το κομμάτι της οικονομικής πίτας.

Το  έδαφος γι’  αυτούς άρχισε να γίνεται άγονο. Παράλληλα  άρχισε να χάνεται και η συναδερφική τους πελατεία. Ιδιαίτερα όταν τον ίδιο τον συνδικαλιστικό τους χώρο , τον επαγγελματικό συνδικαλιστικό χώρο που συσπειρώνει επαγγελματίες από διάφορους πολιτικούς χώρους, τον μετέτρεψαν στις περασμένες βουλευτικές εκλογές σε ορμητήριο και κέντρο συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος.

Έτσι οι συνάδελφοι άρχισαν να τους εγκαταλείπουν. Η συναδερφική μοναξιά έκανε αισθητή την παρουσία της, και η πρώτη επίπτωση ήλθε στις τελευταίες εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που το σώμα των Οικονομολόγων  τους  τοποθέτησε εκεί που οι ίδιοι απ’  ότι φαίνεται στόχευσαν. Τους περιόρισε σε αριθμό μικρότερο από αυτόν των δακτύλων της μιας παλάμης.

 Όσο το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν έθιγε τα οικονομικά τους συμφέροντα όλα ήταν μέλι -  γάλα. Από τότε που άρχισε μία υποτυπώδης κινητικότητα εμφανίστηκαν και οι πρώτες κατά μέτωπο αντιδράσεις.

Όσο αυτοί λυμαίνονταν   τον χώρο των οικονομολόγων, όσο υπήρχε η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το ΟΕΕ σαν προθάλαμο για την επαγγελματική  τους και την πολιτική τους ανέλιξη το Επιμελητήριο ήταν ο Φορέας όλων των Οικονομολόγων.

Από τότε που το Επιμελητήριο άρχισε να δραστηριοποιείται είδαν έναν ανταγωνιστή.

Μπροστά στην ολισθηρότητα και στην επερχόμενη συναδερφική μοναξιά, η μόνη δράση γι’  αυτούς  είναι η αντίδραση.

 «Η καλοπροαίρετη όμως κριτική».

Με την πρώτη ευκαιρία που τους δινόταν, από οποιοδήποτε μέσο διατυμπάνιζαν.

 «Οι αδιάφοροι, οι αναρμόδιοι, οι ανίκανοι, οι εγκάθετοι, οι συμβιβασμένοι με το κατεστημένο», διοικούν ένα Φορέα που πάγια και συστηματικά αδιαφορεί για τα επαγγελματικά προβλήματα των Οικονομολόγων.

Εκμεταλλευόμενοι την έντονη δυσανασχέτηση των συναδέλφων, άκομψα μεν αλλά εντέχνως   καλλιεργούν την ιδέα δημιουργίας «Οικονομικού Επιμελητηρίου Λογιστών Φοροτεχνικών».

Το κάλεσμα και η συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από το Οικονομικό Επιμελητήριο, με κεντρικό στόχο την αποδυνάμωση και απομόνωση  του status  quo, γι’  αυτούς φαίνεται ότι είναι ένα μακροχρόνιο και μακρόπνοο σχέδιο δίχως ορατά και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Η περαιτέρω αναβάθμιση του Οικονομολογικού επαγγέλματος με την άμεση σύνδεση των μητρώων του Ο.Ε.Ε. με τις διαδικτυακές πύλες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την παράλληλη νομοθετική κατοχύρωση της συνυπευθυνότητας των οικονομολόγων ίσως να τους καθιστά , παρ’ όλη την εμπειρία τους, επιστημονικά αδύναμους και  να  τους φοβίζει.

Γνωρίζουμε ότι το Οικονομολογικό Επάγγελμα περιγράφεται και υπαγορεύεται από σχετική νομοθεσία. Από σχετική νομοθεσία υπαγορεύεται και η ιδιότητα του επαγγελματία Λογιστή – Φοροτεχνικού.

Μήπως ο επαγγελματίας Λογιστής – Φοροτεχνικός δεν είναι Οικονομολόγος και δεν ασκεί οικονομολογικό επάγγελμα;

Μήπως μελλοντικός τους στόχος είναι η «παραγωγή» Λογιστών – Φοροτεχνικών αποκλειστικά και μόνο από  ΙΕΚ ή διάφορα Ινστιτούτα;

Η κοντόφθαλμη επαγγελματική και πολιτική τους ανάδειξη, τους καθιστά άξιους να γκρεμίσουν όχι μόνο αυτό που χιλιάδες οικονομολόγοι αγωνίστηκαν να δημιουργήσουν, αλλά και να υποβαθμίσουν το ίδιο το αντικείμενο σπουδών ,  μιας και βρισκόμαστε στην αρχή του διαλόγου  για την αναβάθμιση της παιδείας.

Λημναίος Σπυρίδων

Οικονομολόγος

  Σχολιασμός Θέματος «Μήπως δεν είναι έτσι ακριβώς ; του Λημναίου Σπυρίδωνα Οικονομολόγου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα

 
 

Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις

 24/8/2021 
 

Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις».

 24/8/2021 
 

Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας

 27/7/2021 
 

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν

 5/7/2021 
 

Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων

 5/7/2021 
 

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν»

 5/7/2021 
 

Κρατικές ενισχύσεις: Εγκρίνεται στήριξη ύψους 8 εκατ. ευρώ για κινηματογράφους και εταιρείες διανομής ταινιών στην Ελλάδα

 1/7/2021 
 

Συντάξεις: Ποιοι μπορούν να φύγουν πρόωρα πριν τα 62 μετά το 2021 - Παραδείγματα

 1/7/2021 
 

Οι 6 νέες διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ

 23/6/2021 
 

Ποιοι και πώς μπορούν να εξαγοράσουν χρόνια ασφάλισης

 23/6/2021 
 

Έλεγχος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και ενισχύσεων μέσω του Ε3

 22/6/2021 
 

Για ποια λάθη στις φορολογικές δηλώσεις χαρίζει τα πρόστιμα η Εφορία

 14/6/2021 
 

ΣΛΟΤ 2752/2020 Δανειοδότηση με ωφέλεια από μηκαταβολή τόκων σε μέρος αυτής

 9/6/2021 
 

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με τους κωδικούς 781-782 του Ε1

 8/6/2021 
 

Κριτήρια υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σύμφωνα με τις διατάξεις για 'Παροχή δεύτερης ευκαιρίας για απωλεσθείσες φορολογικές ρυθμίσεις'

 4/6/2021 
 

Δάνεια έως 200.000 € για κεφάλαια κίνησης στους αγρότες και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία από το Ταμείο Εγγυήσεων

 3/6/2021 
 

Ρύθμιση χρέους: Ποιοι δικαιούνται ένταξη σε… 420 δόσεις – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

 31/5/2021 
 

Επιδότηση παγίων δαπανών - Συμπλήρωση και οριστικοποίηση Ε3 χωρίς να είναι απαραίτητη η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (1 σχόλιo/α)

 31/5/2021 
 

Οι 53 συμβουλές της ΑΑΔΕ για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων

 28/5/2021 
 

Εξωδικαστικός: Πώς εξασφαλίζονται έως 240 δόσεις για ρύθμιση χρεών

 28/5/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  
Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ποίηση της Χρυσούλας Δημητρακάκης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα