Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/9/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8186
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο
Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ.

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/7/2021 10:38:51 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει χρόνια βελτιώσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Το πτωτικό σπιράλ στον τουρισμό. Ο κίνδυνος του υψηλού παγκόσμιου χρέους. Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία

Με βάση την μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (2021), η οικονομική κρίση που ενέσκηψε λόγω της Covid-19 και των επιπτώσεων της, κατατάσσεται ως η τέταρτη σοβαρότερη παγκόσμια ύφεση του τελευταίου 1,5 αιώνα, αφήνοντας πίσω τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και την Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Παρά την αναιμική ανάκαμψη που καταγράφηκε στα μέσα του 2020, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα τελικά συρρικνώθηκε στο 4,3%.

 

Στο παραπάνω διάγραμμα απεικονίζονται εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στον κάθετο άξονα απεικονίζονται σε ποσοστά τα διάφορα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και στον οριζόντιο οι διαφορετικές χρονικές περίοδοι που αντιστοιχούν στα ποσοστά. Το μπλε ραβδόγραμμα αντιστοιχεί στα επίπεδα της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, ενώ η κόκκινη και η κίτρινη καμπύλη δείχνουν την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες αντίστοιχα. Η ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες σημείωσε κατακόρυφη πτώση, ενώ οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2022 δίνουν ελπίδες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η παγκόσμια οικονομία υπέστη σοβαρότατο πλήγμα μετά το κλείσιμο των εθνικών συνόρων και την κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου, που οδήγησαν στην αναστολή της διεθνούς εφοδιαστικής δραστηριότητας και της παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Αισθητή μείωση έχει επέλθει στο παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο το 2020 συρρικνώθηκε κατά 9,5%. Τα γεγονότα αυτά είχαν έντονα αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τις εξαγωγές, οδηγώντας σε σημαντική υποτίμηση εθνικών νομισμάτων και σε αυξήσεις στο κόστος δανεισμού, κυρίως σε εξαγωγικές χώρες όπως το Εκουαδόρ και το Ομάν.

Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι μέχρι το έτος 2025 η παγκόσμια παραγωγή ενδέχεται να είναι μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με τα ποσοστά που είχαν καταγραφεί πριν από την έναρξη της πανδημικής κρίσης. Η απώλεια αυτή αντιστοιχεί στο 36% της παγκόσμιας παραγωγής του 2019. Εντωμεταξύ, το εμπόριο των αγαθών έχει σημειώσει ανάκαμψη, αν και επλήγη πρώτο, σε αντίθεση με τον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά του διεθνούς τουρισμού [Διάγραμμα 2], ο οποίος παραμένει σε ύφεση.

Ως επακόλουθο, οι οικονομίες που εξαρτώνται κυρίως από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό (CaboVerde, Μαλδίβες, Μαυροβούνιο, Καραϊβική, Σεϋχέλλες), εκείνες που επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την έξαρση της πανδημίας στο εσωτερικό τους (Αργεντινή, Ινδία, Μεξικό, Περού) και αυτές που επηρεάστηκαν από την πτώση της εξωτερικής ζήτησης (Εκουαδόρ, Ομάν), ζημιώθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 5,1% το 2021-2022, ενώ το εμπόριο των υπηρεσιών αναμένεται να ανακάμψει κατά μέσο όρο 3,2% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μαζί με το εμπόριο υπηρεσιών, ο τομέας των εξαγωγών παρουσιάζεται αδύναμος για αυτή την διετία με μία προβλεπόμενη αύξηση κατά μέσο όρο 2,8%. Είναι επομένως, αναπόδραστη η παρουσία ενός κλίματος βεβαιότητας τόσο για τη βιωσιμότητα των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας, όσο και για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στο διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό.

 

Το διάγραμμα δείχνει τις διεθνείς αφίξεις τουριστών για τα έτη 2019-2020, σε εκατομμύρια ανά μήνα. Το 2019 ο αριθμός των τουριστών ξεπέρασε τα 160 εκατομμύρια κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος), την ίδια περίοδο που το 2020 ο αριθμός αυτός έπεσε κάτω από τα 40 εκατομμύρια λόγω της εμφάνισης της πανδημίας. Καθίσταται εμφανής η πτώση του αριθμού των τουριστών κατά τους πρώτους μήνες της εξάπλωσης του ιού Μάρτιος - Ιούνιος.

Η πανδημία είχε δυσανάλογες επιπτώσεις στους φτωχούς και τους ευάλωτους. Η αύξηση της ανισότητας ενισχύει τις επιπτώσεις της φτώχειας στην παγκόσμια ύφεση, αφού οι εργαζόμενοι χαμηλού εισοδήματος και οι νέοι είναι εκείνοι που απειλούνται περισσότερο από τις απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. «Η πανδημία μπορεί να αναστείλει χρόνια βελτιώσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ακόμη και πριν από την πανδημία, το μέσο νεογέννητο παιδί αναμένεται να επιτύχει μόνο το 56% της δυνητικής παραγωγικότητάς του ως μελλοντικός εργαζόμενος» (World Bank 2020, σελ. 134).

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 500 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης (ILO, 2020). Τους κρίσιμους μήνες του 2020 (Απρίλιο - Ιούλιο) το 60% των νοικοκυριών σε πάνω από 100 χώρες σημείωσε απώλειες εισοδημάτων, ενώ μόνο το 20% αυτών έλαβε δημόσια κοινωνική βοήθεια (Sanchez-Paramo και Narayan, 2020).

Η οικονομική ανάπτυξη που αναμενόταν σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβραδύνθηκε για μία επιπλέον δεκαετία, βάζοντας φρένο στην μείωση της φτώχειας και στην μακροπρόθεσμη αύξηση της παραγωγικότητας. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι από το 2020 ο αριθμός των ατόμων που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας διπλασιάστηκε σε περίπου 270 εκατομμύρια σε σύγκριση με τα 130 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία (CARE 2020, WFP 2020a).

Το 2021 ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 100 εκατομμύρια. Επομένως, παρά την σταθερά καθοδική πορεία της φτώχειας που σημειώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία είκοσι χρόνια, η κρίση της πανδημίας εκτιμάται ότι θα επαναφέρει την φτώχεια στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παγκόσμια ανάπτυξη εκτιμάται να φτάσει το 4% το τρέχον έτος και είναι πιθανόν να σημειώσει μια πτώση της τάξης του 0,2% για το 2022 και να μειωθεί στο 3,8%. Ακόμη και το 2022, ο δείκτης του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να είναι κατά 4,4% χαμηλότερος σε σχέση με τον προβλεπόμενο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι αναπτυγμένες οικονομίες πρόκειται να ανακάμψουν και η ανάπτυξή τους προβλέπεται να φτάσει το 3,3% το 2021 και το 3,5% το 2022. Αντίθετα, η ανάπτυξη στις χώρες χαμηλού εισοδήματος ενδέχεται να εξακολουθεί να διατηρεί μέτριο ρυθμό το 2021-22, με μέσο όρο 4,3%.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα στις χώρες αυτές μετριάστηκε κατά 0,9% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας θεωρείται πως θα είναι πιο αργή στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, εξαιτίας της ελλιπούς ανάπτυξης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες οικονομίες και τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης και του εμπορίου, καθώς και ο πιο εκτεταμένος εμβολιασμός, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Εξετάζοντας ένα αρνητικό σενάριο, όπου τα νέα κρούσματα COVID-19 θα παρέμεναν σταθερά υψηλά και σε συνδυασμό με μία πιθανή γενική απροθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί άμεσα, η παγκόσμια ανάπτυξη θα βρεθεί σε δυσχερή θέση, σημειώνοντας μια συγκρατημένη ανάκαμψη στο 1,6% το 2021 και στο 2,5% το 2022 (World Bank Group, Global Economic Prospects, January, 2021).

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι: «Μεταξύ των κινδύνων που επιδείνωσε η πανδημία είναι και αυτός του παγκόσμιου χρέους, καθώς η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε πολύ ευάλωτη θέση λόγω του φόβου για τυχόν κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Τα επίπεδα χρέους παγκοσμίως έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα» [Διαγραμμα3] (World Bank Group, Global Economic Prospects, January 2021, σελ xvii). Το 2019 τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους άρχισαν να αυξάνουν φτάνοντας το 230% του ΑΕΠ και το παγκόσμιο δημόσιο χρέος από 83% του ΑΕΠ έφτασε το 99% το 2020.

Πολλές οικονομίες εφάρμοσαν πακέτα δημοσιονομικής πολιτικής τα οποία αντιστοιχούσαν στο 5% του ΑΕΠ τους (EMDEs, Παγκόσμια Τράπεζα 2020α). Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χώρες της G20, που αποφάσισαν την παροχή ελάφρυνσης του χρέους στις φτωχότερες χώρες, ως ένα μέτρο διευκόλυνσης του συντονισμού των διμερών δανειστών, τόσο του ParisClub , όσο και των non-ParisClub (G20, 2020).

 

Ένα νέο κύμα χρέους έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Όπως απεικονίζεται στο διάγραμμα τόσο το παγκόσμιο χρέος όσο και το χρέος των αναπτυσσόμενων και των αναπτυγμένων οικονομιών κατέγραψαν ανοδική πορεία για το έτος 2020. Παρατηρείται ότι το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών όχι μόνο προσεγγίζει το παγκόσμιο χρέος αλλά το ξεπερνά, σε αντίθεση με το χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών που εμφανίζεται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Καθώς η πανδημία περιορίζεται και η κρίση αποκλιμακώνεται, ουσιαστικό ρόλο για την διατήρηση της ανάκαμψης έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που κατευθύνονται προς αναπτυξιακές πολιτικές έναντι πολιτικών στήριξης των εισοδημάτων,

Η πανδημία τόνισε τη σημασία μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, την υγεία και την εκπαίδευση. Ως το 2040 η πανδημία ενδέχεται να διαταράξει την εκπαίδευση περίπου του ⅓ των ατόμων που θα αποτελούν το παγκόσμιο εργατικού δυναμικό. Δηλαδή, εν απουσία της πανδημίας ο δείκτης ανθρώπινου κεφαλαίου θα ήταν 1% υψηλότερος (Παγκόσμια Τράπεζα, 2020). Ζωτικής σημασίας για την διαφύλαξη αυτών είναι η ενίσχυση και η υιοθέτηση αυτοματισμών στην τεχνολογία παραγωγής, οι επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες και στις πράσινες υποδομές και η βελτίωση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας.

Μελλοντικά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τη διακυβερνητική πολιτική και την διαφάνεια του χρέους. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλες τις χώρες θα προφυλάξει τις μεμονωμένες χώρες από μία πιθανή αναζωπύρωση του ιού, δίνοντας ώθηση στην αποτελεσματικότητα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Βιβλιογραφία

  • CARE. 2020. “Left Out and Left Behind: Ignoring Women Will Prevent Us from Solving the Hunger Crisis.” CARE Policy Report, Atlanta, GA.

  • Clubdeparis.org. (2019). Club de Paris. [online] Available at: https://clubdeparis.org/en/communications/page/who-are-the-members-of-the-paris-club [Accessed 24 May 2021].

  • G20 (Group of 20). 2020. “Statement: Extraordinary G20 Finance Ministers and Central Bank Governors’ Meeting.” November 13. https://www.mof.go.jp/ english/international_policy/convention/g20/g20_201 113_1.pdf.

  • International Monetary Fund; Kose, Nagle et al. (2020); Kose, Sugawara, and Terrones (2020); World Bank.

  • ILO(International Labour Organization). 2020. ILO Monitor: COVID-19 and the World of Work. Sixth edition. Geneva: International Labour Office

  • Sánchez-Páramo, C. and A. Narayan. 2020. “Impact of COVID-19 on Households: What Do Phone Surveys Tell Us?” Voices (blog), November 20, World Bank.

  • World Bank. (2021). Global Economic Prospects. [online] Available at: https://www.worldbank.org/en/publication/global-economic-prospects

  • World Bank. 2020. Global Economic Prospects: Pandemic, Recession: The Global Economy in Crisis. January. Washington, DC: World Bank.

  • WFP (World Food Programme). 2020a. “WFP Global Update on COVID-19: Growing Needs, Response to Date and What’s to Come in 2021.” November. World Food Programme, Rome.

* Ο κ. Γιάννης Μαραγκός είναι Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη.

** Το Praxis Now είναι μία φοιτητική ερευνητική ομάδα που δημιουργήθηκε και καθοδηγείται από τον Καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Μαραγκό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σε αυτό το άρθρο συμμετέχουν οι φοιτήτριες: Καρακεχαγιόγλου Γεωργία, Λίτσιου Ιωάννα, Χηνοπούλου Μαρία.

www.euro2day.gr

 

 

  Σχολιασμός Θέματος «Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

Τρύφων Αλεξιάδης: Τελικά λεφτά υπάρχουν;

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α)
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  
Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με θέμα , την άμεση απόδοση στην εφορία του ΦΠΑ για κάθε πώληση  
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Αναστολή εφαρμογής του έργου my data 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα : Επανεξέταση της προθεσμία και του τρόπου υποβολής των δικαιολογητικών για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων του Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα