Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
18/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8720
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το ψηφιακό δολάριο της Fed μπορεί να εξαλείψει το Βitcoin

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/8/2021 10:19:09 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το Project Hamilton που ανέθεσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα στο MIT και γιατί μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Τα εμπόδια στον δρόμο για το ψηφιακό δολάριο και πώς θα μπορούσε να υπονομεύσει το «πλεονέκτημα του πρωτοπόρου».

Το ψηφιακό δολάριο της Fed μπορεί να εξαλείψει το Βitcoin

Όταν η Fed πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση της στο Jackson Hole αργότερα αυτόν τον μήνα, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να συζητήσουν ένα μεγάλο πείραμα: μπορούν οι αξιωματούχοι της Fed να προετοιμάσουν τις αγορές για μια περιστολή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής χωρίς να προκαλέσουν σοκ;

Τα ζητήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά βραχυπρόθεσμα. Αλλά υπάρχει μια δεύτερη, μακροπρόθεσμη συζήτηση η οποία θα έπρεπε να απασχολεί τους επενδυτές: πόσο γρήγορα μπορεί να δημιουργήσει η Fed ένα αποτελεσματικό ψηφιακό νόμισμα;

Την περασμένη χρονιά η Fed Βοστώνης ζήτησε από ερευνητές στο MIT να κατασκευάσουν και να ελέγξουν με «τόλμη και επινοητικότητα» τα υπολογιστικά συστήματα που απαιτούνται για τη στήριξη ενός αμερικανικού ψηφιακού νομίσματος.

Τον επόμενη μήνα αναμένεται να δημοσιευτούν δύο άρθρα: το ένα αφορά τις προκλήσεις για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος από μια κεντρική τράπεζα, το δεύτερο τις οικονομικές και κατασκευαστικές επιλογές, όπως τι μπορεί να σημαίνει για τις εμπορικές τράπεζες ένα οιονεί ψηφιακό δολάριο.

Στους ευαγγελιστές των κρυπτονομισμάτων αυτό δεν ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον – τουλάχιστον με την πρώτη ματιά. Άλλωστε, όπως επισημαίνει άρθρο του Atlantic Council, η Κίνα έχει πάρει ήδη μεγάλο προβάδισμα στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ψηφιακού γουάν, ενώ άλλες 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Νότιας Κορέας, βρίσκονται σε πιλοτικό στάδιο εφαρμογής των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τους τραπεζών. Πέντε χώρες έχουν προχωρήσει στο λανσάρισμα ψηφιακού νομίσματος, με πρώτο και καλύτερες τις Μπαχάμες με το νόμισμα που ακούει στο υπέροχο όνομα «δολάριο άμμου».

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω και σε σχέση με τις τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει τονίσει ρητά ότι «δεν υπάρχει λόγος βιασύνης». Και καθώς το έργο που έχει ανατεθεί στους ερευνητές του MIT δεν εντάσσεται στις κύριες δραστηριότητες της Fed, υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται απλά για προσχηματική κίνηση από μια κεντρική τράπεζα που βρίσκεται υπό πίεση για να δείξει στο Κογκρέσο ότι μπορεί να ακολουθήσει την τάση του 21ου αιώνα. (Η Fed Βοστώνης επιμένει ότι το όνομα του εγχειρήματος «Project Hamilton», δεν τιμά απλώς τον ιδρυτικό πατέρα των ΗΠΑ, Αλεξάντερ Χάμιλτον, αλλά αποτελεί φόρο τιμής σε μια γυναίκα επιστήμονα του MIT, τη Μάργκαρετ Χάμιλτον).

Ακόμα και αν το Project Hamilton έχει περισσότερη συμβολική παρά ουσιαστική σημασία προς το παρόν, θα ήταν λάθος να το αγνοήσει κανείς. Διότι μολονότι η Fed Βοστώνης τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά τις λεπτομέρειες, κάποιες πτυχές της έρευνας της φαίνονται συναρπαστικές.

Πρώτον, η ομάδα πίσω από το Hamilton δεν υιοθετεί την υφιστάμενη τεχνολογία για τα κρυπτονομίσματα, όπως κάνει ας πούμε η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης με το ethereum. Αντίθετα, κατασκευάζει ένα εντελώς νέο σύστημα από την αρχή.

Δεύτερον, μετά τη δημοσίευση από τη Fed μιας Λευκής Βίβλου η «οποία θα καταγράφει τη δυνατότητα επίτευξης εύλογων στόχων όσον αφορά την επεξεργασία των συναλλαγών», θα «δημιουργήσει μια άδεια ανοικτής πηγής για τον κώδικα» όπως υποσχέθηκε πρόσφατα ο Έρικ Ρόζενγκρεν, πρόεδρος της Fed Βοστώνης.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστα ανοικτή προσέγγιση για τη Fed, για να το θέσουμε κομψά. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φαίνεται να ελπίζουν ότι αν ο κώδικας τους αντιγραφεί, θα βελτιωθεί και – το κυριότερο – θα δώσει στις ΗΠΑ μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των διεθνών προτύπων.

Τρίτον, η ομάδα του MIT είναι επικεντρωμένη στη λιανική αγορά και προσπαθεί να βρει λύση για ένα ψηφιακό χρήμα μαζικής χρήσης που θα είναι ασφαλές, γρήγορο, επεκτάσιμο και αρκετά ευέλικτο για να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Όλα αυτά έχουν νόημα. Ωστόσο, οι τέσσερις αυτοί στόχοι εγείρουν τουλάχιστον δέκα αντικρουόμενα προβλήματα, όπως καταδεικνύει ο διαγωνισμός που έχει διοργανώσει η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης. Μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα κεντρικής τράπεζας για ένα ψηφιακό νόμισμα «το οποίο θα παρακολουθεί τις συναλλαγές, θα περιορίζει τις απώλειες ή θα στηρίζει την ανάκτηση χαμένων πόρων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ταυτότητα του χρήστη;». Και μπορεί ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας να είναι «ευέλικτο, άλλα ισχυρό;».

Κανένα χρηματικό σύστημα του ιδιωτικού τομέα δεν έχει υπερβεί τα προβλήματα αυτά με αξιόπιστο τρόπο. Ούτε και κάποια κεντρική τράπεζα, καθότι το «δολάριο άμμου» είναι μάλλον αμελητέο μέγεθος. Ωστόσο, αν η Λευκή Βίβλος του Project Hamilton προσφέρει λύσεις, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντικατάσταση κρυπτονομισμάτων που δημιουργήθηκαν από ιδιώτες (όπως του bitcoin) ή των stablecoins (όπως το tether) όπως λέει τώρα ο Πάουελ. «Δεν θα χρειαζόσασταν stablecoins, δεν θα χρειαζόσασταν κρυπτονομίσματα αν είχατε ένα αμερικανικό ψηφιακό νόμισμα» δήλωσε πρόσφατα στο Κογκρέσο. «Αυτό νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του», πρόσθεσε.

Οι ευαγγελιστές του bitcoin υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, αν συμβεί ποτέ, δεδομένης της άκαμπτης φύσης των γραφειοκρατιών των κεντρικών τραπεζών. Και ακόμα και αν η ομάδα του Hamilton Project βρει το Άγιο Δισκοπότηρο των κωδικών ενός ψηφιακού νομίσματος, η Fed θα χρειαστεί πιθανότατα στήριξη από το Κογκρέσο για να επιχείρηση μια πιλοτική εφαρμογή. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα συμβεί σύντομα.

Αλλά είτε σας αρέσουν τα κρυπτονομίσματα ή όχι, η εκρηκτική τους άνοδος θύμισε σε όλους ότι τα σύμβολα έχουν μεγάλη σημασία για τη δημιουργία χρήματος – και όχι μόνο για τα μιμίδια. Ένα στοιχείο που καθιστά δημοφιλές το bitcoin είναι ακριβώς πώς λειτουργεί σαν αντιεξουσιαστικό σύμβολο. Αν η Λευκή Βίβλος του Project Hamilton προσδώσει αξιοπιστία, αυτό θα αλλάξει τον συμβολισμό στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Πρακτικές που βρίσκονταν στο περιθώριο αρχίζουν να περνάνε στο επίκεντρο του συστήματος καθώς το κατεστημένο προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να καταστήσει τη λέξη «κρύπτο» λιγότερο τρομακτική για τους πολιτικούς και το κοινό. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπονομεύσει το «πλεονέκτημα του πρωτοπόρου» που απολάμβαναν νομίσματα όπως το bitcoin. Πράγματι, αυτή η συμβολική μετατόπιση μπορεί να απειλήσει τα κρυπτονομίσματα όσο και η καταστολή από τη SEC.

Το θέμα, φυσικά, θα προσφέρει πλούσιο υλικό για συζήτηση στο Jackson Hole, ειδικά δεδομένου ότι πολλοί αξιωματούχοι της Fed έχουν κίνητρο να αποφύγουν να μιλάνε για το άλλο, ακόμα πιο βασανισμένο τρέχον πείραμα, το κατά πόσον μπορεί να έχει αποτέλεσμα η περιστολή της νομισματικής τόνωσης.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

www.euro2day.gr

 

 

  Σχολιασμός Θέματος «Το ψηφιακό δολάριο της Fed μπορεί να εξαλείψει το Βitcoin»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σε ύψος ρεκόρ αυξήθηκε το χρέος των φτωχών χωρών

 14/10/2021 
 

Έτσι λειτουργεί η «πληρωμένη» δημοσιογραφία - στην Αυστρία..

 14/10/2021 
 

Εντι Τζάκου 1920 – 2021: Διδάγματα ζωής από έναν μάρτυρα του Ολοκαυτώματος

 13/10/2021 
 

Το χρέος των φτωχών χωρών αυξήθηκε κατά 12% το 2020 φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ

 12/10/2021 
 

Νόμπελ Οικονομίας στους Καρτ, Άνγκριστ και Ιμπένς

 11/10/2021 
 

Άγνωστο το μέλλον της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ, η έρευνα συνεχίζεται

 11/10/2021 
 

Οι δικηγόροι του... διαβόλου

 11/10/2021 
 

Ποιοι ευθύνονται για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου

 11/10/2021 
 

Αρχίζουν τα δύσκολα για το χρέος, δύο απειλές για την Ελλάδα

 6/10/2021 
 

Απόφαση-σταθμός της UNESCO – Καλεί τη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

 5/10/2021 
 

Η Deutsche Bank ανοίγει «γραφείο» στην Ελλάδα, αφού μύρισε «αίμα»…

 5/10/2021 
 

«Ερχεται δραματική παγκόσμια κρίση», προειδοποιεί βετεράνος οικονομολόγος

 28/9/2021 
 

Αλλαγή στη Γερμανία, αλλάζει η Ευρώπη – Τι να περιμένουμε

 27/9/2021 
 

Το σχέδιο της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα: Μένει η Ελλάδα στο QE

 22/9/2021 
 

Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού και το μεγάλο δίλημμα

 20/9/2021 
 

Η ανατομία μιας κινεζικής φούσκας

 20/9/2021 
 

Πρόκληση για τους φτωχοποιημένους λαούς της νότιας κυρίως Ευρώπης

 15/9/2021 
 

ΕΚΤ: Στήνουν σκηνικό για νέα Μνημόνια

 10/9/2021 
 

Έκθεση: Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ. ευρώ συστημικών τραπεζών της Ε.Ε.

 6/9/2021 
 

Η Ελλάδα θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη

 3/9/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  
Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα