Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
18/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8384
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού και το μεγάλο δίλημμα

�������� 
 

Ημερομηνία: 20/9/2021 5:05:57 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η παγκόσμια οικονομία περνάει από μια περίοδο χαμηλής συνολικής ζήτησης σε μια περίοδο διαταραχών στην προσφορά. Οι στασιμοπληθωριστικές πιέσεις και το μεγάλο δίλημμα της Fed. Ποιες είναι οι παγίδες για τις επιχειρήσεις.

Ακούγοντας ότι ταξιδεύω για το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας φίλος μου έστειλε τη φωτογραφία ενός μισοάδειου ραφιού σουπερμάρκετ με ένα απλό μήνυμα: «επιστρέφεις στα ράφια της σοβιετικής εποχής».

Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού και το μεγάλο δίλημμα

Σε αντίθεση με εκείνη την εποχή, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε μια κλειστή οικονομία με ανεπαρκή κρατική παραγωγή που προστατεύεται από υψηλούς δασμούς και ποσοστώσεις. Ούτε αφορά αποκλειστικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Οφείλεται σε διαταραχές στην προσφορά αγαθών που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Θα μας συντροφεύουν για λίγο καιρό ακόμα, περιπλέκοντας τα σχέδια των εταιρειών και των κυβερνήσεων, και μπορεί να υπονομεύσουν τις επενδύσεις που στηρίζονται στις αθρόες τονώσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες έχουν οδηγήσει πολλές αγορές υψηλότερα.

 

 

Το φαινόμενο αυτό αποτυπώνεται στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα μηνύματα των εταιρειών. Οι τιμές παραγωγού αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Μεγάλες αποκλίσεις έχουν αρχίσει να δημιουργούνται μεταξύ των εργοστασιακών παραγγελιών και της παραγωγής. Το κόστος μεταφοράς από την Κίνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί επτά με δέκα φορές το τελευταίο έτος. Περισσότερες εταιρείες σε περισσότερους τομείς αντιμετωπίζουν περιορισμούς στις προμήθειες.

Η αιτία είναι ένα μείγμα διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, υψηλού κόστους μεταφοράς, έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων και ασφυκτικά γεμάτων λιμανιών. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι επίσης ένα ζήτημα, το οποίο αναγκάζει τις εταιρείες στην μεταποίηση και τις υπηρεσίες να εργάζονται κάτω από την παραγωγική τους ικανότητα και με συνεχείς πιέσεις στους μισθούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ένωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού μπορεί να διαρκέσει ως και δύο χρόνια.

Λιγότερα στελέχη είναι σίγουρα ότι οι διαταραχές αυτές είναι προσωρινές και ότι μπορούν να αντιστραφούν γρήγορα. Αυτό θα περιορίσει τα σχέδια ανάπτυξης παρά την ισχυρή ζήτηση και θα εντείνει την πίεση για άνοδο των τιμών ως αντιστάθμισμα στο υψηλότερο κόστος.

Η παγκόσμια οικονομία δεν είναι αντιμέτωπη με μία μεμονωμένη εξέλιξη, αλλά με κύματα εφοδιαστικών διαταραχών, κάτι που υποδηλώνει ότι από πίσω κρύβονται μακροπρόθεσμες δυνάμεις. Ωστόσο, κάποιοι φορείς άσκησης πολιτικής και παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν ότι οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης είναι παροδικές και ότι θα επιλυθούν γρήγορα από τις δυνάμεις της αγοράς. Προς επίρρωση του επιχειρήματός τους, επισημαίνουν ότι η τιμή της ξυλείας υποχώρησε μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσε.

Κάποιοι παράγοντες είναι πράγματι αναστρέψιμοι. Ήδη, ο χρόνος έχει βοηθήσει να ξεπεραστεί μέρος του αρχικού σοκ του κορωνοϊού στην οικονομία – μια «απότομη παύση» πιο γενικευμένη από αυτήν της κρίσης του 2008. Δεν μπορεί επίσης να αρνηθεί κανείς ότι το τελευταίο κύμα της πανδημίας που πυροδότησε η μετάλλαξη Δέλτα έχει προσωρινά και αναστρέψιμα στοιχεία, όπως το κλείσιμο λιμανιών στην Κίνα και το Βιετνάμ. Το ίδιο ισχύει και για τα λιμάνια προορισμού, όπως αυτό του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, όπου ένας CEO μου είχε περιγράψει τη συμφόρηση ως χειρότερη και από αυτήν του περασμένου Μαρτίου στο Κανάλι του Σουέζ.

Το σημαντικό σημείο είναι ότι αυτοί οι αναστρέψιμοι παράγοντες συνοδεύονται και από προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς τα οποία θα κρατήσουν από ένα ως δύο χρόνια, αν όχι περισσότερο. Ήδη, η συνέχιση των προβλημάτων αυτών οδηγεί περισσότερες εταιρείες να αναθεωρήσουν τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα, ακόμα και εις βάρος της αποτελεσματικότητας. Αλλά οι επωφελείς μακροπρόθεσμα επιπτώσεις της επιλογής προμηθευτών από διαφορετικές χώρες προκαλεί διαταραχές βραχυπρόθεσμα.

Η ανελαστικότητα της αγοράς εργασίας είναι επίσης κάτι που δεν θα περάσει σύντομα. Πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και, στις ΗΠΑ, ο τερματισμός των προγραμμάτων στήριξης των εργαζομένων, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε απότομη άνοδο της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό. Και αυτό παρά την άνοδο των ανοικτών θέσεων εργασίας σε επίπεδα ρεκόρ. Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσες περισσότερο προσαρμόζονται οι εταιρείες.

Σε συνδυασμό με τον ήδη υφιστάμενο πληθωρισμό, όλα αυτά μεταφράζονται σε στασιμοπληθωριστικές πιέσεις για την παγκόσμια οικονομία που είναι άγνωστες σε όσους δεν έζησαν τη δεκαετία του 1970.

Είναι, όμως, πολλοί οι φορείς άσκησης πολιτικής και ως εκ τούτου οι παράγοντες της αγοράς που βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. Έχοντας χάσει το παράθυρο ευκαιρίας στην αρχή του καλοκαιριού για περιστολή του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε στο απόγειο της κρίσης του κορωνοϊού, η Fed είναι πλέον αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα: να πρέπει να μειώσει την τόνωση λόγω της παρατεταμένης παραμονής του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της, αλλά να διστάζει να το κάνει λόγω της πιο υποτονικής ανάπτυξης.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για πολλές κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού όπου οι αποτιμήσεις στηρίζονται στην προσδοκία ότι η στήριξη της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματική και προβλέψιμη, συμπεριλαμβανομένης και μιας «ομαλής προσγείωσης» σε μια οικονομία η οποία δεν θα είναι ούτε πολύ ζεστή, ούτε πολύ κρύα.

To βασικό δομικό στοιχείο μετά τη χρηματοοικονομική κρίση – αυτό της χαμηλής συνολικής ζήτησης – έχει δώσει τη θέση του στις διαταραχές στην προσφορά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν σύντομα. Είναι πολύ προτιμότερο για τις εταιρείες και τους φορείς άσκησης πολιτικής να προσαρμοστούν τώρα. Είναι πιο φθηνό και εύκολο να περιοριστούν περαιτέρω διαταραχές από την αποκατάσταση της ζημιάς.

 

* O αρθρογράφος είναι πρόεδρος του Κουίνς Κόλετζ στο Κέιμπριτζ και σύμβουλος των Allianz και Gramercy.

 

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού και το μεγάλο δίλημμα»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σε ύψος ρεκόρ αυξήθηκε το χρέος των φτωχών χωρών

 14/10/2021 
 

Έτσι λειτουργεί η «πληρωμένη» δημοσιογραφία - στην Αυστρία..

 14/10/2021 
 

Εντι Τζάκου 1920 – 2021: Διδάγματα ζωής από έναν μάρτυρα του Ολοκαυτώματος

 13/10/2021 
 

Το χρέος των φτωχών χωρών αυξήθηκε κατά 12% το 2020 φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ

 12/10/2021 
 

Νόμπελ Οικονομίας στους Καρτ, Άνγκριστ και Ιμπένς

 11/10/2021 
 

Άγνωστο το μέλλον της Γκεοργκίεβα στο ΔΝΤ, η έρευνα συνεχίζεται

 11/10/2021 
 

Οι δικηγόροι του... διαβόλου

 11/10/2021 
 

Ποιοι ευθύνονται για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου

 11/10/2021 
 

Αρχίζουν τα δύσκολα για το χρέος, δύο απειλές για την Ελλάδα

 6/10/2021 
 

Απόφαση-σταθμός της UNESCO – Καλεί τη Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

 5/10/2021 
 

Η Deutsche Bank ανοίγει «γραφείο» στην Ελλάδα, αφού μύρισε «αίμα»…

 5/10/2021 
 

«Ερχεται δραματική παγκόσμια κρίση», προειδοποιεί βετεράνος οικονομολόγος

 28/9/2021 
 

Αλλαγή στη Γερμανία, αλλάζει η Ευρώπη – Τι να περιμένουμε

 27/9/2021 
 

Το σχέδιο της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα: Μένει η Ελλάδα στο QE

 22/9/2021 
 

Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού και το μεγάλο δίλημμα

 20/9/2021 
 

Η ανατομία μιας κινεζικής φούσκας

 20/9/2021 
 

Πρόκληση για τους φτωχοποιημένους λαούς της νότιας κυρίως Ευρώπης

 15/9/2021 
 

ΕΚΤ: Στήνουν σκηνικό για νέα Μνημόνια

 10/9/2021 
 

Έκθεση: Σε φορολογικούς παραδείσους 20 δισ. ευρώ συστημικών τραπεζών της Ε.Ε.

 6/9/2021 
 

Η Ελλάδα θρηνεί τον Μίκη Θεοδωράκη

 3/9/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  
Μια συνάντηση με τον υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα που αποτελεί προσβολή για το Οικονομικό Επιμελητήριο και για τους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς της χώρας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ενάντια στην πανουργια του λογου του Χατζηκωσταντινου Γ.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα