Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
2/12/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8979
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Του Νίκου Λέανδρου Καθηγητής Πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση
Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται
Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης
Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή 
Πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Δένδιας 
Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Αγοραστός: «Ψηφίστε με, γιατί κάναμε τη Θεσσαλία πρώτη στην Ευρώπη και τον κόσμο» 
Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και η πρόεδρος της ΕΕ μας είπε μπράβο είστε επαγγελματίες!!!!. 
Είπε ο κ. Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης :‘’ Συναντήθηκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ) !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο αγωνιώδης θρίαμβος του καπιταλισμού

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/2/2022 10:32:45 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο Ντόναλντ Σασούν υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Ερικ Χομπσμπάουμ και σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το βιβλίο του «The Anxious Triumph. A Global History of Capitalism 1860-1914» (Penguin 2021)


Στη βαθμιαία οικονομική ολοκλήρωση του κόσμου, τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, αντιστοιχεί ο καπιταλισμός της αγοράς, ένα σύστημα που φαίνεται να μην έχει πλέον ανάγκη υπεράσπισης. Στη Δύση κανείς δεν φαίνεται να αντιτάσσεται στην οικουμενική του σαγήνη. Στις αναδυόμενες οικονομίες η συζήτηση επικεντρώνεται στο ερώτημα ποιος τύπος καπιταλισμού θα πρέπει να επικρατήσει. Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ο μεγάλος εχθρός, λίγα έχει να πει για τα οικονομικά ζητήματα. Στη Δύση είμαστε πλουσιότεροι από όσο ποτέ άλλοτε, αλλά υπάρχει λιγότερη ισότητα ιδίως στις τελευταίες δεκαετίες. Το παλιό όνειρο της Αριστεράς (η ισότητα) έχει εγκαταλειφθεί. Ολοι φαίνεται να αποδέχονται ότι οι τωρινές οικονομικές διευθετήσεις της κοινωνίας είναι οι μοναδικές δυνατές. Ο καπιταλισμός λειτουργεί.

Είναι αλήθεια ότι είναι ακόμα πολλοί εκείνοι που ζουν μέσα στην ένδεια και την αθλιότητα. Στη Δύση όμως αυτοί είναι μια μειονότητα. Δεν απειλούν το σύστημα. Η περιστασιακή εξέγερση, η έκρηξη λαϊκής οργής, η βία που αυξάνεται ασυνήθιστα, είναι σχεδόν μια αναγνώριση ότι ο καπιταλισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα. Κάποτε νόμιζαν ότι οι κολασμένοι της γης θα εξεγείρονταν εναντίον του συστήματος. Στην πραγματικότητα αυτοί ήταν απογοητευμένοι επειδή βρίσκονταν έξω από το σύστημα. Οσοι δεν ανήκουν στον μαγεμένο κόσμο του καταναλωτικού πολιτισμού χτυπούν την πόρτα του με ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα. Σήμερα, ο μεγάλος πλούτος που έχουν συσσωρεύσει οι οικονομικές ελίτ προκαλεί φθόνο και σκάνδαλο, αλλά οι θεραπείες που προτείνονται (να τις φορολογήσουμε, να τις ελέγξουμε, να τις διαπομπεύσουμε) δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την ισχύ του καπιταλισμού, αλλά είναι μόνον ένα από τα λιγότερο επιθυμητά του αποτελέσματα.

Οι καπιταλιστές δεν ελέγχουν τον καπιταλισμό. Είναι και οι ίδιοι δέσμιοι ενός συνόλου κοινωνικών σχέσεων...

Οι καταπιεζόμενοι και οι εκμεταλλευόμενοι είναι μακριά, σε μακρινές χώρες. Στο «Κεφάλαιο» ο Μαρξ, φορτισμένος από αγανάκτηση, αναφέρει την είδηση του θανάτου από εξάντληση της Mary Anne Walkley, μιας εικοσάχρονης μοδιστρούλας που εργαζόταν κατά μέσο όρο 16 ώρες χωρίς διακοπή. Ηταν το 1863, όταν η Mary Anne και οι δύστυχοι σύντροφοί της εργάζονταν σε λίγη απόσταση από τους καταναλωτές των προϊόντων τους, στην απόσταση μεταξύ Σόχο και Μέιφερ. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, οι Mary Anne αυτού του κόσμου υπάρχουν ακόμα, αλλά ζουν μακριά από την αιτία της εξαθλίωσής τους. Ο εκδημοκρατισμός της κατανάλωσης είναι αυτός που επισφράγισε τη νίκη του καπιταλισμού. Ορισμένες κομμουνιστικές οικονομίες κατόρθωσαν να εκβιομηχανιστούν, αλλά καμιά από αυτές δεν κατόρθωσε να φτάσει στη μέγιστη κατάκτηση του σύγχρονου καπιταλισμού: την καταναλωτική κοινωνία.

Στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, λίγοι προέβλεπαν έναν τόσο σαφή θρίαμβο του καπιταλισμού. Και αυτό προκαλούσε μιαν αξιοσημείωτη ανησυχία ακόμα και στην ευημερούσα Αγγλία· και όχι μόνο μεταξύ των καταπιεζόμενων εργαζόμενων και των αγροτών, που απειλούνταν από τις αλλαγές, αλλά και μεταξύ των μεσαίων τάξεων οι οποίες φοβούνταν τα πάντα: την εξέγερση, την οικονομική αβεβαιότητα, τους Εβραίους και Ιρλανδούς μετανάστες, τη χολέρα και την ευλογιά, και κυρίως τους φτωχούς. Η βιομηχανική επανάσταση, που διαδιδόταν σε όλη την Ευρώπη, έφερνε μια πρωτόγνωρη ανατροπή της κοινωνικής δομής. Η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών ελίτ της εποχής αναπτυσσόταν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο: από τη μια μεριά την αναγνώριση του ότι η εκβιομηχάνιση ήταν αναπόφευκτη και επιθυμητή και από την άλλη τον φόβο ότι θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύστημα. Κάθε ελίτ είχε τη δική της ερμηνεία του καπιταλισμού.

Οι φιλελεύθερες ελίτ τον ενστερνίζονταν με ενθουσιασμό ως αυτοσκοπό. Είχε σαρώσει τα φεουδαλικά κατάλοιπα, τα προνόμια της αριστοκρατίας και του κλήρου, είχε απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα, είχε ενισχύσει το έθνος και προωθήσει την πρόοδο και την επιστήμη. Οι σοσιαλιστικές ελίτ, όπως και οι φιλελεύθερες, αποδέχονταν το αναπόφευκτο του καπιταλισμού, την προοδευτική του δύναμη και εγκωμίαζαν τη συστηματική καταστροφή της αγροτικής ζωής, με τις δεισιδαιμονίες της και τις μύχιες θρησκευτικές πεποιθήσεις της. Γι’ αυτές ωστόσο ο καπιταλισμός ήταν ο προθάλαμος της κοινωνίας του μέλλοντος, μιας κοινωνίας χωρίς τάξεις και προνόμια. Οι σοσιαλιστές μάχονταν για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, για την επέκταση της δημοκρατίας, για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου.

Οσο περισσότερο όμως ικανοποιούνταν αυτές οι διεκδικήσεις τόσο περισσότερο υποφερτό γινόταν το σύστημα. Παράδοξα, οι σοσιαλιστές, μεταρρυθμίζοντας τον καπιταλισμό, θα συμβάλλουν στη σταθεροποίησή του. Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, τα πολυάριθμα κράτη που ήθελαν να φτάσουν τη χώρα της πρωτοπορίας, δηλαδή τη Μεγάλη Βρετανία, δεν είχαν άλλη επιλογή από το να ενισχύσουν το κράτος. Χωρίς ισχυρό κράτος δεν μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη. Την ιδέα ότι η ανάπτυξη έπρεπε να αφεθεί στους επιχειρηματίες δεν την έπαιρναν στα σοβαρά. Οι καπιταλιστές χρειαζόταν συχνά να επινοηθούν, να τροφοδοτηθούν και να προστατευτούν. Πέρασε πάνω από ένας αιώνας και ο καπιταλισμός αναπτύχθηκε, έγινε παγκόσμιος και τώρα θέλει να απελευθερωθεί από τον εναγκαλισμό του κράτους, εκείνου του κράτους που τον θεμελίωσε. Επειδή ο καπιταλισμός έχει ισχυρές αναρχικές τάσεις, η τιθάσευσή του είναι θεμελιώδης για τη διάσωσή του.

Οι καπιταλιστές δεν ελέγχουν τον καπιταλισμό. Είναι και οι ίδιοι (έτσι σκέφτονταν τόσο ο Ανταμ Σμιθ όσο και ο Καρλ Μαρξ) δέσμιοι ενός συνόλου κοινωνικών σχέσεων, στις οποίες καθένας προσπαθεί να βελτιώσει τη δική του οικονομική θέση, παραγνωρίζοντας αυτό που θα συμβεί στους άλλους ή στο μέλλον. Σήμερα ο καπιταλισμός πρέπει να αντιμετωπίσει ένα νέο πρόβλημα: όχι πλέον την ταξική πάλη ή τις επαναστατικές επιδιώξεις των κολασμένων της γης, αλλά τα οικολογικά όρια της ανάπτυξης. Παράδοξα, η ενίσχυση της δημοκρατίας είναι ένα εμπόδιο. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι Κινέζοι και οι Ινδοί, που αποβλέπουν στην απόλαυση ενός δυτικού τρόπου ζωής, θα επανέρχονταν ειρηνικά στη σπαρτιατική κατανάλωση του χθες. Με δυο λόγια, μπορεί ο καπιταλισμός να συνεχίσει τη θριαμβευτική και παγκόσμια πορεία του χωρίς να βλάψει ανεπανόρθωτα τον πλανήτη; Αυτό είναι το πιο σημαντικό ερώτημα, που γεννάει την ίδια αγωνία που συνόδευε πάντα τον καπιταλισμό.

www.efsyn.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ο αγωνιώδης θρίαμβος του καπιταλισμού»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Του Νίκου Λέανδρου Καθηγητής Πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

 1/10/2023 
 

Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση

 6/9/2023 
 

Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης

 24/7/2023 
 

Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται

 19/7/2023 
 

Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης

 13/7/2023 
 

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

 26/4/2023 
 

Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;

 16/3/2023 
 

“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…

 19/9/2022 
 

Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί

 22/8/2022 
 

 22/8/2022 
 

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

 9/6/2022 
 

Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει

 30/5/2022 
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου

 24/5/2022 
 

Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή

 12/5/2022 
 

Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα

 28/4/2022 
 

Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

 12/4/2022 
 

Πρώτες ήττες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμό τους κατά της Ρωσίας. Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής

 8/4/2022 
 

Η οικονομική προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία

 24/3/2022 
 

Κρούγκμαν: Το δεύτερο μεγάλο λάθος του Πούτιν

 15/3/2022 
 

Ο παγκόσμιος «πόλεμος» των αποθεμάτων

 4/3/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Διακήρυξη Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.)
Άρθρο του Καιτανόγλου Σάββα Λογιστή Φοροτεχνικού 
ΣΟΛΝΘ: «Κοινωνικά άδικη η αποκλειστική στοχοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων»  
Όλοι στο Σύνταγμα στην συγκέντρωση φορέων για να πάρουν πίσω το φορολογικό έκτρωμα. 
Τώρα πρέπει να απαντήσετε συνάδελφοι του Προεδρείου 
Οι μη νόμιμες μεθοδεύσεις των κομματικών στελεχών της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών και του Ο.Ε.Ε. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει – Εξετάζεται νέα παράταση 
Νέα εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για χρέη στην Εφορία από κληρονομιά 
«Κλείδωσε» ΑΦΜ η ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ 
Μπλόκο στις προσφυγές για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών! 
Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας! 
Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία για χρέη προς το δημόσιο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Τελων Χαρτοσημου Και Κωδικας Φορου Συγκεντρωσης Κεφαλαιων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα