Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
5/7/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 29142
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ. Tου Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Πρώην Αντιπρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου
Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή
Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα
Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δήλωση-κόλαφος του Νόαμ Τσόμσκι: Αν ίσχυε η Νυρεμβέργη, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να κρεμαστούν! 
Κύρτσος καλεί Ν.Δ. να στραφεί κατά της Novartis 
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, για την κυβέρνηση 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στο Περού παίρνουν μέτρα στην Ελλάδα το ;;;  
Στουρνάρας: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσεις για ν’ αντέξουν την ακρίβεια 
Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ευτράπελα στους φορο-ελέγχους, ταλαιπωρία για φορολογούμενους

�������� 
 

Ημερομηνία: 22/5/2022 9:24:47 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Μότο: Οι ελεγκτές ζήτησαν από τον φορολογούμενο να αιτιολογήσει κινήσεις της τάξης των 50 ευρώ ή 100 ευρώ πριν από 5 χρόνια
Λεζάντα: Η ΔΕΔ απέρριψε τα ευρήματα του ελέγχου θεωρώντας τα αβάσιμα και ο φορολογούμενος θα πρέπει πλέον να λάβει τα χρήματα πίσω.

Κάθε έλεγχος θα πρέπει να περνάει από τη βάσανο των ελεγκτών, καθώς μόνο έτσι θα αποδίδεται δικαιοσύνη τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με το λεξικό, η λέξη "βάσανος" σημαίνει "λεπτομερής, εξαντλητική εξέταση, δοκιμασία, έλεγχος για εξακρίβωση της αλήθειας, της γνησιότητας ή της ακρίβειας". Αυτό, δηλαδή, που θα πρέπει να κάνει κάθε ελεγκτής της εφορίας.
Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, που αναλύεται παρακάτω, φαίνεται ότι οι ελεγκτές δεν αφιέρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο για να φτάσουν σε αληθές και πραγματικό συμπέρασμα, με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Η τελευταία, αφού εξέτασε σε βάθος την προσφυγή του φορολογούμενου, απέρριψε όχι τον προσφεύγοντα, αλλά τον έλεγχο στο σύνολό του. Οι ελεγκτικές αρχές διαπίστωσαν προσαύξηση περιουσίας, αλλά προφανώς δεν έλεγξαν σωστά τα αρχεία που τους προσκόμισε ο φορολογούμενος που δείχνουν ότι οι πιστώσεις, για τις οποίες ο έλεγχος απεφάνθη προσαύξηση περιουσίας, ήταν απλώς κινήσεις μεταξύ των λογαριασμών του. Δηλαδή από τον έναν λογαριασμό στον άλλο! Επίσης, ο έλεγχος δεν σταμάτησε στα μεγάλα ποσά, αλλά ζητήθηκε από τον φορολογούμενο να αιτιολογήσει κινήσεις της τάξης των 50 ευρώ ή 100 ευρώ (τις οποίες όσο μπορούσε τις αιτιολόγησε). Έπειτα από πέντε χρόνια, όμως, είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς πού δόθηκαν τα 50 ευρώ. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, η ΔΕΔ καταλήγει στην απόφασή της με την εξής φράση: "Επειδή, όταν ζητείται από τον φορολογούμενο να αιτιολογήσει διερευνώμενες πιστώσεις, πρέπει, στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης, να λαμβάνονται υπ’ όψιν τόσο τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής όσο και η γενική αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία "oυδείς υποχρεούται στα αδύνατα”".

Η ιστορία ξεκινά με έλεγχο που ξεκίνησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ελέγχει φορολογούμενους με περιουσία άνω των 2 εκατ. ευρώ) σε πολίτη συνεπεία εμβασμάτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, ο έλεγχος του καταλόγισε πρόσθετο φόρο ύψους περίπου 25.000 ευρώ.

Όπως τονίζεται στην έκθεση ελέγχου, αξιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία πληροφοριών από τρίτους, καθώς και τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου από το Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (ΕΛΑΕΠ), στο οποίο περιλαμβάνονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων του ελεγχόμενου για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 έως 31/12/2018.

Από την επεξεργασία των κινήσεων στους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχόμενου, σε συνδυασμό με τα προσκομισθέντα από τον ελεγχόμενο στοιχεία, προέκυψε με βάση την εφορία ότι, από το σύνολο των ελεγχόμενων πιστώσεων συνολικής αξίας 224.252,04 ευρώ κατά το έτος 2017 και πιστώσεων συνολικής αξίας 206.632,97 ευρώ κατά το έτος 2018, δεν αιτιολογήθηκαν από τον ελεγχόμενο η αιτία ή πηγή προέλευσης δεκατριών πιστώσεων συνολικού ύψους 30.366,10 ευρώ έτους 2017 και εννέα πιστώσεων συνολικού ύψους 14.632,97 ευρώ αντιστοίχως, οι οποίες κρίθηκαν από τον έλεγχο ότι αποτελούν προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη αιτία.

Ο φορολογούμενους με την ενδικοφανή προσφυγή ζητά την ακύρωση της προσβαλλόμενης πράξης, προβάλλοντας τους κάτωθι λόγους:

- Οι ελεγκτές ενημερώθηκαν ότι τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν μεταφορά μέσω Ιnternet banking από δικό του ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό σε δικό του ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό, οπότε λανθασμένα τις θεώρησαν προσαύξηση περιουσίας.

- Οι ελεγκτές δεν πραγματοποίησαν την παραμικρή τεκμηρίωση περί κάλυψης ή μη των δαπανών διαβίωσης, δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. Αντίθετα, προέβησαν στον αυθαίρετο χαρακτηρισμό των συναλλαγών για το έτος 2018 ως προσαύξηση περιουσίας. Τούτο το έπραξαν έχοντας στη διάθεσή τους το σχετικό έντυπο ανάλωσης κεφαλαίων για τα έτη από 2005-2020, από το οποίο προκύπτει με σαφήνεια ότι τα ποσά των εν λόγω συναλλαγών δεν ήταν ουδόλως απαραίτητα για την κάλυψη των σχετικών δαπανών και καθώς φανερώνει ότι το έτος 2017 είχε προς ανάλωση 933.082,54 ευρώ και το έτος 2018 είχε προς ανάλωση 915.937,28 ευρώ.

Η ΔΕΔ, λοιπόν, στην απόφασή της αναφέρει ότι η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις ή καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές-κινήσεις που δεν συνιστούν κατ' ανάγκη φορολογητέο εισόδημα. Επίσης, μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα. Δηλαδή το θέμα που πρέπει να εξετάζεται δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ ανάληψης και κατάθεσης στον ίδιο ή άλλο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αν τα αναληφθέντα ποσά υπερκαλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μη δικαιολογούνται μεταγενέστερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον έλεγχο ότι οι συγκεκριμένες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμενο από έναν ή περισσότερους λογαριασμούς δαπανήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθεση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμούς. Επιπλέον, ο έλεγχος κρίνει και τεκμηριώνει εάν πρόκειται ή όχι για "πρωτογενείς καταθέσεις", δηλαδή για ποσά που προέρχονται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχονται από αναλήψεις από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών και η αποδεδειγμένη επανακατάθεση μέρους ή του συνόλου αυτών, ούτε προβλέπεται χρονικός περιορισμός για τη διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων.

Συνεπώς, οι ανωτέρω κρινόμενες πιστώσεις, οι οποίες αποτελούν μεταφερόμενα ποσά μεταξύ δικών του λογαριασμών, και όχι "πρωτογενές καταθέσεις", όπως άλλωστε προκύπτει τόσο από τα προσκομισθέντα στοιχεία όσο και από την οικεία έκθεση ελέγχου, δεν συνιστούν προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη ή μη διαρκή αιτία και ο έλεγχος όφειλε να τεκμηριώσει με σαφήνεια και πληρότητα, ως έχων πλέον το βάρος της ανταπόδειξης, τον λόγο απόρριψης των εν λόγω πιστώσεων εκ μεταφοράς.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΔ απέρριψε τα ευρήματα του ελέγχου θεωρώντας τα αβάσιμα και ο φορολογούμενος δικαιώθηκε, χωρίς, φυσικά, να χρειάζεται να πληρώσει τα ποσά που του καταλόγισε η εφορία.
 

 

www.capital.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ευτράπελα στους φορο-ελέγχους, ταλαιπωρία για φορολογούμενους»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επαγγελματικά Ευτράπελα

 
 

Ευτράπελα στους φορο-ελέγχους, ταλαιπωρία για φορολογούμενους

 22/5/2022 
 

Η Τοπική Οργάνωση της Ν.Δ. στη Ραφήνα έκλεβε ρεύμα από τη ΔΕΗ

 29/4/2022 
 

Χαμός στην Κατερίνη με σοκολατένια αυγά ΠΑΣΟΚ και… χιλιάρικα για το Πάσχα

 19/4/2022 
 

Σάλος: Ελβετός τραπεζίτης «έφαγε» 200 χιλιάδες σε στριπτιτζούδες και καταδικάστηκε για απάτη! Είχε βραβευτεί ως «τραπεζίτης της χρονιάς»!

 15/4/2022 
 

Μετά τα Βιάγκρα και… εμφυτεύματα σιλικόνης για πέη: Σάλος στη Βραζιλία για τις προκλητικές δαπάνες του στρατού

 13/4/2022 
 

To bachelor στη Μεσσηνία ξέφυγε και οι Αφρικανοί έστειλαν στο νοσοκομείο «νύφη», «μάνα» και «κουμπάρα»

 14/12/2021 
 

Κλοπή για... γέλια και για κλάματα

 8/12/2021 
 

31χρονος που έχει σχέση με 91χρονη γιαγιά μας αποδεικνύει ότι η διαφορά ηλικίας δεν μετράει

 11/11/2021 
 

Νέες εφαρμογές από την ΑΑΔΕ : Κατερίνα Ζαρίφη: Εχω κάνει σεξ στην εφορία, είχα νευριάσει από το πρόστιμο

 1/11/2021 
 

Συνελήφθη παρανοϊκός οικονομολόγος που ήθελε να κάνει ένεση στην οικονομία

 24/8/2021 
 

Τρίκαλα – Κουκουλοφόροι πήραν τον γαμπρό… σηκωτό

 24/8/2021 
 

Νεαρή ισχυρίζεται ότι έκανε το εμβόλιο για τον κοροναϊό και… μεγάλωσε το στήθος της

 19/7/2021 
 

Restart για τους οίκους ανοχής, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και σεξ με το… ρολόι

 8/6/2021 
 

Κώστας Χατζηδάκης: Ο υπουργός που δεν εργάστηκε ποτέ !!!!(1 σχόλιo/α)

 14/4/2021 
 

Νέος Μακρυγιάννης ο Μητσοτάκης για το BHMagazino

 18/3/2021 
 

Ο κορονoϊός του προκάλεσε… πολύωρη στύση

 11/3/2021 
 

Θεσσαλονίκη: Νεαρή είδε τα ΜΑΤ και…ξεβρακώθηκε!

 2/3/2021 
 

Παίρνετε χρήμα και γρήγορα, αρκεί να δηλώσετε μουσικοί

 22/2/2021 
 

Τη δυνατότητα stories προσθέτει το TaxisNet

 16/2/2021 
 

Σε λαϊκό προσκύνημα στο Υπουργείο Υγείας από σήμερα η θαυματουργή δακρυσμένη εικόνα του Βασίλη Κικίλια

 1/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ερώτηση στην Βουλή από τον βουλευτή του Μέρα 25 Ηράκλειου κ. Γεώργιο Λογιάδη για τις απαξιωτικές δηλώσεις εις βάρος λογιστών κι οικονομολόγων(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριακό Μητσοτάκη τους αρχηγούς των κομμάτων και τους Βουλευτές για τiς αδιανόητες δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννης Τσακίρης και του ΓΓ κ. Δημήτριου Σκάλκου από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Ανακοίνωση Κεντρικής Διοίκησης ΟΕΕ σχετικά με τη έκτακτη συνεδρίαση για τις δηλώσεις του Υφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη (1 σχόλιο/α) 
Κύριε Πιτσιλή παρεκτρέπεστε 
ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ-ΛΟΓΙΣΤΗ. Απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Θεσσαλονικής 
Τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα λογιστών και των επιχειρήσεων και η πορεία εφαρμογής τους έως σήμερα.Tου Χρήστου Σπύρου 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι αποφάσισε το ΣτΕ για τα αναδρομικά σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα
myDATA: Σε λειτουργία η εξαγωγή, συγκεντρωτικά έτους, πλήθους και συνολικής αξίας συναλλαγών ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου
Σε ποιους φορολογούμενους επιστρέφεται ΕΝΦΙΑ 
Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων! 
ΑΑΔΕ - myDATA: Παράταση προθεσμίας για διαβίβαση δεδομένων,  
Ε. 2046 /26-05-2022 Φορολογική μεταχείριση και χρόνος αναγνώρισης του εσόδου του μη επιστρεπτέου ποσού της κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φ.Π.Α. - ΑΝΑΛΥΣΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑI ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Δημήτρη Γκλεζάκου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα