Οποιαδήποτε νέα δυσμενής εξέλιξη, όπως ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός, απότομες αυξήσεις των επιτοκίων, αναζωπύρωση της πανδημίας, κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις, θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση φέτος για δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία.
Ηχηρό καμπανάκι για μεγάλο κίνδυνο διολίσθησης της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση φέτος χτυπά η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεση της Global Economic Prospects που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας την απότομη οικονομική επιβράδυνση που καταγράφεται εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, των υψηλότερων επιτοκίων, των μειούμενων επενδύσεων και των διαταραχών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η τράπεζα προειδοποιεί ότι με δεδομένες τις εύθραυστες οικονομικές συνθήκες οποιαδήποτε νέα δυσμενής εξέλιξη -όπως ένας υψηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός, απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του, αναζωπύρωση της πανδημίας COVID-19 ή κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις- θα μπορούσε να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Και αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1930 που η παγκόσμια οικονομία θα έχει σημειώσει δύο υφέσεις στην ίδια δεκαετία.
Αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προ εξαμήνου προβλέψεις της για το 95% των αναπτυγμένων οικονομιών και σχεδόν το 70% των αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών, η τράπεζα βλέπει πλέον την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας να προσγειώνεται το 2023 μόλις στο 1,7% από 3% που ήταν η προηγουμένη εκτίμησή της. Εξαιρουμένων των περιόδων μετά το κραχ του 2008 και της πανδημίας του 2020, η επίδοση αυτή, αν τελικά πραγματωθεί, θα είναι η χειρότερη που έχει σημειώσει η παγκόσμια οικονομία από το 1991.
Στις αναπτυγμένες οικονομίες της υφηλίου η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει μόλις στο 0,5% από 2,5% πέρσι. Η τράπεζα υπογραμμίζει ότι στις τελευταίες δύο δεκαετίες επιβράδυνση αυτής της κλίμακας αποτέλεσε προπομπό παγκόσμιων υφέσεων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανάπτυξη αναμένεται φέτος στο 0,5%-1,9% χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν πριν από 6 μήνες. Εξαιρουμένων των υφέσεων, η ανάπτυξη αυτή -αν επαληθευτεί- θα είναι η χαμηλότερη για τις ΗΠΑ από το 1970. Για την οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται μηδενική ανάπτυξη έναντι 1,9% που ήταν η προηγουμένη εκτίμηση.
Η κινεζική οικονομία εκτιμάται ότι θα τρέξει με ρυθμό 4,3%, 0,9% χαμηλότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν. Εξαιρουμένης της Κίνας, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,7% από 3,8% πέρσι, αντανακλώντας τη σημαντικά χαμηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, την υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων, τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και άλλες εγχώριες αντιξοότητες. Ως το τέλος του 2024 τα επίπεδα του ΑΕΠ σε αυτές τι χώρες αναμένεται ότι θα είναι περίπου περίπου 6% χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονταν πριν από την πανδημία.
Η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος θα είναι κατά μέσο όρο 2,8% – μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Στην υποσαχάρια Αφρική -η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 60% των φτωχότερων χωρών του κόσμου- η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην περίοδο 2023-24 αναμένεται μόλις 1,2%, ποσοστό που θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των ποσοστών φτώχειας.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, προειδοποίησε ότι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολυετή περίοδο χαμηλή ανάπτυξης λόγω του μεγάλου χρέους και των ασθενέστερων επενδύσεων, καθώς όπως είπε «το παγκόσμιο κεφάλαιο απορροφάται πλέον από τις αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και αυξανόμενα επιτόκια. Πρόσθεσε ότι «η εξασθένηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων των επιχειρήσεων θα επιδεινώσει τις ήδη καταστροφικές ανατροπές που έχουν σημειωθεί σε εκπαίδευση, υγεία, φτώχεια και υποδομές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής».
www.efsyn.gr
Κατεβάστε το αρχείο: bank.jpg
|