Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/3/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 9183
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν
Κρούγκμαν: Η ψευδαίσθηση των ελίτ της Δύσης καταρρέει

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 
Ο Ζελένσκι προκαλεί τους Έλληνες! 
Θερμά συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Κατακερματισμός, η νέα μεγάλη απειλή

�������� 
 

Ημερομηνία: 25/1/2023 11:43:05 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η «παγκοσμιοποίηση» πέθανε, ο «κατακερματισμός» ήρθε ● Το ΔΝΤ διαπιστώνει και «τιμολογεί» τις σοβαρές συνέπειές του στο διεθνές εμπόριο ● Η Ευρώπη, το κατεξοχήν θύμα του ● Οι δραματικοί τόνοι για την ανάγκη ευρωπαϊκών «αντίμετρων», το «Ταμείο Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας» της Φον ντερ Λάιεν και η στροφή Σολτς ● Πιο ευάλωτη η Ελλάδα με το υψηλό και διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Σε νέα μεγάλη απειλή για τη διεθνή οικονομία αναδεικνύεται ο «κατακερματισμός» (fragmentation). Ο όρος γίνεται πλέον κεντρικός στις αναλύσεις των διεθνών οργανισμών, έχει την τιμητική του στο Φόρουμ του Νταβός και τείνει να αντικαταστήσει πλήρως την έννοια που θριάμβευσε τις δεκαετίες ύστερα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και τη νίκη της Δύσης στον Ψυχρό Πόλεμο, την «παγκοσμιοποίηση».

Ως συνώνυμο χρησιμοποιείται η έννοια της «απο-παγκοσμιοποίησης», αλλά το νόημα είναι σαφές: η «παγκοσμιοποίηση» τελείωσε και ο κόσμος διέπεται πλέον από μια νέα ορίζουσα, τον «κατακερματισμό», οι οικονομικές συνέπειες του οποίου είναι ποικίλες και σοβαρές.

Τόσο, ώστε το ΔΝΤ να καλεί με άρθρα στο σάιτ του –ενόψει και των «ζυμώσεων» στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής ελίτ στο Φόρουμ του Νταβός– τις κυβερνήσεις και τους οικονομικούς παράγοντες να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτή την απειλή και να αρχίσουν να «τιμολογούν» τις σοβαρές της συνέπειες. Για μία ακόμη φορά, η Ευρώπη παρουσιάζεται σαν διεθνής «αδύναμος κρίκος» αλλά και σαν πεδίο η ίδια του οικονομικού κατακερματισμού, και η Ελλάδα σαν «αδύναμος κρίκος του αδύναμου κρίκου»…

Νέος «Ψυχρός Πόλεμος»

«[…] παρόλο που χρειαζόμαστε περισσότερη διεθνή συνεργασία σε πολλαπλά μέτωπα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου που θα μπορούσε να κατακερματίσει τον κόσμο σε ανταγωνιστικά οικονομικά μπλοκ. Αυτό θα ήταν ένα λάθος συλλογικής πολιτικής που θα άφηνε τους πάντες φτωχότερους και λιγότερο ασφαλείς». Τάδε έφη/έγραψε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στις 16/1/2023.

Ο κατακερματισμός έχει λοιπόν βασική αιτία τον γεωπολιτικό ή γεωοικονομικό ανταγωνισμό (οι δύο έννοιες χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα στη διεθνή αρθρογραφία) στο πλαίσιο του νέου Ψυχρού Πολέμου, αλλά έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Προς επίρρωση της σοβαρότητάς τους, ο δεκάλογος των σημαντικότερων εξ αυτών παρουσιάζεται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Πρόκειται για αντιστροφή των συνεπειών της παγκοσμιοποίησης, για την οποία ο διθύραμβος ήταν η δυνατότητα «το προϊόν Χ να συναρμολογείται σε τελικό προϊόν στη χώρα Ψ, τα ενδιάμεσα προϊόντα ή ανταλλακτικά που εμπεριέχονται στην τελική του μορφή παράγονται στις χώρες Ζ, Υ κ.λπ., εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη σημείο τελικής συναρμολόγησης και καταναλώνεται σε χώρες που επίσης μπορεί να απέχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους». Αυτό το «θαύμα» προϋπέθετε:

α) το εμπόριο χωρίς εμπόδια και προστατευτισμούς,

β) τα φτηνά εργατικά χέρια (με τον «ακροβολισμό» των αλυσίδων παραγωγής σε χώρες με αφθονία φτηνών εργατικών χεριών και πολιτική σταθερότητα – αδιάφορο αν η τελευταία οφειλόταν στον απολυταρχικό ή και δικτατορικό χαρακτήρα των καθεστώτων),

γ) τις χαμηλές τιμές ενέργειας και πρώτων υλών,

δ) ένα διεθνές πλαίσιο συναινέσεων ώστε να αποφεύγονται μεγάλες αναταράξεις.

Η τελική συνέπεια ήταν η επάρκεια και οι χαμηλές τιμές των προϊόντων.

Η στροφή στον «οικονομικό εθνικισμό» ήδη από την περίοδο της προεδρίας Τραμπ, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες από την περίοδο της πανδημίας, στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γενίκευση του διεθνούς ανταγωνισμού με όρους νέου Ψυχρού Πολέμου έχουν ακυρώσει και τα τέσσερα αυτά πλεονεκτήματα, φυσικά και την τελική τους συνέπεια: την επάρκεια και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.

Το προαναφερθέν άρθρο της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) παρουσιάζει τρία σενάρια για τις συνέπειες του κατακερματισμού στο διεθνές εμπόριο και το παγκόσμιο ΑΕΠ.

1ο σενάριο: περιορισμένος κατακερματισμός.

Σε αυτή την περίπτωση η επίπτωση θα είναι μόλις 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

2ο σενάριο: σοβαρός κατακερματισμός.

Η επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσει το 7%!

Ωστόσο, μια νέα ανάλυση του προσωπικού του ΔΝΤ (σε συλλογικό άρθρο στελεχών του με τίτλο «Γεωοικονομικός κατακερματισμός και το μέλλον της πολυμέρειας», 15/1/2023) θεωρεί ότι ο πλήρης αντίκτυπος (που ενσωματώνει και διαστάσεις του κατακερματισμού όπως η συνοριακή μετανάστευση, η μείωση των ροών κεφαλαίου και η απότομη υποβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας) «θα είναι πιθανώς ακόμη μεγαλύτερος».

Στο πλαίσιο του κατακερματισμού, η τάση του near shoring, δηλαδή της μετεγκατάστασης των γραμμών παραγωγής των επιχειρήσεων σε «ασφαλείς» χώρες που να γειτνιάζουν με τις αγορές στις οποίες θα διατεθούν τα προϊόντα τους, αναδεικνύει αναπτυσσόμενες χώρες μεσαίου οικονομικού βεληνεκούς (κατ’ εξοχήν το Μεξικό, αλλά εν δυνάμει και η Τουρκία) σε υποδοχείς επενδύσεων.

Ακόμη σοβαρότερο όμως το «σύμπτωμα» του «ανταγωνισμού μέσω κρατικών επιδοτήσεων». Πρόσφατα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόγραμμα-μαμούθ άνω των 300 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις «πράσινες» επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιλήφθηκε ότι αυτό το πρόγραμμα είναι μορφή «αθέμιτου» ανταγωνισμού από «φίλια δύναμη», που το αποτέλεσμά του θα ήταν η μαζική φυγή τέτοιων επιχειρήσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ. Ο πανικός υπήρξε εμφανής, με αποτέλεσμα πρώτα ο Γερμανός καγκελάριος κ. Σολτς και πρόσφατα, από το βήμα του Νταβός, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξαγγείλουν τη δημιουργία ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού Ταμείου ενίσχυσης. Το γεγονός ότι η κ. Φον ντερ Λάιεν τιτλοφόρησε το εν λόγω Ταμείο «Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας» είναι ενδεικτικό του πανικού που επικράτησε στις Βρυξέλλες…

Γενικότερα πάντως, η Ευρώπη είναι -ξανά- ο διεθνής «αδύναμος κρίκος», με δικούς της εσωτερικούς κατακερματισμούς (οικονομικού κύκλου, παραγωγικότητας, νομισματικούς, ανταγωνισμός κρατικών επιδοτήσεων κ.λπ.), με υψηλό βαθμό ενεργειακής εξάρτησης και άρα χωρίς πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια κ.λπ. Επίσης «ως συνήθως», η Ελλάδα αντιμετωπίζει ξανά τον κίνδυνο να είναι «ο αδύναμος κρίκος του αδύναμου κρίκου». Οπως διαπιστώνει το άρθρο της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «αυτό θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για εκείνους που πλήττονται περισσότερο από τον κατακερματισμό. Οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα στις προηγμένες οικονομίες θα έχαναν την πρόσβαση σε φτηνότερα εισαγόμενα αγαθά. Οι μικρές οικονομίες ανοιχτής αγοράς θα πληγούν σκληρά».

Και ήδη η ελληνική οικονομία, με την επιλογή μοντέλου ανάπτυξης με βάση την «εξωστρέφεια», δηλαδή το περαιτέρω «άνοιγμα» σε συνθήκες κατακερματισμού και γενικής επιστροφής στον «οικονομικό εθνικισμό», βιώνει τη συνεχή διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που κατά τις εκτιμήσεις της Fitch Ratings, το 2023 και 2024 θα προσεγγίσει το 9%...

www.efsyn.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: dnt_imf.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Κατακερματισμός, η νέα μεγάλη απειλή»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

«Γεράκι» η Λαγκάρντ: Νέες αυξήσεις επιτοκίων για να πέσει ο πληθωρισμός

 22/3/2023 
 

Γουλφ: Τέσσερις λύσεις για το πρόβλημα των τραπεζών

 22/3/2023 
 

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

 22/3/2023 
 

Η «επόμενη μέρα» στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές

 21/3/2023 
 

Η Ρωσία κατάσχεσε τα εργοστάσια και την παραγωγή της Volkswagen

 21/3/2023 
 

Οι Ελβετοί θα πληρώσουν ακριβά τη Credit Suisse - Πόσο στοιχίζει η διάσωσή της για κάθε πολίτη

 21/3/2023 
 

Credit Suisse: Η μυστική διάσωση στο παρασκήνιο - Αποκάλυψη Reuters

 21/3/2023 
 

Bloomberg: Αυτοί είναι οι έξι νέοι «βασιλιάδες» του ρωσικού πετρελαίου

 21/3/2023 
 

Οι τράπεζες είναι «φτιαγμένες» να πτωχεύουν, κι αυτό κάνουν

 17/3/2023 
 

NY Times: Ενισχύεται το σενάριο της προέλευσης του κορονοϊού από άγρια ζώα - Ανησυχία για στοιχεία που απέκρυψε η Κίνα

 17/3/2023 
 

HΠΑ: Η διάσωση των καταθέσεων και οι συγκρίσεις με το 2008

 16/3/2023 
 

Ρουμπινί για Credit Suisse: «Καμπανάκι» συναγερμού για την Ευρώπη

 16/3/2023 
 

Ken Griffin: Ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ καταρρέει μπροστά στα μάτια μας efsyn.gr

 16/3/2023 
 

Κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ μπροστά σε δύο «σενάρια καταστροφής»

 16/3/2023 
 

Capital Economics, UBS: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η κατάρρευση των SVB και Signature Bank και η νέα κρίση στις ΗΠΑ

 13/3/2023 
 

Ιστορικά κέρδη για την Aramco

 13/3/2023 
 

Guardian: Γιατί «πέφτουν» οι τράπεζες στις ΗΠΑ - Οι φόβοι για ένα «νέο 2008»

 13/3/2023 
 

Ευθύνες στα εταιρικά κέρδη για τον πληθωρισμό

 4/3/2023 
 

Ευρωπαίος εισαγγελέας για τα Τέμπη – Έρευνα για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717

 4/3/2023 
 

Γερμανία: Επιταχύνει τη συγχώνευση μεταξύ των παρόχων ενέργειας

 2/3/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ενημερωτική Επιστολή της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά μα την εφαρμογή του Ν 4557/2018 . 
Σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την συζήτηση που διοργανώνει η Α.ΚΙ.Ο.Ε. σήμερα 8/3/2023 και ώρα 7μμ 
Διαδικτυακή Συζήτηση από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα :Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες οικονομικές & γεωπολιτικές προκλήσεις του καιρού μας.  
Κανονισμός Ορκωτών :Έγκριση κανονιστικής πράξης για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. 
Κανονισμός δικηγόρων συμβολαιογράφων :Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής των επιμέρους υποχρεώσεων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4557/2018 (Α' 139) 
Διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές στην συζήτηση παραβαίνουν και σχολιάζουν πρώην στελέχη του Υπουργείου Οικονομικων  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα καθυστέρηση στην υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS
Εξωδικαστικός: Τι αλλάζει με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ 
Τέλη κυκλοφορίας 2023 από 10 ευρώ τον μήνα με λίγα κλικ στο myCar 
Έως την Τετάρτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας 10.000 νέων 
ΜονΕφΑθ 25/2023: Αναστολή πλειστηριασμού- εταιρίες διαχείρισης του Ν. 3165/2003 (δεν νομιμοποιούνται ενεργητικά ως μη δικαιούχοι διάδικοι- δεν αποδεικνύεται εγγράφως κατ’ άρθρο 925 παρ. 1 ΚΠολΔ η ειδική διαδοχή) 
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για υποβολή βεβαιώσεων εισοδημάτων 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων - 4η Έκδοση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα