Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
3/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4773
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τράπεζες: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η διεθνής αναταραχή

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/3/2023 12:32:57 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο μηχανισμός χρεοκοπίας της αμερικανικής SVB και γιατί δεν ανησυχούν οι τραπεζίτες στην Ελλάδα.

Παρότι η διεθνής αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις αγορές, μετά την κατάρρευση της μεσαίας αμερικανικής τράπεζας Sillicon Valley Bank (SVB), αναμένεται ότι θα συνεχίσει να πλήττει και αυτή την εβδομάδα τις τιμές των ευρωπαϊκών (και των ελληνικών) τραπεζικών μετοχών, τραπεζικά στελέχη στην Αθήνα εμφανίζονται καθησυχαστικά για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί και στην Ελλάδα ένα ντόμινο, όπως αυτό που προκάλεσε την κατάρρευση της SVB μέσα σε λίγα 24ωρα.

Πολλά θα εξαρτηθούν για την εξέλιξη αυτής της αναταραχής από τους χειρισμούς που θα κάνουν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές πριν το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, αύριο το πρωί. Το ζητούμενο είναι να προστατευθούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην SVB, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της καταθετικής της βάσης, ώστε να μην υπάρξει τελικά ένα «κούρεμα» στις καταθέσεις, που θα μπορούσε να εντείνει τον πανικό και να προκαλέσει μαζική έξοδο καταθέσεων και από άλλες μικρές και μεσαίες περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ (οι μεγάλες, συστημικά σημαντικές, θεωρούνται γενικά ασφαλείς).

Για να προστατευθούν όλες οι καταθέσεις, ο μόνος τρόπος είναι να βρεθεί μέσα στη σημερινή ημέρα ένας αγοραστής της SVB, ο οποίος θα αγοράσει το ενεργητικό και τις καταθέσεις. Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετά hedge funds, αλλά και τραπεζικοί όμιλοι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, βεβαίως, είναι το τίμημα της εξαγοράς, καθώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν εκπτώσεις έναντι της ονομαστικής αξίας των καταθέσεων. Σύμφωνα με το Bloomberg, για να αποτραπεί ένας γενικευμένος πανικός, οι αρχές εξετάζουν τη δημιουργία ενός νέου ταμείου εγγύησης καταθέσεων, το οποίο θα καλύπτει καταθέσεις άνω των 250.000 δολ. ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, τις οποίες ασφαλίζει σήμερα η ομοσπονδιακή αρχή FDIC.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα σήμερα δεν είναι συστημικό και δεν θυμίζει την κατάρρευση της Lehman Brothers, μιας τράπεζας με πολύ μεγάλο ενεργητικό, άνω των 600 δισ. και ανοίγματα σε όλη την αγορά. Την Παρασκευή, ενώ κατέρρεαν οι μετοχές αρκετών περιφερειακών τραπεζών, η κορυφαία αμερικανική τράπεζα, JP Morgan ήταν μεταξύ των πλέον κερδισμένων, με άνοδο της μετοχής της κατά 2,5%, σε μια σαφή ένδειξη ότι η αγορά δεν βλέπει απειλές για τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη θέση τους, εξαγοράζοντας μικρότερες.

Η αναταραχή στις τράπεζες ΗΠΑ και Ευρώπης, που προκάλεσε μέσα σε δύο ημέρες απώλειες χρηματιστηριακής αξίας τραπεζών άνω των 100 δισ. στις ΗΠΑ και 50 δισ. στην Ευρώπη προκλήθηκε από μια τράπεζα με μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο, που δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Η SVB ήταν η τράπεζα των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας στην Καλιφόρνια και η κατάρρευση της αποδίδεται στο γεγονός ότι η μεγάλη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων «λύγισε» τον ισολογισμό της.

Η SVB αντλούσε καταθέσεις από νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες, που λάμβαναν χρηματοδότηση από εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (Venture Capital). Αυτές οι καταθέσεις δεν χρηματοδοτούσαν μόνο νέα δάνεια σε startups, αλλά σε μεγάλο ποσοστό είχαν τοποθετηθεί σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Όταν «στέγνωσε» η χρηματοδότηση των startups από venture capital, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των φόβων για ύφεση, άρχισαν οι τεχνολογικές εταιρείες να αποσύρουν καταθέσεις από την SVB. Η τράπεζα, προκειμένου να καλύψει τις εκροές πούλησε ομόλογα αξίας 21 δισ. δολ. με ζημιά της τάξεως των 2 δισ. δολ., με αποτέλεσμα να χρειασθεί ενίσχυση κεφαλαίου, χωρίς όμως να καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές σε μια αύξηση με διάθεση νέων μετοχών.

Ουσιαστικά, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων «χτύπησε» πολύπλευρα τον ισολογισμό της SVB, καθώς έμμεσα προκάλεσε εκροή καταθέσεων, αλλά και βαριές ζημιές από τη ρευστοποίηση κρατικών ομολόγων, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος κτήσης, καθώς και πάλι η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τις τιμές και την αξία των ομολόγων. Η τράπεζα ήταν εξαιρετικά ευάλωτη επειδή είχε πολύ μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης των καταθέσεών της από εταιρείες και μάλιστα εταιρείες υψηλού κινδύνου, σε αντίθεση με τις περισσότερες τράπεζες που αντλούν καταθέσεις από νοικοκυριά και ένα ευρύτερο φάσμα εταιρειών.

Τραπεζικές πηγές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και στις τραπεζικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα: τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν μειώσει σημαντικά και στην Ευρώπη τις τιμές των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Οι αρνητικές αυτές υπεραξίες δεν περνούν σε μεγάλο βαθμό στα οικονομικά αποτελέσματα για να επηρεάσουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες κρατούν τα ομόλογα σε μεγάλο βαθμό εκτός χαρτοφυλακίου συναλλαγών, ώστε να μη χρειάζεται να αποτιμώνται με βάση τις τρέχουσες τιμές, ενώ αποφεύγουν πωλήσεις τίτλων, οι οποίες θα οδηγούσαν στην εγγραφή ζημιών.

Προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που εμφάνισε η SVB θα παρουσιάζονταν μόνο στο ακραίο σενάριο (μάλλον απίθανο για την Ευρώπη) της μαζικής φυγής καταθέσεων, που θα υποχρέωνε τις τράπεζες να πουλήσουν ομόλογα για να αντλήσουν ρευστότητα. Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, φαίνεται ότι είναι προστατευμένες έναντι τέτοιων ακραίων σεναρίων, όχι μόνο γιατί οι καταθέσεις διατηρούν σταθερή ανοδική πορεία και δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα εμπιστοσύνης των καταθετών, αλλά κυρίως επειδή διαθέτουν, σε αντίθεση με το παρελθόν, εξαιρετικά υψηλούς δείκτες ρευστότητας, που τους δίνουν αρκετά σημαντικά περιθώρια εκροής καταθέσεων, πριν φθάσουν στο σημείο να αντλήσουν ρευστότητα με πωλήσεις ομολόγων.

Με αυτά τα δεδομένα, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχισθεί η πίεση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών τις επόμενες ημέρες, πρόβλημα ουσίας για τις τράπεζες δεν αναμένεται να παρουσιασθεί. Αντίθετα, θα συνεχίσουν (σειρά έχουν τώρα η Alpha και η Εθνική) να παρουσιάζουν τα πολύ ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα του 2022 και τις προβλέψεις τους για το 2023, που, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις της Πειραιώς και τις Eurobank, θα είναι μια ακόμη καλή χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

https://www.sofokleousin.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Τράπεζες: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η διεθνής αναταραχή»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Το σκάνδαλο PwC συγκλονίζει την Αυστραλία

 2/6/2023 
 

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Το 0,7% των Ελλήνων έχουν το 42% των τραπεζικών καταθέσεων

 2/6/2023 
 

Ταμείο Ανάκαμψης: Από ευκαιρία, θηλιά στις μικρές επιχειρήσεις

 31/5/2023 
 

Επαναφορά τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες

 29/5/2023 
 

Η φτωχούλα ΑΑΔΕ στο νοίκι με μηνιαίο μίσθωμα 365.000

 26/5/2023 
 

ΟικονομίαΣτοπ στα μέτρα στήριξης – Φρένο στις δαπάνες ζητά η ΕΕ

 24/5/2023 
 

Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς για το ιδιωτικό χρέος: Αυξήθηκαν οι οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης

 22/5/2023 
 

Online σύνδεση της Εφορίας με τις τράπεζες!

 16/5/2023 
 

Επιστρεπτέα: Ποιοι θα επιστρέψουν όλη την κρατική ενίσχυση

 16/5/2023 
 

Απέτυχαν οι ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία και ΕΦΚΑ!

 11/5/2023 
 

Εκτίναξη του πληθωρισμού τροφίμων καταγράφει η Eurostat

 10/5/2023 
 

Νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25%

 4/5/2023 
 

Η μαγική εικόνα της μειούμενης ανεργίας

 4/5/2023 
 

Oι Γερμανοί πιέζουν την ΕΕ για επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα

 28/4/2023 
 

Ηράκλειο: Στην τελική ευθεία η παραχώρηση του λιμανιού

 26/4/2023 
 

Φιάσκο η ρύθμιση Σταϊκούρα: 8 στους 10 μένουν εκτός των 72 ή 120 δόσεων

 21/4/2023 
 

Ρυθμίσεις χρεών: Οδικός χάρτης για την ένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις - Ποια χρέη μένουν εκτός

 19/4/2023 
 

Οι 13 κλάδοι που είναι στο στόχαστρο της Εφορίας

 12/4/2023 
 

ΑΑΔΕ: Καλύτερα κατασχέσεις παρά ρυθμίσεις χρεών!

 10/4/2023 
 

«Σαφάρι» της ΑΑΔΕ με 179.000 ελέγχους

 6/4/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 
Πρόταση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στους υπουργούς κ. Χ. Σταικούρα, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή σχετικά με την προστασία των λογιστών και των πελατών τους από γεγονότα ανωτέρας βίας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων Του κ. Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα