Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
9/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2981
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral 
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Capital Economics, UBS: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η κατάρρευση των SVB κ

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/3/2023 1:17:11 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank έχει αυξήσει τις ανησυχίες για πιθανές ζημίες άλλων αμερικάνικων -και όχι μόνο- τραπεζών, από τις θέσεις τους στα ομόλογα. Η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών διεθνώς, στον πιο αυστηρό κύκλο σύσφιξης εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει οδηγήσει σε ταχύτατη εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικές απώλειες για τα χαρτοφυλάκια τίτλων που κατέχουν, με ακόμα και τις κεντρικές τράπεζες να σημειώνουν ζημιές στους ισολογισμούς τους λόγω της… ιδίας τους της πολιτικής. Τι σημαίνει αυτή η νέα κρίση για τους επενδυτές;

Η κρίση της SVB υπογραμμίζει την ανάγκη για πολύ προσεκτικές κινήσεις στις αγορές το επόμενο διάστημα, προειδοποιεί η Capital Economics σε σημερινή της έκθεση. Το πρώτο σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα προβλήματα της SVB δεν φαίνεται να αφορούν τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ. Η βάση καταθέσεων της SVB φαίνεται να έχει αντληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τεχνολογικό τομέα, με υψηλό ποσοστό καταθέσεων που υπερβαίνει το όριο των 250.000 δολαρίων που εγγυάται το ομοσπονδιακό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του ισολογισμού της, ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό περιουσιακών στοιχείων διατηρούνταν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και όχι σε δάνεια.

Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ένα τοξικό μείγμα. Τα προβλήματα στον τομέα της τεχνολογίας οδήγησαν σε απόσυρση καταθέσεων, αναγκάζοντας την SVB να πουλήσει τίτλους. Είναι πολύ σημαντικό, όταν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο της SVB στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών της, αναγκάστηκε να τα υπολογίσει mark to market, πραγματοποιώντας έτσι απώλειες που προκλήθηκαν από την επιθετική άνοδο των επιτοκίων το περασμένο έτος (υψηλότερα επιτόκια σημαίνει χαμηλότερες τιμές ομολόγων.) Αυτές οι απώλειες οδήγησαν τελικά στο να καταστεί η SVB αφερέγγυα.

Οποιαδήποτε τράπεζα αντιμετωπίζει δύο πηγές κινδύνου, τονίζει η Capital Economics. Ο πρώτος απορρέει από προβλήματα στην πλευρά του παθητικού του ισολογισμού της. Αυτά έρχονται συνήθως με τη μορφή φυγής καταθέσεων ή κατάρρευσης της εμπιστοσύνης του αντισυμβαλλόμενου που αποτρέπει τη μετακύλιση της χρηματοδότησης. Η άμεση συνέπεια είναι μια κρίση ρευστότητας. Ο δεύτερος προέρχεται από προβλήματα στην πλευρά του ενεργητικού του ισολογισμού της τράπεζας: είτε αύξηση των ποσοστών αθέτησης δανείων είτε κατάρρευση των τιμών των χρεογράφων, τα οποία και τα δύο διαβρώνουν την αξία των περιουσιακών της στοιχείων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κρίση φερεγγυότητας. Αυτά τα δύο είναι συχνά αλληλένδετα, με προβλήματα ρευστότητας να οδηγούν σε προβλήματα φερεγγυότητας (όπως συνέβη στην περίπτωση της SVB) ή προβλήματα φερεγγυότητας να οδηγούν σε ζητήματα ρευστότητας (το κλασικό bank run).

Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ στο σύνολό του είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένο από ό,τι στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες συνολικά θα πρέπει να είναι σε καλύτερη θέση να αντέξουν τις ζημίες στην πλευρά του ενεργητικού του ισολογισμού τους. Ως εκ τούτου, ο κύριος τρόπος με τον οποίο τα προβλήματα της SVB θα μπορούσαν να επεκταθούν στο σύστημα εν γένει προέρχεται από τις εξελίξεις στην πλευρά του παθητικού των ισολογισμών των τραπεζών. Με άλλα λόγια, μέσω μιας θεμελιώδους απώλειας εμπιστοσύνης στο σύστημα που πυροδοτεί εκτεταμένη φυγή καταθέσεων και κατάρρευση της εμπιστοσύνης των αντισυμβαλλομένων, που προκαλεί το πάγωμα των διατραπεζικών αγορών δανεισμού. Αυτές οι ανησυχίες εξηγούν την παρέμβαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ αργά το απόγευμα της Κυριακής, τονίζει η Capital Economics.

Δύο πράγματα θα έχουν σημασία τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, σημειώνει ο οίκος. Το πρώτο είναι εάν οι ενέργειες των αρχών των ΗΠΑ είναι επιτυχείς για τη διατήρηση (ή την αποκατάσταση) της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά οι κινήσεις στο pre-open trading φαίνονται ενθαρρυντικές. Το δεύτερο ζήτημα είναι εάν υπάρχουν άλλα ιδρύματα με παρόμοια τρωτά σημεία με αυτά των SVB και Signature Bank που κρύβονται στη σκιά, είτε στις ΗΠΑ είτε σε άλλες οικονομίες. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί εκ των προτέρων, εάν όντως προκύψουν προβλήματα. 

Και αυτό έρχεται τη στιγμή που περισσότερες από τις μισές επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία δεν έχουν γίνει ακόμη καν αισθητές. Αλλά και ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα έρθει επίσης με χρονική υστέρηση. Αυτός που βιώνουν είναι ήδη ο πιο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν τόσο απότομα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη αν κάποια πράγματα "σπάσουν".

Από την πλευρά της η UBS τονίζει ότι οι ενέργειες πολιτικής που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτή η νέα κρίση να μεταδοθεί στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος και να αποτελέσει συστημική κρίση. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν κλασικά σημάδια μετάδοσης, όπως το άγχος στη διατραπεζική αγορά. Εν τω μεταξύ, τα 620 δισ. δολάρια των εκτιμώμενων από τη FDIC μη πραγματοποιηθεισών ζημιών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων, συγκρίνονται με τα συνολικά ίδια κεφάλαια 2,2 τρισ. δολαρίων για τον κλάδο και τις συνολικές πραγματοποιηθείσες ζημίες πέρυσι ύψους 31 δισ. δολαρίων.

Ο χρηματοοικονομικός τομέας αντιπροσωπεύει το 15% του δείκτη παγκόσμιου δείκτη MSCI και η UBS τηρεί ουδέτερη στάση στις τράπεζες διεθνώς εδώ και καιρό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ουδέτερη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και προτιμά λιγότερο τις τράπεζες των ΗΠΑ εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω ανησυχιών για την αύξηση του κόστους  χρηματοδότησης, των κινδύνων σχετικά με το πιστωτικό κόστος και την αύξηση της ανεργίας και την αδύναμη δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς. Αλλά σε αυτό το σημείο, πιστεύει ότι οι αντίθετοι άνεμοι στον κλάδο μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να διατηρήσουν τον δείκτη κάλυψης ρευστότητάς τους πάνω από το 100%, διαθέτοντας αρκετά υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων, όπως σημειώνει η UBS. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τείνουν να κατέχουν σημαντικές ποσότητες αμερικανικών ομολόγων.

Οι τράπεζες επιτρέπεται να διατηρούν αυτά τα ομόλογα σε λογαριασμούς "Διαθεσίμων προς πώληση" και "Διακρατούμενων έως τη λήξη" στο κόστος και δεν απαιτείται να αναγνωρίζουν αμέσως ζημίες από το mark-to-market εάν τα ομόλογα χάσουν την αξία τους. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να καταγράψουν ζημιές εάν έχουν σημαντικές εκροές καταθέσεων που πρέπει να καλυφθούν.

Ωστόσο, τέτοιες εκροές θα μπορούσαν επίσης να αναχαιτιστούν με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, αν και αυτό θα μείωνε τα κέρδη. Επιπλέον, η αξία των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών θα συρρικνωθεί εάν μειωθούν τα επιτόκια. 

Όπως τονίζει η UBS, η κατάσταση της SVB είναι μια υπενθύμιση ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed έχουν επιπτώσεις, ακόμα κι αν η οικονομία έχει αντέξει μέχρι στιγμής. Οι ανησυχίες για τα τραπεζικά κέρδη και τους ισολογισμούς ενισχύουν επίσης το αρνητικό κλίμα για τις αγορές μετοχών της χώρας. Αν και οι επενδυτές θα ανακουφιστούν από το γεγονός ότι η SVB αποτελεί περιορισμένο κίνδυνο, η UBS πιστεύει ότι η θεμελιώδης προοπτική της οικονομίας για τους επόμενους 6 έως 12 μήνες δεν έχει αλλάξει πραγματικά, με το σενάριο της ήπιας αλλά και της σκληρής προσγείωσης να είναι εξίσου πιθανά.

 

www.ot.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Capital Economics, UBS: Τι σημαίνει για τους επενδυτές η κατάρρευση των SVB και Signature Bank και η νέα κρίση στις ΗΠΑ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Προστάτης πολυεθνικών και δυνάστης των φτωχών

 6/6/2023 
 

Ο μεγάλος πλούτος ως οικογενειακή υπόθεση

 2/6/2023 
 

Deutsche Bank: «Έρχεται μία μεγάλη πιστωτική κρίση με κύμα πτωχεύσεων και μη εξυπηρετούμενων δανείων»

 2/6/2023 
 

ILO: Το χάσμα απασχόλησης ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες θα επιδεινωθεί

 2/6/2023 
 

Το χρέος και ο... ελέφαντας

 31/5/2023 
 

Έκδοση ομολόγου 8,5 δισ. γιουάν από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας

 30/5/2023 
 

Η βόμβα των 160 τρισ. δολαρίων που απειλεί τον πλανήτη

 29/5/2023 
 

Θέλει ο Μπάιντεν να κρυφτεί κι η... τροπολογία δεν τον αφήνει

 27/5/2023 
 

Ο Ρουμπινί προειδοποιεί για το χρέος των ΗΠΑ

 24/5/2023 
 

Κινήσεις συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

 23/5/2023 
 

Οι μπαταχτσήδες της G7

 22/5/2023 
 

Η Ε.Ε. ενέκρινε τους πρώτους κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

 16/5/2023 
 

To αφεντικό της JPMorgan Jamie Dimon μιλάει για «κραχ» στις ΗΠΑ

 16/5/2023 
 

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Συστάσεις στην ΕΚΤ για αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών

 12/5/2023 
 

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008

 11/5/2023 
 

Allianz: Μετά τη «φούσκα των πάντων», νέα στιγμή Minsky επωάζεται – Aναπόφευκτη η κατάρρευση των αγορών

 10/5/2023 
 

Στελέχη επιχειρήσεων με ξέχειλες τσέπες

 4/5/2023 
 

Bloomberg: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά»

 4/5/2023 
 

«Τρίζει» η αμερικανική οικονομία: Με απότομη πτώση άνοιξε η Wall Street λόγω τραπεζών – Οι φόβοι για «τσουνάμι»

 2/5/2023 
 

Ο «υγιής ανταγωνισμός» και άλλα παραμύθια

 2/5/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 16ης Ιουνίου 2023 και συλλογή υπογραφών κειμένου διαμαρτυρίας
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων 
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία 
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων 
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - Ανάλυση - Ερμηνεία - Δ. Σταματόπουλου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα