Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
3/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4850
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ενημερωτική Επιστολή της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά μα τ

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/3/2023 1:46:42 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας

Ενημερωτική Επιστολή

13/03/2023

Προς:

·     Τους Προέδρους των Επιμελητήριων Ελλάδος

·    Τους Προέδρους των Ομοσπονδιών Εμπόρων Βιοτεχνιών Ελλάδος  

 

ΘΕΜΑ : Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ  ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Ν 4557/2018 .

 

Κύριε Πρόεδρε

 

Τα επιμελητήρια για την επίτευξη του σκοπού τους ασχολούνται με πλήθος θεμάτων που σχετίζονται με την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας των μελών τους.  Σε σχέση με τα αναφερόμενα στο θέμα της επιστολής και προς ενημέρωση των μελών σας θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε υπόψη σας τα ακόλουθα :

 

Με τις διατάξεις του Ν 4557/2018 ενσωματώθηκε στην εσωτερική νομοθεσία η  Οδηγία  (ΕΕ) 2015/849 . Ο νόμος αυτός που έχει ως αντικείμενο ρυθμίσεων

την « πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες »  περαιτέρω τροποποιήθηκε από  το Ν  4734/2020 με την ενσωμάτωση  στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ)  2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας  (ΕΕ) 2019/2177 (L 334).

 

Με τις επιμέρους διατάξεις του παραπάνω νόμου προβλέπονται :

 

1)Μια σειρά βασικών αδικημάτων ( ενδεικτικά σύσταση εγκληματικής οργάνωσης , δωροδοκία, δωροληψία, φοροδιαφυγή , μη καταβολή  χρεών  προς το Δημόσιο , χρηματιστηριακά αδικήματα ,κλπ ) για τα οποία αυτός θα ισχύει .

 

2)Απαριθμούνται δώδεκα κατηγορίες υπόχρεων προσώπων , τα οποία στα πλαίσια άσκησης του επαγγέλματος τους έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τις διατάξεις του  (ενδεικτικά τράπεζες, ορκωτοί λογιστές , εξωτερικοί λογιστές , μεσίτες ακινήτων , δικηγόροι , συμβολαιογράφοι, κλπ )

 

3)Προβλέπεται από τα υπόχρεα πρόσωπα η εφαρμογή καταλλήλων διαδικασιών ώστε  αυτά να επιδεικνύουν και να αποδεικνύουν την ανάλογη επιμέλεια (συνήθη ή αυξημένη ) κατά την επαγγελματική  συνεργασία με τον πελάτη τους (ενδεικτικά τήρηση αρχείου  φακέλου συναλλαγής , ανάλυση επαγγελματικού κινδύνου για πελάτη , υποβολή αναφοράς, υπό προυποθέσεις ,  στην αρμόδια αρχή, κλπ ).

 

Στα πλαίσια  του παραπάνω νόμου  η  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προτίθενται να θέσουν  σε ισχύ «κανονιστικό πλαίσιο-οδηγία» στο οποίο υποχρεωτικά θα υπόκεινται  εφεξής  οι εξωτερικοί λογιστές όταν  παρέχουν υπηρεσίες προς τους πελάτες τους. 

 

Από την προφορική ενημέρωση που έκανε η ΑΑΔΕ , για το περιεχόμενο της υπό έκδοση οδηγίας, (σημειώνουμε εδώ πως μέχρι σήμερα υπάρχει επίμονη άρνηση στο να τεθεί υπόψη όλων το σχέδιο της υπό έκδοση οδηγίας ) προκύπτουν για την περίπτωση των εξωτερικών λογιστών  προκύπτουν τα ακόλουθα :

 

-Επιβάλλεται ένα  νέο δαπανηρό γραφειοκρατικό πλαίσιο   τρόπου λειτουργίας των γραφείων των εξωτερικών λογιστών (αλλά και των επιχειρήσεων πελατών τους) γιατί οι λογιστές,   μεταξύ άλλων , οφείλουν πλέον να συγκροτούν και να διατηρούν αρχείο τεκμηρίωσης των συναλλαγών  , να ελέγχουν την συνάφεια των δεδομένων , τις ροές των κινήσεων του χρήματος κλπ.

 

-Υποχρεώνονται υπό την απειλή εξοντωτικών διοικητικών ποινών να υποβάλλουν

αναφορές εις βάρος των επιχειρήσεων πελατών τους , διαβιβάζοντας στις αρμόδιες αρχές όχι μόνο αποδείξεις , αλλά και ενδείξεις ή υποψίες , αν μια συναλλαγή  ή μια αποφυγή ενέργειας πχ καταβολή οφειλής προς το Δημόσιο , εμπίπτει στις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου.

 

Στην πράξη με τα παραπάνω επιχειρείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και την ΑΑΔΕ η μετατροπή των εξωτερικών λογιστών σε βραχίονα του ελεγκτικού μηχανισμού τον οποίο οφείλει να διαθέτει η διοίκηση και η ομηρία των επιχειρήσεων οι οποίες θα αμείβουν πλέον έναν εν δυνάμει ελεγκτή που θα έχει την υποχρέωση να αναφέρει όχι μόνο τις κατά την κρίση του υπαρκτές

προβληματικές συναλλαγές  , αλλά και όσες άλλες νομίζει ή υποπτεύεται ότι συνιστούν παράβαση υπαγόμενη στο συγκεκριμένο νόμο.

 

Κύριε Πρόεδρε

 

Γνωρίζετε άριστα πως ο εξωτερικός λογιστής συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρόσωπα εμπιστοσύνης της επιχείρησης και οφείλει να τηρεί κανόνες εχεμύθειας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων για τις υποθέσεις των πελατών του. Η  εκτροπή  από τα καθήκοντά του , όπως προσδιορίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις και την υπάρχουσα πρακτική, με την ουσιαστική μετατροπή του , υπό το βάρος υπέρογκων προστίμων , σε τμήμα  του κρατικού  ελεγκτικού μηχανισμού, συνιστά μεταξύ άλλων και πρόβλημα για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων  ειδικά όταν δεν οριοθετούνται ποσοτικά και ποιοτικά στις διατάξεις (υπάρχουσες και υπό έκδοση) οι έννοιες των ενδείξεων ή των υποψιών.   Ο κάθε καλόπιστος τρίτος αντιλαμβάνεται εύκολα τις επιπτώσεις και τον φαύλο κύκλο που θα ανοίξει με την αναζήτηση ευθυνών και επιβάρυνση με πρόστιμα , αν  μοναδικό κριτήριο  είναι οι  καταγγελία βάσει υποψιών  και υπονοιών .

 

Θεωρούμε περιττό να υπογραμμίσουμε το αυτονόητο , ότι δηλαδή ως επαγγελματίες δεν είμαστε αντίθετοι με τους ελέγχους στην διακίνηση του «μαύρου χρήματος». Αυτό που θέλουμε είναι να μπορούμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια να ασκούμε το επάγγελμά μας, να μην επιφορτιζόμαστε από την  πολιτεία με νέα καθήκοντα ασύμβατα με τον ρόλο μας μέσα στις επιχειρήσεις  και να μην κινδυνεύουμε τόσο εμείς , όσο και οι επιχειρήσεις-πελάτες μας από την επιβολή διοικητικών ποινών, οι οποίες μπορεί και να επιβάλλονται στη βάση ενδείξεων ή υποψιών.

 

Κύριε Πρόεδρε

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη σας καλούμε να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις-μέλη του επιμελητηρίου σας , καθώς και τα αρμόδια όργανά του ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις .

 

 

  

Με εκτίμηση,

Αλεβιζάκης Παναγιώτης

Οικονομολόγος

Μέλος της Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε.

Εκ/πος Α.ΚΙ.Ο.Ε.  

Τηλ.6944522935

 

 

  Σχολιασμός Θέματος «Ενημερωτική Επιστολή της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά μα την εφαρμογή του Ν 4557/2018 .»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

 2/6/2023 
 

Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη

 27/4/2023 
 

Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού

 11/4/2023 
 

Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας

 7/4/2023 
 

Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!!

 5/4/2023 
 

Πρόταση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στους υπουργούς κ. Χ. Σταικούρα, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή σχετικά με την προστασία των λογιστών και των πελατών τους από γεγονότα ανωτέρας βίας.

 3/4/2023 
 

Το 4ο συνέδριο του ΟΕΕ ήταν μια καλή συνάντηση, δυστυχώς όμως είχε και "αστοχίες"(;;;).

 2/4/2023 
 

ΣΟΛΝΘ: Εφαρμογή MyData – Προβλήματα – Προτάσεις

 24/3/2023 
 

Ενημερωτική Επιστολή της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας σχετικά μα την εφαρμογή του Ν 4557/2018 .

 13/3/2023 
 

Σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την συζήτηση που διοργανώνει η Α.ΚΙ.Ο.Ε. σήμερα 8/3/2023 και ώρα 7μμ

 8/3/2023 
 

Διαδικτυακή Συζήτηση από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. με θέμα :Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπροστά στις μεγάλες οικονομικές & γεωπολιτικές προκλήσεις του καιρού μας.

 1/3/2023 
 

Κανονισμός Ορκωτών :Έγκριση κανονιστικής πράξης για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

 22/2/2023 
 

Κανονισμός δικηγόρων συμβολαιογράφων :Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής των επιμέρους υποχρεώσεων των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4557/2018 (Α' 139)

 22/2/2023 
 

Διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές στην συζήτηση παραβαίνουν και σχολιάζουν πρώην στελέχη του Υπουργείου Οικονομικων

 16/2/2023 
 

Α.ΚΙ.Ο.Ε. : Νέα Διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές.

 9/2/2023 
 

ΣΟΛΝΘ: Αναγκαία η μετάθεση ημερομηνίας υποβολής δήλωσης χορηγούμενων αδειών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου στο ΕΡΓΑΝΗ

 8/2/2023 
 

Το Τίμημα της αλαζονείας. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Εκ/που της Α.ΚΙ.Ο.Ε.

 6/2/2023 
 

Κανονισμός για την εφαρμογή του ν. 4557/2018. Με τον κανονισμό αλλάζει η ζωή μας αλλάζει το επάγγελμα έρχεται κτύπημα τελειωτικό στις επιχειρήσεις

 3/2/2023 
 

Ο σύνδεσμος για να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή συζήτηση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους Λογιστές.

 26/1/2023 
 

Κάλεσμα του Παναγιώτη Αλεβιζάκη για τη Διαδικτυακή Συνάντηση της ΑΚΙΟΕ

 22/1/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 
Πρόταση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. στους υπουργούς κ. Χ. Σταικούρα, κ. Κ. Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή σχετικά με την προστασία των λογιστών και των πελατών τους από γεγονότα ανωτέρας βίας. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - Ανάλυση - Ερμηνεία

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα