Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
9/6/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2727
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;
“Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα, η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος” (να το κάνει): Ο Γκοντάρ και η Ελλάδα…
Ο «μεγάλος στασιμοπληθωρισμός» θα χτυπήσει σκληρά μετοχές-ομόλογα. Του Ν. Ρουμπινί
Steve Hanke: Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 
Τουρκία: Μαθήτρια τα… «ψέλνει» στον Ερντογάν – «Αγοράζω το τοστ 18 λίρες» 
Το συγκλονιστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ερντογάν: Αποκοιμήθηκε σε διακαναλική συνέντευξη και έγινε viral 
Ο Δημοσθένης Βεργής ψάχνει τον μοναδικό ψηφοφόρο του - «Εγώ ψήφισα Μητσοτάκη - Καμπουράκη, δεν με κάλεσες» 
‘’Είχε κακό λογιστή ‘’είπε ο κ. Άδωνις !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Bloomberg: Αυτοί είναι οι έξι νέοι «βασιλιάδες» του ρωσικού πετρελαίου

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/3/2023 7:49:54 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Έξι ελάχιστα γνωστές εταιρείες αναδείχθηκαν ως νέοι βασιλιάδες του ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο, διαχειριζόμενες συλλογικά αρκετές από τις εξαγωγές της χώρας για να καταταγούν στις κατηγορίες των μεγαλύτερων εμπόρων εμπορευμάτων στον κόσμο.

Bloomberg: Αυτοί είναι οι έξι νέοι «βασιλιάδες» του ρωσικού πετρελαίου

Το ερώτημα ποιος διαχειρίζεται τη ροή του ρωσικού πετρελαίου μετά τη διακοπή των δεσμών των μεγάλων διεθνών εμπόρων με τη Μόσχα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αγοράς πετρελαίου. Τώρα, τα ρωσικά τελωνειακά στοιχεία που είδε το Bloomberg για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες του 2022 δείχνουν ότι οι έξι εταιρείες που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι διαχειρίστηκαν συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου την ημέρα.

Αυτό είναι αρκετό ως ποσότητα πετρελαίου για να καλύψει το σύνολο των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ιταλίας, και είναι περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από ό,τι θα διαχειρίζονταν γενικά εμπορικοί κολοσσοί όπως ο όμιλος Trafigura ή ο όμιλος Vitol πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μεγαλύτεροι έμποροι πετρελαίου έχουν αποσυρθεί από αυτή τη δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο.

Η αγορά ρωσικού πετρελαίου παραμένει νόμιμη, αλλά οι διαδοχικοί γύροι διεθνών κυρώσεων έχουν σπρώξει το εμπόριο βαθύτερα στη σκιά και έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο για τους αναλυτές και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποκτήσουν αδιάσειστα στοιχεία για το ποιοι εμπλέκονται σε αυτό.

Το ερώτημα έχει γίνει πιο έντονο τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν τον Δεκέμβριο ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στο ρωσικό πετρέλαιο, εμποδίζοντας τις εταιρείες που χρησιμοποιούν δυτικές ασφάλειες και υπηρεσίες να μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο, εάν αυτό αγοράζεται πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι.

Οι μεγάλοι αγοραστές Κίνα και Ινδία δεν υπέγραψαν το μέτρο, και ακόμη και οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την περασμένη εβδομάδα ότι το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου διαπραγματεύεται πλέον εκτός του ανώτατου ορίου.

Οι κύριοι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου

«Το να γνωρίζουμε ποια είναι τα μεγάλα ονόματα είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αγορές πετρελαίου ανταποκρίνονται στο ανώτατο όριο τιμών και στις ευρύτερες κυρώσεις», δήλωσε ο Steve Cicala, συνδιευθυντής του Project on the Economic Analysis of Regulation στο National Bureau of Economic Research.

Τα τελωνειακά στοιχεία που είδε το Bloomberg δίνουν πληροφορίες για τους αγοραστές του ρωσικού αργού πετρελαίου ανά τιμολόγιο από τις 5 έως τις 31 Δεκεμβρίου. Πολλοί από τους μεγαλύτερους αγοραστές ήταν μεγάλες κινεζικές και ινδικές κρατικές εταιρείες και μονάδες ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά υπήρχαν έξι έμποροι στην πρώτη 15άδα.

Η μεγαλύτερη από αυτές ήταν η Nord Axis Ltd., η οποία αγόρασε 521.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως τον Δεκέμβριο, όλα από την Rosneft PJSC. Η Nord Axis, η οποία συστάθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Χονγκ Κονγκ, ήταν άγνωστη στην αγορά πετρελαίου μέχρι τον Ιούλιο, όταν ανακοινώθηκε ότι είναι ο αγοραστής του μεριδίου της Trafigura στο εμβληματικό πετρελαϊκό έργο της Rosneft, Vostok Oil. Το Bloomberg δεν μπόρεσε να βρει ιστότοπο για τη Nord Axis και δεν ήταν σε θέση να έρθει σε επαφή με την εταιρεία.

Σε αίτημα για σχολιασμό από τη Rosneft δεν δόθηκε απάντηση.

Στους άλλους αγοραστές περιλαμβάνεται η Tejarinaft FZCO, μια εταιρεία του Ντουμπάι, η οποία αγόρασε 244.000 βαρέλια ημερησίως από τη Rosneft τον Δεκέμβριο. Σε τηλεφώνημα στην εταιρεία απάντησε υπάλληλος σε προσωρινό χώρο γραφείων, ο οποίος αρνήθηκε να διαβιβάσει την κλήση.

Άλλοτε πεδίο ανταγωνισμού

Για χρόνια, οι μεγαλύτεροι έμποροι εμπορευμάτων παγκοσμίως ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία. Αλλά οι κυρώσεις μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τους ώθησαν να κάνουν πίσω. Η Trafigura, ένας από τους κορυφαίους αγοραστές για πολλά χρόνια, διαχειριζόταν 850.000 βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία στο αποκορύφωμά της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Jeremy Weir σε ένα συνέδριο πέρυσι.

Τα τελωνειακά στοιχεία που είδε το Bloomberg δεν δείχνουν απαραίτητα ποιες εταιρείες και ιδιώτες οργανώνουν τη μεταφορά του πετρελαίου ή ποιος αποκομίζει τα κέρδη. Τα περιθώρια κέρδους έχουν εκτοξευθεί καθώς το εμπόριο γίνεται πιο περίπλοκο.

Δεν είναι σαφές πώς οι έξι έμποροι μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου, η αξία του οποίου ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο.

Αναγνωρισμένοι έμποροι πετρελαίου

Ορισμένοι από αυτούς ήταν καθιερωμένοι έμποροι πριν από τον πόλεμο, όπως η Concept Oil Services Ltd., μια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ, η οποία ξεκίνησε το 2003 από τον Λετονό υπήκοο Michael Zeligmans για να εμπορεύεται πετρέλαιο στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με δικαστική υπόθεση του 2013 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διακινούσε μόλις πάνω από 152.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως κατά την περίοδο που καλύφθηκε. Το Bloomberg δεν μπόρεσε να βρει ιστότοπο για την Concept ή να επικοινωνήσει με τον Zeligmans.

Ομοίως, η Coral Energy DMCC αγόρασε 121.000 βαρέλια ρωσικού αργού την ημέρα κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες του Δεκεμβρίου από την Surgutneftegas PJSC. Η Coral, η οποία ανήκει στον Tahir Garayev, ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία ως έμπορος μαζούτ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Ο οικονομικός διευθυντής της Coral, Ahmed Karimov, επανέλαβε τα σχόλια που είχαν δοθεί προηγουμένως ότι η εταιρεία του σταμάτησε να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο από την 1η Ιανουαρίου.

Ορισμένοι έχουν μικρότερο ιστορικό. Ο τρίτος μεγαλύτερος έμπορος είναι η QR Trading DMCC με έδρα το Ντουμπάι, η οποία αγόρασε 199.000 βαρέλια ημερησίως από τη Surgutneftegas. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την QR έμεινε αναπάντητο και κανείς δεν ήταν διαθέσιμος όταν το Bloomberg επισκέφθηκε το γραφείο της στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα.

Η Surgutneftegas δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο πέμπτος μεγαλύτερος έμπορος είναι η Bellatrix Energy Ltd., μια εταιρεία του Χονγκ Κονγκ που ήταν άγνωστη στην αγορά πετρελαίου πριν από τον πόλεμο. Ανήκει σε έναν πολίτη του Αζερμπαϊτζάν που ονομάζεται Bilal Aliyev, σύμφωνα με τα εταιρικά αρχεία, αγόρασε 151.000 βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο από διάφορες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Οι δύο τράπεζες δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού.

Τα στοιχεία των τιμολογίων παρουσιάζονται σε χιλιόγραμμα και μετατράπηκαν σε βαρέλια την ημέρα από το Bloomberg.

Η G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίασαν τις κυρώσεις για τη ρωσική ενέργεια με στόχο να διατηρηθεί η ροή του πετρελαίου, ακόμη και αν τα μέτρα προσέθεσαν πολυπλοκότητα καθώς προσπαθούσαν να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας. Ο βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Μπεν Χάρις υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα πόσο αδιαφανές έχει γίνει το εμπόριο.

«Προσερχόμαστε σε αυτό με πολλή ταπεινότητα και απλά ζητάμε από όλους τους άλλους να υιοθετήσουν το ίδιο επίπεδο αβεβαιότητας. Πρόκειται για πραγματικά αδιαφανείς αγορές, τα δεδομένα δεν είναι πολύ καλά. Ας το αναγνωρίσουμε αυτό από την αρχή, όταν βγάζουμε συμπεράσματα».

Τα αρχεία του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2022 έλαβε δανειακές διευκολύνσεις από ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας και της ρωσικής Τράπεζας Περιφερειακής Ανάπτυξης που ανήκει στη Rosneft.

https://www.ieidiseis.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Bloomberg: Αυτοί είναι οι έξι νέοι «βασιλιάδες» του ρωσικού πετρελαίου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Προστάτης πολυεθνικών και δυνάστης των φτωχών

 6/6/2023 
 

Ο μεγάλος πλούτος ως οικογενειακή υπόθεση

 2/6/2023 
 

Deutsche Bank: «Έρχεται μία μεγάλη πιστωτική κρίση με κύμα πτωχεύσεων και μη εξυπηρετούμενων δανείων»

 2/6/2023 
 

ILO: Το χάσμα απασχόλησης ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες θα επιδεινωθεί

 2/6/2023 
 

Το χρέος και ο... ελέφαντας

 31/5/2023 
 

Έκδοση ομολόγου 8,5 δισ. γιουάν από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας

 30/5/2023 
 

Η βόμβα των 160 τρισ. δολαρίων που απειλεί τον πλανήτη

 29/5/2023 
 

Θέλει ο Μπάιντεν να κρυφτεί κι η... τροπολογία δεν τον αφήνει

 27/5/2023 
 

Ο Ρουμπινί προειδοποιεί για το χρέος των ΗΠΑ

 24/5/2023 
 

Κινήσεις συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ

 23/5/2023 
 

Οι μπαταχτσήδες της G7

 22/5/2023 
 

Η Ε.Ε. ενέκρινε τους πρώτους κανόνες για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

 16/5/2023 
 

To αφεντικό της JPMorgan Jamie Dimon μιλάει για «κραχ» στις ΗΠΑ

 16/5/2023 
 

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Συστάσεις στην ΕΚΤ για αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών

 12/5/2023 
 

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008

 11/5/2023 
 

Allianz: Μετά τη «φούσκα των πάντων», νέα στιγμή Minsky επωάζεται – Aναπόφευκτη η κατάρρευση των αγορών

 10/5/2023 
 

Στελέχη επιχειρήσεων με ξέχειλες τσέπες

 4/5/2023 
 

Bloomberg: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι της Βρετανίας για να τα κρατά»

 4/5/2023 
 

«Τρίζει» η αμερικανική οικονομία: Με απότομη πτώση άνοιξε η Wall Street λόγω τραπεζών – Οι φόβοι για «τσουνάμι»

 2/5/2023 
 

Ο «υγιής ανταγωνισμός» και άλλα παραμύθια

 2/5/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΣΟΛΝΘ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 16ης Ιουνίου 2023 και συλλογή υπογραφών κειμένου διαμαρτυρίας
Σας καλούμε στις 16/06/2023, στις 13.00, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η σιωπή του προεδρείου του ΟΕΕ και το τέλος των μικρών λογιστικών γραφείων. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 
Τι προτείναμε στην συνεδρίαση της επιτροπής επαγγελματικών θεμάτων Λογιστή – Φοροτεχνικού  
Δελτίο Τύπου της ΑΚΙΟΕ απάντηση στο Δελτίο Τύπου του Ο.Ε.Ε “Έκαστος εφ’ ω ετάχθη”, εσείς με τις εντολές των κομματικών σας οργάνων εμείς με τις θελήσεις των συνάδελφων και τις κοινωνίας 
Εγγραφή στα μητρώα του ΟΕΕ μη πτυχιούχων !!!! 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Τι θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου για τις τροποποιητικές δηλώσεις
Πότε δεν κοστίζουν οι διορθώσεις των φορολογικών δηλώσεων 
Τι χαρτιά μπορεί να σας ζητήσει ανά πάσα στιγμή η Εφορία 
"Ουδέν κρυπτόν" για την ΑΑΔΕ -Ελεγχοι μετά από διασταυρώσεις στοιχείων 
ΑΑΔΕ: «Έρχεται» αυτόματο σύστημα που θα ειδοποιεί τους φορολογουμένους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση 
Τον Ιούνιο ξεκινάει η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φ.Π.Α

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα