Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
28/9/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1966
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση
Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται
Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης
Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή 
Πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Δένδιας 
Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και η πρόεδρος της ΕΕ μας είπε μπράβο είστε επαγγελματίες!!!!. 
Είπε ο κ. Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης :‘’ Συναντήθηκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ) !!!! 
Ο Μάντζος εκπροσώπησε το fund και σε δεύτερη υπόθεση κατά δανειολήπτη 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Θέλει ο Μπάιντεν να κρυφτεί κι η... τροπολογία δεν τον αφήνει

�������� 
 

Ημερομηνία: 27/5/2023 5:56:09 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Δεν φταίνε μόνο οι Ρεπουμπλικανοί για την κατασκευασμένη κρίση χρεοκοπίας των ΗΠΑ ● Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πληθώρα επιλογών για να αποφύγει τον εκβιασμό των Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο του χρέους ● Ωστόσο δείχνει -σε αντίθεση με όσα πρεσβεύει- να προτιμά το παζάρι περικοπής δαπανών, που οδηγεί στη σταδιακή κατεδάφιση του ήδη πενιχρού κράτους πρόνοιας των ΗΠΑ.

Η κατασκευασμένη κρίση χρεοκοπίας που απειλεί σήμερα τις ΗΠΑ -και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία και τη σταθερότητά της- θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εδώ και καιρό αν ο Αμερικανός πρόεδρος και η πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματός του ήταν πιο ξεκάθαροι στο τι πραγματικά θέλουν.

Η κρίση -και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από τις αρχές του επόμενου μήνα λόγω έλλειψης πόρων- προκλήθηκε ως γνωστόν από την άρνηση των Ρεπουμπλικανών -που μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του προηγούμενου φθινοπώρου ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων- να συναινέσουν στην επέκταση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ αν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα δεν συμφωνούσε στις προτάσεις της αντιδραστικής τους ατζέντας. Και πιο συγκεκριμένα σε: α. περικοπές των δημόσιων δαπανών με στόχο τη συρρίκνωση των προγραμμάτων αρωγής των πιο ευάλωτων Αμερικανών και την ολική καταστροφή του ήδη πενιχρού κράτους πρόνοιας των ΗΠΑ, β. ακύρωση της πρόσφατα θεσπισθείσας αύξησης της χρηματοδότησης της αμερικανικής εφορίας (IRS) προς τέρψιν των πλούσιων νοικοκυριών που φοροδιαφεύγουν, γ. αποδυνάμωση των εμβρυακών πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν για το κλίμα προς χάριν των ρυπογόνων εταιρειών ενέργειας και δ. ακόμη μεγαλύτερες δαπάνες για τις αμυντικές βιομηχανίες που συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο βαρίδι του αμερικανικού χρέους.

Αρχικά, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να συζητήσει τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικανών. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «λιτότητα ή χρεοκοπία» (Limit, Save, Grow) που πέρασαν τον προηγούμενο μήνα οι δεύτεροι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύρθηκε σε διαπραγματεύσεις και σε ένα μπαράζ αλλεπάλληλων παραχωρήσεων στις περικοπές που απαιτούν οι Ρεπουμπλικανοί και οι οποίες μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο απαιτητικές.

Το παζάρι αλλά και η προειδοποίηση του υπουργείου Οικονομικών ότι μια χρεοκοπία είναι προ των πυλών καθώς λεφτά υπάρχουν μόνο μέχρι την 1η Ιουνίου κατέστησαν την πίεση στην κυβέρνηση ασφυκτική και εκτόξευσαν την αγωνία εντός και εκτός και ΗΠΑ στα ύψη. Οι τελευταίες πληροφορίες έφεραν τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει συμφωνήσει σε σημαντικό ψαλίδισμα των δαπανών, οι επιπτώσεις του οποίου θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή των πιο ευάλωτων Αμερικανών ετεροχρονισμένα.

Τα δεινά που προμηνύονται γι’ αυτή τη μερίδα του αμερικανικού λαού θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν αποφευχθεί αρκετό καιρό πριν αν ο Μπάιντεν είχε ακούσει τη γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και άλλους προοδευτικούς βουλευτές που κάλεσαν το κόμμα τους να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους -ή να το καταργήσει εντελώς- όσο αυτό είχε τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Αλλά και σήμερα, παρότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, ο Μπάιντεν έχει άλλες επιλογές εκτός από το παζάρι με τους Ρεπουμπλικανούς για περικοπές. Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε:

1. Να κόψει νόμισμα

Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε πατώντας σε έναν νόμο του 1997 -που του δίνει το δικαίωμα να εκδίδει νομίσματα πλατίνας οποιασδήποτε αξίας επιθυμεί- να εκδώσει ένα νόμισμα πλατίνας αξίας π.χ. 2 τρισ. δολαρίων, να το καταθέσει στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών στη Fed και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να στηρίξει την κυβέρνηση μέχρι να αυξηθεί το ανώτατο όριο χρέους. Η λύση αυτή είχε προταθεί από τον blogger Carlos Mucha το 2010, στην τότε διαμάχη της κυβέρνησης Ομπάμα με τους Ρεπουμπλιανούς για το ανώτατο όριο χρέους. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν βρήκε την ιδέα άξια λόγου, όμως νομολογικά η πρόταση θεωρήθηκε τόσο ακέραια και συμπαγής όσο και η… πλατίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σκληροπυρηνικός γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Μάικ Λι είχε παλέψει εναγωνίως για να κλείσει αυτό το παραθυράκι.

2. Να εκδώσει οιονεί χρέος

Ο Steven Schwarcz, καθηγητής στο Duke Law και ειδικός στις κεφαλαιαγορές, πρότεινε να ξεπεραστεί το ανώτατο όριο του χρέους με τη δημιουργία από το υπουργείο Οικονομικών μιας «οντότητας ειδικού σκοπού» για την έκδοση νέων τίτλων, διακριτών από τα παραδοσιακά κρατικά ομόλογα, που θα μπορούν να πληρώσουν τις κρατικές δαπάνες. Επειδή δεν είναι κρατικά ομόλογα, αυτά τα χρεόγραφα δεν θα υπόκεινται στο όριο χρέους.

3. Να εκδώσει ομόλογα μηδενικής αξίας

Ανάλογη λύση θα μπορούσε να προσφέρει και αίτημα του προέδρου προς το υπουργείο Οικονομικών να «εκδώσει ομόλογα μηδενικής ονομαστικής αξίας που θα καταβάλουν στους κατόχους τους μόνο ένα καθορισμένο ποσό τόκων ετησίως για έναν ορισμένο αριθμό ετών. Οι επενδυτές θα αγόραζαν τα ομόλογα για να καρπώνονται τους τόκους, αλλά δεν θα υπήρχε κεφάλαιο και ονομαστική αξία, επομένως δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν χρέος.

4. Να επικαλεστεί τη 14η τροπολογία του Συντάγματος

Συνδικάτα, προοδευτικοί βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, δεκάδες εμπειρογνώμονες του Συνταγματικού Δικαίου, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει με θέρμη αυτήν την επιλογή. Πρότειναν στον Μπάιντεν την επίκληση του τμήματος 4 της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Αυτή διευκρινίζει ότι «η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να αμφισβητηθεί». Καθιστά δηλαδή το ανώτατο όριο χρέους -πάνω στο οποίο έχουν χτίσει τον εκβιασμό τους οι Ρεπουμπλικανοί- αντισυνταγματικό, καθώς απειλεί την εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ δημιουργώντας πιθανότητα χρεοκοπίας. Ο Μπάιντεν είπε κάποια στιγμή ότι το σκέφτεται αλλά και ότι η λύση αυτή θα έχει νομικές επιπλοκές. Τις τελευταίες ημέρες σωπαίνει και συνεχίζει το παζάρι με τους Ρεπουμπλικανούς.

Εν τω μεταξύ, από τις αρχές Μαΐου ένα συνδικάτο ομοσπονδιακών υπαλλήλων (NAGE) που εκπροσωπεί 75.000 εργαζομένους έχει ασκήσει αγωγή τόσο κατά του Μπάιντεν όσο και κατά της υπουργού Τζάνετ Γέλεν, απαιτώντας την επίκληση της τροποποίησης. Ο πρόεδρος, τονίζουν, μπορεί να αγνοήσει το όριο χρέους για συνταγματικούς λόγους και την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν μάλιστα και πέτυχαν από το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση να επισπεύσει τη διαδικασία ώς το τέλος του μηνός. Το υπουργείο Δικαιοσύνης που είναι υπεύθυνο ως προς το Σύνταγμα δεν έχει στηρίξει το αίτημά τους. Αν εναντιωθεί σε αυτό, θα έχει δείξει σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και του προέδρου.

 

www.efsyn.gr


Κατεβάστε το αρχείο: 21-biden.jpeg

  Σχολιασμός Θέματος «Θέλει ο Μπάιντεν να κρυφτεί κι η... τροπολογία δεν τον αφήνει»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Αγωγή μαμούθ κατά της Amazon από την κυβέρνηση και 17 πολιτείες των ΗΠΑ

 27/9/2023 
 

Νέα σοκ στις τιμές των τροφίμων και ενέργειας προβλέπει ο ΟΟΣΑ

 25/9/2023 
 

Στασιμοπληθωρισμός ante portas σε ΗΠΑ - Ευρώπη

 19/9/2023 
 

Πόσοι δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν ανά κράτος στην Ευρώπη; – Τρεις στην Ελλάδα

 12/9/2023 
 

Πολεμούν την ακρίβεια με πλαφόν τιμής σε βασικά είδη

 8/9/2023 
 

Φορολογήστε επιτέλους τον μεγάλο πλούτο

 7/9/2023 
 

Οι πέντε αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία

 7/9/2023 
 

Μη αναστρέψιμη η εκτόξευση του δημόσιου χρέους

 28/8/2023 
 

Σε εξαιρετικά κακή κατάσταση η αμερικανική οικονομία: Το έλλειμμα και τα χρέη των νοικοκυριών έφτασαν τα 36 τρις. δολάρια

 23/8/2023 
 

Κρίσιμη σύνοδος κορυφής των BRICS

 22/8/2023 
 

Ενοχλούν οι φόροι στα τραπεζικά υπερκέρδη

 21/8/2023 
 

Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του δολαρίου

 21/8/2023 
 

Προβλέψεις για αύξηση του παγκόσμιου πλούτου

 18/8/2023 
 

Πτωχεύουν σωρηδόν οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

 18/8/2023 
 

Τα ΑΤΜ «τρελάθηκαν» στην Ιρλανδία: Άρχισαν να μοιράζουν ευρώ - Πανικός στις τράπεζες

 17/8/2023 
 

Πυρ ομαδόν της γαλλικής Αριστεράς κατά του «προέδρου των πλουσίων»

 17/8/2023 
 

Χρήμα «με ουρά» για τις τράπεζες

 17/8/2023 
 

Επίθεση της γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αιχμή την διαφθορά των στελεχών της

 7/8/2023 
 

Φαράγγι της Σαμαριάς

 7/8/2023 
 

Σούδα στον Πλακιά Κρητης

 7/8/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2023 
Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31/8/2023 
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 
Γιατί πήγαμε στο Σύνταγμα. Γιατί στηρίξαμε την πρωτοβουλία. 
Υπόμνημα της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών σχετικά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.7.23 
Ανακοίνωση για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογιστών  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει – Εξετάζεται νέα παράταση 
Νέα εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για χρέη στην Εφορία από κληρονομιά 
«Κλείδωσε» ΑΦΜ η ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ 
Μπλόκο στις προσφυγές για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών! 
Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας! 
Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία για χρέη προς το δημόσιο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Διοικητικων Και Ποινικων Κυρωσεων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα