Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
28/9/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2291
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση
Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται
Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης
Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης
Γ. Βαρουφάκη για την πτώχευση της SVB: Επιστρέφουμε στο 2008;

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή 
Πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Δένδιας 
Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και η πρόεδρος της ΕΕ μας είπε μπράβο είστε επαγγελματίες!!!!. 
Είπε ο κ. Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης :‘’ Συναντήθηκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ) !!!! 
Ο Μάντζος εκπροσώπησε το fund και σε δεύτερη υπόθεση κατά δανειολήπτη 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η βόμβα των 160 τρισ. δολαρίων που απειλεί τον πλανήτη

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/5/2023 1:59:42 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η αλματώδης αύξηση του χρέους φούσκωσε τις τιμές των παγκόσμιων στοιχείων ενεργητικού. Η άνοδος των ανισοτήτων και η αντιστροφή της καθοδικής πορείας των επιτοκίων. Τέσσερα σενάρια για το μέλλον.

Kλείστε τα μάτια σας και προσπαθήστε να σχηματίσετε την εικόνα 160 τρισ. δολαρίων. Ίσως είναι αδύνατο. Αυτά τα μηδενικά στα 160.000.000.000.000 που πιάνουν σχεδόν μια σειρά από μόνα τους είναι αρκετά για να προκαλέσουν ζαλάδα.

Τη δεδομένη στιγμή, όμως, θα έπρεπε να το προσπαθήσουμε, επειδή μια νέα έκθεση για την κατάσταση του ισολογισμού της υφηλίου (ήτοι του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της σε σχέση με την ανάπτυξη) περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό εύρημα. Αναλυτές της McKinsey πιστεύουν ότι από το 2000, η χρηματική αξία του παγκόσμιου πλούτου (η θεωρητική τιμή όλων των στοιχείων ενεργητικού) έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 160 τρισ. δολάρια. Αλήθεια.

Eν μέρει, αυτό αντανακλά πραγματική οικονομική ανάπτυξη. Αλλά κατά κύριο λόγο πηγάζει από μια μεγάλη άνοδο του παγκόσμιου χρέους και της προσφοράς χρήματος μέσω προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που έχει αυξήσει τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Για κάθε δολάριο επένδυσης που έγινε από το 2000, περίπου 1,9 δολάρια χρέους έχει προστεθεί. Κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, αυτό «αυξήθηκε στα 3,4 δολάρια για κάθε 1 δολάριο καθαρής επένδυσης», λέει η McKinsey. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 50 ετών.

Τις περισσότερες φορές, το μοτίβο αυτό δεν συζητείται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η παρακολούθηση αυτού του παγκόσμιου ισολογισμού περιλαμβάνει τόσες πολλές υποθέσεις, που ελάχιστοι αναλυτές έχουν δοκιμάσει ποτέ (εκτός από κάποιους «αποστάτες» στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών). Αλλά είναι επίσης επειδή είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης να υποθέτουμε ότι αυτό με το οποίο μεγαλώσαμε αντιπροσωπεύει την «κανονικότητα» και θα συνεχιστεί. Και δεδομένου ότι ο κρυφός πληθωρισμός στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού υπάρχει εδώ και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και πριν από το 2000, είναι πλέον εντελώς «φυσιολογικός».

Δύο εν εξελίξει παράγοντες θα πρέπει να μας κάνουν όλους να το ξανασκεφτούμε αυτό. Πρώτον, ο πληθωρισμός των τιμών των στοιχείων ενεργητικού ήταν ένας βασικός παράγοντας πίσω από την αυξανόμενη ανισότητα πλούτου που έχουν εντοπίσει οικονομολόγοι όπως ο Τομά Πικετί τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει δηλητηριάσει τη δυτική πολιτική. Δεύτερον, αυτή η τάση των ολοένα αυξανόμενων τιμών των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να αντιστραφεί. Ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτό είναι ότι τα επιτόκια είχαν μια πτωτική τάση εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας το χρέος φθηνό. Ωστόσο, πέρυσι, τα επιτόκια εκτινάχθηκαν, εξαλείφοντας περίπου 8 τρισ. δολάρια, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο της οικονομίας των ΗΠΑ, από τα στοιχεία ενεργητικού των νοικοκυριών μόνο το 2022.

 

Αυτό έχει αυξήσει την υποτιθέμενη αξία όλων των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, σε σχέση με το ΑΕΠ, από περίπου 470% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2000 σε περισσότερο από 600% σήμερα, με τις αγορές ακινήτων και μετοχών να αναπτύσσονται ταχύτερα από την «πραγματική» οικονομία σε πραγματικά αξιοσημείωτο βαθμό ($160 τρισ.).

Ίσως να είναι μια περιστασιακή αλλαγή. Η τιμή των ομολόγων υποδηλώνει ότι πολλοί επενδυτές αναμένουν πτώση των επιτοκίων στο μέλλον. Και η έκθεση της McKinsey, με τίτλο «Το μέλλον του πλούτου και της ανάπτυξης είναι αβέβαιο», περιγράφει τέσσερα πιθανά μελλοντικά σενάρια -ένα από τα οποία είναι η επιστροφή σε αυτό που θεωρούμε «κανονικό», δηλαδή χαμηλά επιτόκια και περισσότερες αυξήσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.

Αλλά προσωπικά αμφιβάλλω αν αυτό είναι πιθανό. Αυτή την εβδομάδα, ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής της JPMorgan Chase, προειδοποίησε ότι «όλοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για επιτόκια που θα είναι [ακόμα] υψηλότερα από εδώ και πέρα». Αυτό εγείρει ένα βασικό ερώτημα: εάν κινούμαστε σε μια νέα «κανονικότητα», πώς πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι ασαφής. Ένα άλλο από τα σενάρια που σκιαγραφούνται στην έκθεση είναι ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και ασταθής για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με κάποια ανάπτυξη. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μοτίβο που είναι γνωστό ως «οικονομική καταστολή» -ο οικονομικός όρος για ένα μέρος όπου οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων παραμένουν χαμηλότερες από τον πληθωρισμό για αρκετά χρόνια, επιφέροντας ουσιαστικά σε όποιον κατέχει τέτοια ομόλογα ετήσιες απώλειες.

Ένα τρίτο πιθανό σενάριο είναι ένα κύμα αναδιαρθρώσεων και ύφεσης που θα μειώσει το υπερβάλλον χρέος. Όπως έγραψε ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ στο βιβλίο του «Χρέος», όποτε οι τιμές του χρέους και των στοιχείων ενεργητικού εκτοξεύτηκαν στο παρελθόν, συνήθως ακολούθησαν πολιτικοί σεισμοί ή οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν κοινωνικές «ασφαλιστικές δικλίδες» -όπως η διαγραφή του χρέους- για να αποφύγουν την κατάρρευση.

Αυτό ακούγεται λογικό στη θεωρία. Όπως ανακάλυψε η αρχαία Μεσοποταμία πριν από αρκετές χιλιετίες, η ιδέα της διαγραφής των χρεών μπορεί να επιτρέψει σε μια κοινωνία να επανεκκινήσει. Αλλά η McKinsey εκτιμά ότι μια πλήρης ύφεση και αναδιάρθρωση του ισολογισμού θα μπορούσε να εξαλείψει 48 τρισ. δολάρια του πλούτου των νοικοκυριών τα επόμενα χρόνια, με 30% πτώση στις τιμές των μετοχών και των ακινήτων σε μέρη όπως οι ΗΠΑ. Αυτό πιθανώς θα βοηθούσε στη μείωση της ανισότητας μακροπρόθεσμα. Αλλά θα ήταν τέτοιο σοκ, που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά την εμπιστοσύνη -και την οικονομική ανάπτυξη.

Φυσικά, υπάρχει και ένα άλλο πιθανό σενάριο: ένα θαύμα παραγωγικότητας που επιτρέπει στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα να επεκταθεί πολύ πιο γρήγορα από τον πλούτο και το χρέος, εξισορροπώντας εκ νέου τον κόσμο. Αυτό θα ήταν το ιερό δισκοπότηρο. Αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα συμβεί.

Θα σας παροτρύνω λοιπόν, για άλλη μια φορά, να προσπαθήσετε να φανταστείτε αυτόν τον ιλιγγιώδη αριθμό των 160 τρισ. δολαρίων. Και μετά ρωτήστε: μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε σε μια εποχή όπου οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν θα αυξάνονται αέναα; Ποια θα είναι η μελλοντική μας «κανονικότητα»;

 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: ft.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Η βόμβα των 160 τρισ. δολαρίων που απειλεί τον πλανήτη»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Αγωγή μαμούθ κατά της Amazon από την κυβέρνηση και 17 πολιτείες των ΗΠΑ

 27/9/2023 
 

Νέα σοκ στις τιμές των τροφίμων και ενέργειας προβλέπει ο ΟΟΣΑ

 25/9/2023 
 

Στασιμοπληθωρισμός ante portas σε ΗΠΑ - Ευρώπη

 19/9/2023 
 

Πόσοι δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν ανά κράτος στην Ευρώπη; – Τρεις στην Ελλάδα

 12/9/2023 
 

Πολεμούν την ακρίβεια με πλαφόν τιμής σε βασικά είδη

 8/9/2023 
 

Φορολογήστε επιτέλους τον μεγάλο πλούτο

 7/9/2023 
 

Οι πέντε αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία

 7/9/2023 
 

Μη αναστρέψιμη η εκτόξευση του δημόσιου χρέους

 28/8/2023 
 

Σε εξαιρετικά κακή κατάσταση η αμερικανική οικονομία: Το έλλειμμα και τα χρέη των νοικοκυριών έφτασαν τα 36 τρις. δολάρια

 23/8/2023 
 

Κρίσιμη σύνοδος κορυφής των BRICS

 22/8/2023 
 

Ενοχλούν οι φόροι στα τραπεζικά υπερκέρδη

 21/8/2023 
 

Μεγαλώνει το μέτωπο κατά του δολαρίου

 21/8/2023 
 

Προβλέψεις για αύξηση του παγκόσμιου πλούτου

 18/8/2023 
 

Πτωχεύουν σωρηδόν οι επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

 18/8/2023 
 

Τα ΑΤΜ «τρελάθηκαν» στην Ιρλανδία: Άρχισαν να μοιράζουν ευρώ - Πανικός στις τράπεζες

 17/8/2023 
 

Πυρ ομαδόν της γαλλικής Αριστεράς κατά του «προέδρου των πλουσίων»

 17/8/2023 
 

Χρήμα «με ουρά» για τις τράπεζες

 17/8/2023 
 

Επίθεση της γερμανικής εφημερίδας ΤΑΖ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αιχμή την διαφθορά των στελεχών της

 7/8/2023 
 

Φαράγγι της Σαμαριάς

 7/8/2023 
 

Σούδα στον Πλακιά Κρητης

 7/8/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση προθεσμιών διεξαγωγής γενικών συνελεύσεων νομικών προσώπων για το έτος 2023 
Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31/8/2023 
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 
Γιατί πήγαμε στο Σύνταγμα. Γιατί στηρίξαμε την πρωτοβουλία. 
Υπόμνημα της Διαδικτυακής Ομάδας Παρέμβασης Λογιστών σχετικά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.7.23 
Ανακοίνωση για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των λογιστών  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει – Εξετάζεται νέα παράταση 
Νέα εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για χρέη στην Εφορία από κληρονομιά 
«Κλείδωσε» ΑΦΜ η ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ 
Μπλόκο στις προσφυγές για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών! 
Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας! 
Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία για χρέη προς το δημόσιο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ποίηση της Χρυσούλας Δημητρακάκης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα