|

Αλήθειες και ψέματα για τους φόρους και τη φοροκαταιγίδα που προκαλεί σκληρές κόντρες.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας καταλαμβάνονται από ιερή αγανάκτηση όταν κάνουν λόγο για τη φορολογία των επιχειρήσεων.
Φοροκαταιγίδες και σκληρές κόντρες της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πρώτο βιολί τον Ακη Σκέρτσο εξαπέλυσε σφοδρότατες επιθέσεις στα άλλα δύο κόμματα με επίκεντρο τη φορολογία των υπερκερδών των επιχειρήσεων και τα μερίσματα.
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας καταλαμβάνονται από ιερή
αγανάκτηση όταν κάνουν λόγο για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Ωστόσο ποια είναι η αλήθεια και ποια τα fake news;
Το πρώτο το οποίο θα επισημάνουμε είναι το ρεπορτάζ για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που ζήτησε η
Κομισιόν γιατί υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή. Οπως επισημαίνεται τον Νοέμβριο του 2022 το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στο ΙΟΒΕ την εκπόνηση μελέτης για τις αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.
Που σημαίνει πολύ απλά ότι ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής της φορολόγησής τους, αλλά μετατέθηκε λόγω των εκλογών.
Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι πως οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι για τους πλέον αδύναμους οικονομικά πολίτες και ότι αυξάνεται η φορολογία όσο ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων και ως γνωστόν στα τρόφιμα η άνοδος είναι εκρηκτική. Για να έχουμε στο νου έναν αριθμό θα αναφέρουμε πως τα υπερέσοδα από την έμμεση φορολογία ήταν 4,5 δισ. ευρώ το 2022.
Το τρίτο είναι η φορολογία των υπερκερδών των επιχειρήσεων για την οποία η Νέα Δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται σε αυτή εξαπολύουν σφοδρότατες επιθέσεις, συχνά με fake news, για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες με δήθεν υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, πράγμα που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεπώς δεν είναι αλήθεια.
Η πραγματικότητα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων και κατά κύριο λόγο των εταιρειών ενέργειας, πετρελαίου, τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Για να έχουμε μία ακριβή εικόνα θα αναφέρουμε ότι το 2022 τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά και στα 14,013 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 35,6%. Περίπου στο μισό (και
πλέον) ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε ο τζίρος των εισηγμένων, αγγίζοντας τα 106,847 δισ. ευρώ, ένα ποσό που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ ξανά στο παρελθόν, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 48,8% σε σχέση με το 2021. Τα προαναφερόμενα αποτελέσματα προέρχονται από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό και βγήκαν από τις τσέπες των καταναλωτών.
Συνεπώς τα υπερκέρδη στα οποία αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπαρκτά και επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας και άλλα στελέχη αναφέρθηκαν στη φορολόγησή τους. Την ύπαρξη υπερκερδών, ιδίως των ενεργειακών επιχειρήσεων, παραδέχθηκε και η κυβέρνηση, μόνο που τα εκτίμησε πολύ
χαμηλά με αποτέλεσμα η επιβολή φόρου 90% να αποφέρει στα δημόσια ταμεία μόλις 367 εκατομμύρια ευρώ, αντί 3,6 δισ, που θα απέφερε αν λαμβάνονταν υπόψη για την επιβολή έκτακτου φόρου οι υπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το τέταρτο ζήτημα που προκάλεσε επίσης σκληρές αντιπαραθέσεις είναι η φορολογία των μερισμάτων που διανέμουν οι επιχειρήσεις στους μετόχους.
Το πρώτο φορολογικό μέτρο που πήρε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μείωση του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων στο 5%. Είναι ο χαμηλότερος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία.
Τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας στο μερίσματα έχει η Ιρλανδία με 51% και ακολουθούν η Βρετανία με 42%, η Δανία με 39,4%.Παράλληλα, ο αντίστοιχος συντελεστής στη Γαλλία είναι 34%, στη Σουηδία 30%, στην Πορτογαλία 28%, στη Γερμανία 26,4%, στην Ισπανία 26% και στην Τουρκία στο 20%.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο ΟΟΣΑ είχε τον περασμένο Ιανουάριο
συστήσει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην αύξηση του συντελεστή φόρου επί των μερισμάτων, ώστε να ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη. Και θα συμφωνείτε πως ο ΟΟΣΑ δεν είναι δα κανένας οργανισμός που εμφορείται
από αριστερές ιδέες.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη φορολογία των μερισμάτων πρότεινε μία κλίμακα ως εξής:
– »Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο
συντελεστής φορολόγησης 5%.
– »Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000
φορολογείται – και μόνο αυτό – με συντελεστή 10%.
– »Και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, το επιπλέον και
πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».
https://eretikos.gr
|