Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
8/12/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12509
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Του Νίκου Λέανδρου Καθηγητής Πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση
Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται
Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης
Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή 
Πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Δένδιας 
Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Αγοραστός: «Ψηφίστε με, γιατί κάναμε τη Θεσσαλία πρώτη στην Ευρώπη και τον κόσμο» 
Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και η πρόεδρος της ΕΕ μας είπε μπράβο είστε επαγγελματίες!!!!. 
Είπε ο κ. Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης :‘’ Συναντήθηκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ) !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Οι πέντε αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία

�������� 
 

Ημερομηνία: 7/9/2023 11:53:42 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παραδοσιακά διαμαρτύρονται ότι σε αυτούς έπεσαν «τα δύσκολα», αυτή τη φορά όμως έχουν δίκιο. Τα διλήμματα και οι προκλήσεις για ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία.

Στο οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole την περασμένη εβδομάδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είχαν ψευδαισθήσεις για τον πληθωρισμό. Η απειλή του επιμένει, είπαν, και η προοπτική του περιπλέκεται από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Κανονικά, το τελευταίο επιχείρημα είναι εύκολο να απορριφθεί επειδή οι αξιωματούχοι πάντα διαμαρτύρονται πως η δική τους θητεία στιγματίζεται από ασυνήθιστη αβεβαιότητα. Το 2023, ωστόσο, έχουν κάποιο δίκιο. Υπάρχουν πέντε σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία.

Η πρώτη και πιο άμεση είναι μια αναγκαία προσαρμογή πολιτικής από τη μείωση του πληθωρισμού στη διατήρησή του υπό έλεγχο. Ο ρυθμός των αυξήσεων τιμών έχει επιβραδυνθεί έντονα στις ΗΠΑ και μετριάζεται στην Ευρώπη, όμως ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν ξεκάθαροι πως είναι πολύ νωρίς για να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τον γύρο του θριάμβου.

 

 

Η εγχώρια ζήτηση στις ΗΠΑ εκπλήσσει τους πάντες με τη δύναμή της, η οποία είναι πιθανό να κρατήσει τον πληθωρισμό πολύ ψηλά αν συνεχιστεί όταν η ανεργία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν και οι τρέχουσες εκτιμήσεις της Fed της Ατλάντα ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης οδεύει να αγγίξει το 6% το γ’ τρίμηνο είναι σχεδόν σίγουρα λανθασμένες, η αμερικανική οικονομία υπερθερμαίνεται και πρέπει να «κρυώσει».

Στην Ευρώπη, η εικόνα στη δραστηριότηταείναι ζοφερή, αλλά οι τιμές -ιδιαίτερα στους προορισμούς διακοπών- και οι μισθοί εξακολουθούν να ανεβαίνουν ραγδαία, αυξάνοντας την προοπτική παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού.

Και οι δύο οικονομίες θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν προς έναν χαμηλό πληθωρισμό και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό θα απαιτήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι οι πληθωριστικές πιέσεις να μείνουν οριστικά πίσω μας.

Αλλά το να κρίνουμε ακριβώς πότε ο κίνδυνος πληθωρισμού μειώνεται είναι ακόμη πιο δύσκολο τώρα, επειδή η δεύτερη σημαντική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία είναι ότι οι συνθήκες προσφοράς μόνο σταθερές δεν είναι.

 

 

 

Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι ημέρες κατά τις οποίες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούσαν να κατανοήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις απλώς κατασκευάζοντας τις καλύτερες διαθέσιμες ενδείξεις της ζήτησης και συγκρίνοντας τες με έναν σταθερό ετήσιο ρυθμό διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση των τελευταίων τριών ετών έχουν καταστήσει περιττή μια τέτοια ανάλυση.

Αντ' αυτού, η οικονομική ανάλυση πρέπει να περιλαμβάνει ακραίες μετατοπίσεις της προσφοράς που κυμαίνονται από τα lockdown του κορωνοϊού και τα ρήγματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έως τις συγκρούσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ακόμη και στην αγορά εργασίας, οι τάσεις είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν.

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε μια πληθωριστική πτώση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό της πλέον παραγωγικής ηλικίας το 2021, πριν την ενθαρρυντική και ταχεία ανάκαμψη που σημειώθηκε πιο πρόσφατα. Στη Γαλλία σημειώθηκαν επίσης μεγάλες βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα εργασίας, αλλά αυτές δεν είναι καθολικές, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι εμφανής η απροθυμία ή η αδυναμία εργασίας.

 

 

Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πιο δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας να αντιμετωπίσει προβλήματα προσφοράς που κυμαίνονται από την επίμονη έλλειψη επιχειρηματικών επενδύσεων μετά το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, την κατακόρυφη αύξηση της μακροχρόνιας ασθένειας των εργαζομένων και την ενεργειακή κρίση. Η τράπεζα δεν μπορεί να διορθώσει αυτά τα προβλήματα με τη νομισματική πολιτική, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι η ζήτηση περιορίζεται επαρκώς για να συμπιέσει περισσότερο τον πληθωρισμό. Αυτό θα χρειαστεί αρκετό θάρρος.

 

Αν η Τράπεζα της Αγγλίας έχει τα πιο πιεστικά προβλήματα με την περιορισμένη προσφορά, η τρίτη αλλαγή σχετίζεται με τα δημόσια οικονομικά και αφορά πιο έντονα την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Με απλά λόγια, η Fed πρέπει να αντιμετωπίσει την απροθυμία της αμερικανικής πολιτικής να επιδείξει οποιαδήποτε αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τον προϋπολογισμό της.

 

 

Δέκα μήνες μετά την έναρξη του τελευταίου οικονομικού έτους, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υπολογίζει ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Οι ταμειακές εισπράξεις είναι μειωμένες κατά 10%, ενώ το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι περίπου 7% υψηλότερο από το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, η αμερικανική οικονομία έχει μεταβεί από ένα καθεστώς σχετικά σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και χαλαρού χρήματος σε ένα καθεστώς χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής και σφιχτού χρήματος. Τα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν τις ίδιες αμυντικές, δημογραφικές και κλιματικές προκλήσεις που καθιστούν πιθανή την εξάπλωση μιας παρόμοιας στροφής.

Σε έναν ευρύτερο ορίζοντα, η τέταρτη αλλαγή είναι η απαίτηση να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις οικονομικές προοπτικές της Ινδίας. Για χρόνια, η τύχη της Κίνας μαζί με τις χώρες υψηλού εισοδήματος ήταν κυρίαρχη στην παγκόσμια οικονομία, επειδή παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και η οικονομία της αναπτυσσόταν με ρυθμό περίπου 8% ετησίως.

Αυτές οι μέρες πλησιάζουν στο τέλος τους. Παρ’ όλο που η οικονομία της Κίνας είναι υπερδιπλάσια από την οικονομία της Ινδίας, μετρούμενη με ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, ο υποκείμενος ρυθμός ανάπτυξής της επιβραδύνεται ραγδαία. Δεν χρειάζεται να προβλέψει κανείς ότι η Κίνα πρόκειται να υποστεί κατάρρευση των ακινήτων για να σκεφτεί ότι η Ινδία σύντομα θα συναγωνιστεί τον γείτονά της, όχι μόνο σε πληθυσμό, αλλά και στη συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και είναι πιθανό να είναι ο κανόνας μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Η μετακίνηση του Νέου Δελχί προς την κορυφή του πίνακα των παγκόσμιων συνεισφορών στην ανάπτυξη αναδεικνύει την τελευταία αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία. Η Ινδία αποτελεί εξαίρεση με ταχεία ανάπτυξη. Αλλού, η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί, οι χώρες υψώνουν εμπόδια στο εμπόριο και προωθούν την ανθεκτικότητα έναντι της αποδοτικότητας. Σε αυτόν τον κόσμο, η κανονική παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.

Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επεκταθεί με βιώσιμο τρόπο κατά περίπου 4% ετησίως. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε περίπου 3,5% στη δεκαετία του 2010. Τώρα φαίνεται ότι το 3% είναι το όριο ταχύτητας.

Με γνώμονα την υγεία του πλανήτη, η πιο αργή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη σίγουρα δεν θα διευκολύνει την επίλυση των γεωπολιτικών εντάσεων.

 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: agores.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Οι πέντε αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σοβαροί κίνδυνοι από τα υψηλά επιτόκια

 6/12/2023 
 

40% αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που πεινούν

 27/11/2023 
 

Roubini: Το λουτρό αίματος στις αγορές θα συνεχιστεί, δεκάδες τρισ. θα χαθούν – Ανίκανοι οι ηγέτες μας, η ανθρωπότητα κινδυνεύει

 27/11/2023 
 

Φορολογήστε τους υπερπλούσιους για να σωθεί ο πλανήτης

 21/11/2023 
 

Πονοκέφαλος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κεντρικές τράπεζες

 20/11/2023 
 

Περικοπές μαμούθ αναμένονται στη Γερμανία

 20/11/2023 
 

Αμερικανοί billionnaires στηρίζουν καμπάνια στα ΜΜΕ υπέρ του Ισραήλ και εναντίον της Χαμάς

 14/11/2023 
 

Ο Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ εξαιτίας του ελλείμματος

 12/11/2023 
 

Χαστούκι στην Bayer

 9/11/2023 
 

Δράκος του παγκόσμιου... δανεισμού η Κίνα για το άνοιγμα του «δρόμου του μεταξιού»

 9/11/2023 
 

Παγκόσμιοι ραντιέρηδες και στα... όπλα

 6/11/2023 
 

Πακτωλός δολαρίων για... φίμωτρο σε διαδηλωτές

 30/10/2023 
 

Τροχάδην για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο

 19/10/2023 
 

Το χρέος γονατίζει τις χώρες του Νότου

 18/10/2023 
 

Στο κατώφλι της φτώχειας 20 εκατομμύρια παιδιά της Ενωμένης Ευρώπης

 5/10/2023 
 

Πώς οι πολιτικές του ΔΝΤ υπονομεύουν τα δικαιώματα του κόσμου

 28/9/2023 
 

Αγωγή μαμούθ κατά της Amazon από την κυβέρνηση και 17 πολιτείες των ΗΠΑ

 27/9/2023 
 

Νέα σοκ στις τιμές των τροφίμων και ενέργειας προβλέπει ο ΟΟΣΑ

 25/9/2023 
 

Στασιμοπληθωρισμός ante portas σε ΗΠΑ - Ευρώπη

 19/9/2023 
 

Πόσοι δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν ανά κράτος στην Ευρώπη; – Τρεις στην Ελλάδα

 12/9/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Oι 30.796 είναι συνάδελφοι Οικονομολόγοι Λογιστές .........
ΔΗΚΙΟ:Ο πλούτος που πηγάζει από τον πόνο και την δυστυχία......
Επιστολή του Βασιλείου Δ. Κωστόπουλου τέως προέδρου Δ.Σ. του Σ.Ο.Λ.Ν.Θ. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ-ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Διακήρυξη Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) 
Άρθρο του Καιτανόγλου Σάββα Λογιστή Φοροτεχνικού 
ΣΟΛΝΘ: «Κοινωνικά άδικη η αποκλειστική στοχοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων»  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει – Εξετάζεται νέα παράταση 
Νέα εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για χρέη στην Εφορία από κληρονομιά 
«Κλείδωσε» ΑΦΜ η ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ 
Μπλόκο στις προσφυγές για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών! 
Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας! 
Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία για χρέη προς το δημόσιο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φ.Π.Α. – Ερμηνεια και εφαρμογη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα