Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
1/12/2023
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5521
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΟΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Του Νίκου Λέανδρου Καθηγητής Πρώην Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Ρουμελιώτης / Οι BRICS και η αποδολαριοποίηση
Εκατό χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
Όλος ο κόσμος χρωστάει της Μιχαλούς, αλλά η Μιχαλού αγνοείται
Ο Μίλαν Κούντερα για την κουλτούρα της Ευρώπης
Η ανοιχτή επιστολή του «Future of Life Institute» για 6μηνο μορατόριουμ στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Συγκλονιστική μαρτυρία πληγέντα στην Αγ. Παρασκευή 
Πρώην υπουργούς Εξωτερικών Νίκος Δένδιας 
Καί τοῦ ταγαριοῦ καί τοῦ χαβιαριοῦ, δέν γίνεται 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Αγοραστός: «Ψηφίστε με, γιατί κάναμε τη Θεσσαλία πρώτη στην Ευρώπη και τον κόσμο» 
Η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη και η πρόεδρος της ΕΕ μας είπε μπράβο είστε επαγγελματίες!!!!. 
Είπε ο κ. Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης :‘’ Συναντήθηκα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΔΗΚΙΟ) !!!! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πονοκέφαλος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κεντρικές τράπεζες

�������� 
 

Ημερομηνία: 20/11/2023 11:20:08 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι «φουσκωμένοι» ισολογισμοί πρέπει να μειωθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το βέλτιστο μέγεθος ισολογισμών και οι επιπλοκές στην προσπάθεια.

Πονοκέφαλος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κεντρικές τράπεζες

Από το 2009 έως το τέλος του περασμένου έτους, οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες - την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας - ανήλθαν συνολικά σε περίπου 20 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό πρέπει να μειωθεί. Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο και πόσο γρήγορα.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες απορρόφησαν ομόλογα στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης για την τόνωση των οικονομιών με μειωμένη ζήτηση. Στη συνέχεια χτύπησε η πανδημία, οδηγώντας σε μια περαιτέρω αγορά ομολόγων για να ηρεμήσουν οι αγορές.

Οι κεντρικές τράπεζες (με εξαίρεση την Τράπεζα της Ιαπωνίας) έχουν «αδυνατίσει» τους ισολογισμούς τους φέτος μέσω ποσοτικής σύσφιξης (QT): αφήνοντας τα ομόλογα που λήγουν να φύγουν από τους ισολογισμούς τους και, στην περίπτωση της Τράπεζας της Αγγλίας, μέσω πωλήσεων.

Όταν οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα από τις τράπεζες, οι τελευταίες λαμβάνουν μια πίστωση γνωστή ως αποθεματικά κεντρικών τραπεζών - τα ασφαλέστερα και πιο ρευστά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. To QT αντιστρέφει τη διαδικασία, μειώνοντας τη ρευστότητα στο σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ποσό των διακρατούμενων περιουσιακών στοιχείων της Fed ισοδυναμεί με περίπου το 30% της αμερικανικής οικονομίας - λίγο κάτω από 8 τρισ. δολάρια - και της ΕΚΤ, περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Η διατήρηση ενός πολύ μεγάλου ισολογισμού οδηγεί σε αυξημένη χρηματοπιστωτική αστάθεια - τα πλεονάζοντα αποθεματικά στρεβλώνουν την ιδιωτική αγορά για την παροχή ρευστότητας, δημιουργούν εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και, όπως περιέγραψε σε πρόσφατη ομιλία του ο Άντριου Χάουσερ, εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, μπορεί να δώσουν κίνητρα για ακατάλληλη ανάληψη κινδύνων.

 

Μπορεί επίσης να αυξήσει τους λειτουργικούς κινδύνους και τους «κινδύνους φήμης» για τις κεντρικές τράπεζες. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται ζημίες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους και καταβάλλουν περισσότερους τόκους για τα τραπεζικά αποθέματα που δημιουργήθηκαν από την ποσοτική χαλάρωση (QE).

«Πολλές κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα μεγάλες οικονομικές τρύπες, οι οποίες είναι πολιτικά άβολες» δήλωσε ο Ρικάρντο Ράις, καθηγητής στο London School of Economics. Τον Ιούλιο, η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι θα έχει καθαρές απώλειες άνω των 150 δισ. λιρών την επόμενη δεκαετία, καθώς θα περιορίζει το QE. Αν και το κόστος καλύπτεται από τα κρατικά ομόλογα, δεν είναι καθόλου καλό για τη δημόσια εικόνα των κεντρικών τραπεζών. Ο στόχος του QE θα έπρεπε να είναι η ηρεμία των αγορών ή η παροχή κινήτρων όταν τα επιτόκια είναι ήδη χαμηλά. Εάν δεν περιοριστεί, οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να θεωρηθούν ότι χρηματοδοτούν τα κρατικά ελλείμματα.

Ένας πιο κουτσουρεμένος ισολογισμός επιτρέπει επίσης στις κεντρικές τράπεζες να ανακτήσουν «πολύτιμο χώρο άσκησης πολιτικής σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν χρειάζεται ο σημερινός μεγάλος όγκος πλεονάζουσας ρευστότητας», όπως σημείωσε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε ομιλία της τον Μάρτιο. Τα επιτόκια μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάνε υψηλότερα από ό,τι θα συνέβαινε με μικρότερους ισολογισμούς, αυξάνοντας την πιθανότητα βαθύτερης ύφεσης - ιδίως αν απλώς αυξάνονται με κάθε κρίση.

 

 

Αλλά το πρόβλημα των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες είναι πώς να συρρικνώσουν το αποτύπωμά τους χωρίς να προκαλέσουν καταστροφές. Οι προβλέψεις για υψηλά κρατικά ελλείμματα, ιδίως στις ΗΠΑ, δείχνουν ότι θα υπάρξει άφθονη προσφορά κρατικών ομολόγων στη συνέχεια. Το συνεχιζόμενο QT με πωλήσεις ομολόγων απλώς αυξάνει αυτή την προσφορά. Αυτό μπορεί να ωθήσει τις αποδόσεις σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και να οδηγήσει σε κάτι που θα σπάσει στην οικονομία - οι προσπάθειες της Fed για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2019 οδήγησαν σε σπασμούς την αγορά. Οι εκκλήσεις για την εγκατάλειψη του QT αυξάνονται ήδη.

Το πόσο μακριά θα πρέπει να φτάσουν οι κεντρικές τράπεζες εξαρτάται από το ποιο είναι το βέλτιστο μέγεθος των ισολογισμών τους, ή το προτιμώμενο ελάχιστο εύρος αποθεματικών (preferred minimum range of reserves – PMRR), όπως το αποκαλεί η Τράπεζα της Αγγλίας. «Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να ικανοποιεί τη ζήτηση για αποθεματικά», υποστηρίζει ο Ράις. Αυτό σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να συρρικνωθούν στα προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης επίπεδα - οι οικονομίες έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα έχουν αυξηθεί (όπως έδειξαν οι απαιτήσεις από την Silicon Valley Bank μετά τις ταχείες εκροές καταθέσεων που οδήγησαν στην κατάρρευσή της).

Το γεγονός αυτό έχει καταστήσει τον υπολογισμό του ακριβούς επιπέδου του PMRR πιο δύσκολο. Στις ΗΠΑ, το χαμηλότερο άνετο επίπεδο αποθεματικών του τραπεζικού συστήματος έχει εκτιμηθεί από αναλυτές σε περίπου 2,5 τρισ. δολάρια, σε σύγκριση με περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια σήμερα. Αυτό υποδηλώνει ότι το τέλος του QT είναι ακόμη μακρινό, ιδίως αν συνυπολογιστούν οι άλλες διευκολύνσεις ρευστότητας της Fed.

Υπάρχουν όμως αρκετές επιπλοκές: μπορούν οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια από τη μία πλευρά και ταυτόχρονα να εφαρμόζουν QT με την άλλη; Και για την ΕΚΤ, το QT περιπλέκεται από την ανάγκη να υπερασπιστεί τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της «περιφέρειας», εμποδίζοντάς τες να διευρυνθούν υπερβολικά από εκείνες των άλλων ομολόγων της ευρωζώνης. Δεδομένου ότι κατέχει ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος αυτών των ομολόγων, οι πωλήσεις στο πλαίσιο του QT θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση σε αυτά.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει, παρ' όλα αυτά, να αρχίσουν να το κάνουν αργά και προσεκτικά και να επιδιώξουν να μειώσουν τις συμμετοχές τους σε πιο κατάλληλα επίπεδα μακροπρόθεσμα. Δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία - και η «δίαιτα» θα πρέπει να βαθμονομηθεί και να ταιριάζει με τους κινδύνους της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής. Ίσως, όμως, η δυσκολία του ξεφορτώματος περιουσιακών στοιχείων να ωθήσει σε μια επανεξέταση του πόσο γενναιόδωρες θα πρέπει να είναι οι κεντρικές τράπεζες όταν τα αγοράζουν στο μέλλον.

 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

 

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Πονοκέφαλος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κεντρικές τράπεζες»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

40% αυξήθηκαν οι Αμερικανοί που πεινούν

 27/11/2023 
 

Roubini: Το λουτρό αίματος στις αγορές θα συνεχιστεί, δεκάδες τρισ. θα χαθούν – Ανίκανοι οι ηγέτες μας, η ανθρωπότητα κινδυνεύει

 27/11/2023 
 

Φορολογήστε τους υπερπλούσιους για να σωθεί ο πλανήτης

 21/11/2023 
 

Πονοκέφαλος τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κεντρικές τράπεζες

 20/11/2023 
 

Περικοπές μαμούθ αναμένονται στη Γερμανία

 20/11/2023 
 

Αμερικανοί billionnaires στηρίζουν καμπάνια στα ΜΜΕ υπέρ του Ισραήλ και εναντίον της Χαμάς

 14/11/2023 
 

Ο Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ εξαιτίας του ελλείμματος

 12/11/2023 
 

Χαστούκι στην Bayer

 9/11/2023 
 

Δράκος του παγκόσμιου... δανεισμού η Κίνα για το άνοιγμα του «δρόμου του μεταξιού»

 9/11/2023 
 

Παγκόσμιοι ραντιέρηδες και στα... όπλα

 6/11/2023 
 

Πακτωλός δολαρίων για... φίμωτρο σε διαδηλωτές

 30/10/2023 
 

Τροχάδην για το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο

 19/10/2023 
 

Το χρέος γονατίζει τις χώρες του Νότου

 18/10/2023 
 

Στο κατώφλι της φτώχειας 20 εκατομμύρια παιδιά της Ενωμένης Ευρώπης

 5/10/2023 
 

Πώς οι πολιτικές του ΔΝΤ υπονομεύουν τα δικαιώματα του κόσμου

 28/9/2023 
 

Αγωγή μαμούθ κατά της Amazon από την κυβέρνηση και 17 πολιτείες των ΗΠΑ

 27/9/2023 
 

Νέα σοκ στις τιμές των τροφίμων και ενέργειας προβλέπει ο ΟΟΣΑ

 25/9/2023 
 

Στασιμοπληθωρισμός ante portas σε ΗΠΑ - Ευρώπη

 19/9/2023 
 

Πόσοι δισεκατομμυριούχοι υπάρχουν ανά κράτος στην Ευρώπη; – Τρεις στην Ελλάδα

 12/9/2023 
 

Πολεμούν την ακρίβεια με πλαφόν τιμής σε βασικά είδη

 8/9/2023 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Διακήρυξη Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.)
Άρθρο του Καιτανόγλου Σάββα Λογιστή Φοροτεχνικού 
ΣΟΛΝΘ: «Κοινωνικά άδικη η αποκλειστική στοχοποίηση των ατομικών επιχειρήσεων»  
Όλοι στο Σύνταγμα στην συγκέντρωση φορέων για να πάρουν πίσω το φορολογικό έκτρωμα. 
Τώρα πρέπει να απαντήσετε συνάδελφοι του Προεδρείου 
Οι μη νόμιμες μεθοδεύσεις των κομματικών στελεχών της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και η απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών και του Ο.Ε.Ε. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Φορολογικές δηλώσεις: Πάνω από 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει – Εξετάζεται νέα παράταση 
Νέα εγκύκλιος ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για χρέη στην Εφορία από κληρονομιά 
«Κλείδωσε» ΑΦΜ η ΑΑΔΕ για απάτες στον ΦΠΑ 
Μπλόκο στις προσφυγές για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών! 
Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας! 
Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία για χρέη προς το δημόσιο 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ : Ο ΝΕΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ.  
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα