Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6297
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη του Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/7/2009   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη

Η «εποχή της Μεγάλης Μετριοπάθειας» αφήνει πλέον τη θέση της στην ισχνή ανάπτυξη και στην οικονομική αστάθεια- Διετής η ύφεση στην Ελλάδα- Πώς αντιδρούν οι αγορές

Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ

Διετής ύφεση και έκρηξη των ελλειμμάτων για την Ελλάδα, αλλά και «τρίτο δρόμο» προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και υψηλότερη οικονομική αστάθεια, προβλέπει στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση για τις αγορές και τις οικονομίες η γερμανική τράπεζα Deutsche Βank.

Η νέα εποχή σηματοδοτεί το τέλος του οικονομικού μοντέλου που κυριάρχησε στον κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και αποκαλούνταν από τους οικονομικούς σχολιαστές ως «εποχή της Μεγάλης Μετριοπάθειας». Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η μεταβλητότητα στα μακροοικονομικά μεγέθη μειώθηκε, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξήθηκαν, απόρροια του συνδυασμού της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογικής προόδου και μιας μαζικής αύξησης των επιπέδων του χρέους στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οσο οι καταναλωτές του Δυτικού κόσμου κατανάλωναν μάλιστα αγαθά που προέρχονταν από τις αναδυόμενες χώρες, αυτές αγόραζαν το χρέος των Δυτικών χωρών, και έτσι το σύστημα λειτουργούσε. Υστερα από δύο χρόνια κρίσης, αυτό το σύστημα είναι πια νεκρό, ενώ οι οικονομολόγοι συμφωνούν τουλάχιστον τώρα στην άποψη ότι οι οικονομίες σημείωσαν αυτό που αποκαλείται «πυθμένας» (trough) και ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί με καταλύτες τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες.

Το μεγαλύτερο μέρος των αναλυτών προεξοφλεί σήμερα την πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης σχήματος«W», καθώς η απαραίτητη εξυγίανση των ισολογισμών από πλευράς τραπεζών και κυβερνήσεων αποτρέπει μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό αναμένει ανάκαμψη σχήματος «V», στηριζόμενο στο ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διοχετεύουν μεγάλα ποσά φθηνού χρήματος προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Ο «τρίτος δρόμος» προς την ανάκαμψη που σκιαγραφείται στο σχετικό διάγραμμα της Deutsche Βank μάς δείχνει πως έπειτα από το χαμηλό που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ακολουθήσει ανοδική πορεία ως το β΄ τρίμηνο του 2010, αλλά στη συνέχεια αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου το β΄ τρίμηνο του 2011, σε επίπεδα όμως σαφώς υψηλότερα αυτών του 2009.

Στη νέα τριμηνιαία έκθεσή της η γερμανική τράπεζα αναθεωρεί για πρώτη φορά από την αρχή της τρέχουσας κρίσης ανοδικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,5% (από το 2% προηγουμένως) το 2010 από-1,5% το 2009, μια ανοδική αναθεώρηση που είναι κυρίως απόρροια των καλύτερων προοπτικών των ανεπτυγμένων οικονομιών, αλλά και των καλύτερων προβλέψεων για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, που απεικονίζουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα των κινήσεων των Αρχών.

Για την Ελλάδα προβλέπει συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 1,2% το 2009 και κατά 1% το 2010, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτοξεύεται στο-7,2% του ΑΕΠ και στο-8,7% του ΑΕΠ αντιστοίχως. Την ίδια στιγμή, ενώ ο πληθωρισμός από το 1,4% εφέτος θα αυξηθεί στο 2,1% του χρόνου, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από το-11% του ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί στο 8% το 2010, ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας θα παραμείνει στα ύψη.

Στα χρόνια που έρχονται πάντως η ανάπτυξη θα παραμείνει ισχνή (κάτω από τη μακροπρόθεσμη τάση), ενώ η οικονομική αστάθεια θα κυριαρχεί- το αντίθετο δηλαδή από το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης των προηγούμενων δύο δεκαετιών.

Στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται, όπως εκτιμά και η Deutsche Βank, οι ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών των χωρών θα είναι μικρότερες, ενώ καθώς τα κεφάλαια (και τα επενδυτικά) για τη χρηματοδότηση των ανισορροπιών θα είναι λιγότερα, τα κράτη θα πρέπει να εξισορροπήσουν καλύτερα τις αποταμιεύσεις με τις επενδύσεις τους.

Με την παγκόσμια κατανάλωση να υποχωρεί, απόρροια και της απομόχλευσης (μείωσης των δανεικών) των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις ισχυρές οικονομίες, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλες (αναδυόμενες) χώρες που συνεχίζουν να «κρύβουν το χρήμα κάτω από το στρώμα», εκτός ενός απρόβλεπτου κύματος στις νέες τεχνολογίες και στις επενδύσεις, οι προοπτικές για μια επανάληψη των πρόσφατων ισχυρών ρυθμών παγκόσμιας ανάπτυξης είναι μάλλον μικρές.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μια ομάδα αναλυτών υποστηρίζει ότι, παρά το καθεστώς των λεγόμενων «οριακών βελτιώσεων» («green shoots») που παρατηρείται στις οικονομίες, οι αγορές συνειδητοποιούν πλέον το «αδιέξοδο» του σεναρίου της συντηρήσιμης συνεχούς ανάκαμψης από τα παρόντα επίπεδα, δεδομένης και της υπερχρεωμένης θέσης των καταναλωτών, και έτσι οι μετοχές μπορεί να μείνουν δέσμιες μιας σειράς «αυτοκαταστρεφόμενων μίνι κύκλων».

Τα «μυστικά» των θεσμικών
Ενώ πριν από δύο μήνες η κυρίαρχη άποψη μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων ήταν «πουλήστε σε ένα πιθανό ράλι», σήμερα- όπως προκύπτει από τις «μυστικές τους θέσεις» που καταγράφονται από την Credit Suisse- η στρατηγική τους κινείται πιο κοντά στην άποψη «αγοράστε σε τυχόν διόρθωση των τιμών».

Οι ανά τον κόσμο θεσμικοί λοιπόν, αν και διατηρούν τώρα αρκετές πτωτικές (short) θέσεις στις μετοχές, εμφανίζονται να είναι περισσότερο θετικοί με την πορεία των οικονομιών και ειδικότερα της αμερικανικής, περιμένοντας μια θετική έκπληξη στο ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που θα προκύψει από την αποκατάσταση των αποθεμάτων και την ταχύτερη των προβλέψεων ανάκαμψη της απασχόλησης.

Παράλληλα και στον τομέα των εταιρικών κερδών, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2007 οι προσδοκίες αναφορικά με τις αναθεωρήσεις σε αρκετές περιπτώσεις έχουν μεταστραφεί από αρνητικές σε θετικές. Ενα ακόμη από τα «μυστικά» των διαχειριστών έχει να κάνει με την άποψή τους ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια ενδεχόμενη άνοδο του πληθωρισμού.

Ανεξάρτητα από τις «μυστικές» τοποθετήσεις των διαχειριστών πάντως, μετά τις 9 Μαρτίου έχουμε τα εξής δεδομένα: Οι κλάδοι με έντονα κυκλικά χαρακτηριστικά και οι αναδυόμενες αγορές (σε σχέση με τις ανεπτυγμένες) υπεραπέδωσαν και τέτοια φαινόμενα για ορισμένους παρατηρούνται όταν ξεκινά ανάκαμψη με μη πρόσκαιρο χαρακτήρα. Ωστόσο μετά τα υψηλά κέρδη του τελευταίου διαστήματος τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μετοχές το επόμενο διάστημα θα κινούνται μάλλον «πλευρικά», όπως εκτίμησε και η ΒlackRock, με απόκλιση +/-10% έναντι των σημερινών επιπέδων για το ΧΑ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ΗSΒC.

http://www.tovima.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ο «τρίτος» δρόμος για την ανάκαμψη του Τ. ΜΑΝΤΙΚΙΔΗΣ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.

 21/4/2020 
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 21/4/2020 
 

Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

 13/4/2020 
 

Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής; Του Νίκου Κοτζιά

 13/4/2020 
 

Νόαμ Τσόμσκι: «Θα ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού, αλλά έχουμε μπροστά μας πιο σοβαρές κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

 10/4/2020 
 

Ιστορική ομιλία TSE GKEVARA για την δημόσια υγεία

 10/4/2020 
 

Όταν ξεπεράσουμε αυτήν την τραγωδία, θα ξαναρχίσουν όλα όπως πριν; του Serge Halimi, αρχισυντάκτη της «Monde Diplomatique»

 7/4/2020 
 

Εντγκάρ Μορέν ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος: Ο κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αρχίσουμε την αποτοξίνωση του τρόπου ζωής μας

 7/4/2020 
 

Προβλέψεις για πρωτοφανή ύφεση ρεκόρ ύψους 35% στην Ελλάδα το 2020!, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 6/4/2020 
 

Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*

 3/4/2020 
 

Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο

 3/4/2020 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*

 3/4/2020 
 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη

 1/4/2020 
 

Για να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή, να πληρώσει η κυβέρνηση. Tων Εμάνιουελ Σάεζ και Γκέιμπριελ Ζούκμαν*

 31/3/2020 
 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ

 26/3/2020 
 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ . Ξανά στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά ως παγκόσμιο πρόβλημα!

 23/3/2020 
 

Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού. Tου Μπάρι Άικενγκριν

 17/3/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα