Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
18/5/2022
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5644
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Χένρι Κίσινγκερ: Περάσαμε σε εντελώς νέα εποχή
Ο Εντγκάρ Μορέν για την επερχόμενη καταιγίδα
Όταν η Κίνα «αγοράζει τον κόσμο».Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη
Πρώτες ήττες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στον Παγκόσμιο Οικονομικό Πόλεμό τους κατά της Ρωσίας. Γιώργος Ρωμανός Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής
Η οικονομική προσέγγιση του πολέμου στην Ουκρανία
Κρούγκμαν: Το δεύτερο μεγάλο λάθος του Πούτιν

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Δήλωση-κόλαφος του Νόαμ Τσόμσκι: Αν ίσχυε η Νυρεμβέργη, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ θα έπρεπε να κρεμαστούν! 
Κύρτσος καλεί Ν.Δ. να στραφεί κατά της Novartis 
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, για την κυβέρνηση 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Στο Περού παίρνουν μέτρα στην Ελλάδα το ;;;  
Στουρνάρας: Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποταμιεύσεις για ν’ αντέξουν την ακρίβεια 
Λίνα Μενδώνη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή (ΔΕΚ) δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελ

�������� 
 

Ημερομηνία: 24/1/2010   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

            Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή (ΔΕΚ) δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Δύο από τους πιο έγκυρους φορείς του οικονομικού γίγνεσθαι στη χώρα μας. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, ο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας, έχει τα τελευταία δύο χρόνια σημαντική συμβολή στην οικονομική ζωή της Ελλάδας, με τις έρευνες και τις μελέτες του. Μάλιστα, δεν περιορίζεται στην ενημέρωση των 90.042οικονομολόγων της χώρας μας, που είναι μέλη του, αλλά στην ενημέρωση όλων των Ελλήνων πολιτών.

Ο Δείκτη Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή

            Η εμπιστοσύνη του καταναλωτή αντικατοπτρίζει τις ειδικές απόψεις των πολιτών που σχετίζονται με αβέβαια γεγονότα όσον αφορά στην μελλοντική οικονομική κατάσταση. Η εμπιστοσύνη του καταναλωτή δείχνει τη δυναμική επίπτωση της συμπεριφοράς του καταναλωτή σε όρους ψυχολογίας ως προς την δαπάνη. Με την κατασκευή του Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση, και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα, που χρονικά προηγούνται της περιόδου που διανύουμε.         

            Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανασφάλειας, η κατανόηση των απόψεων των πολιτών έχουμε δει ότι αποτελεί σημαντική γνώση για την μελλοντική καταναλωτική συμπεριφορά.

            Είναι προφανές, ότι οι δείκτες εκτίμησης των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων δείχνουν την τάση της οικονομίας και προβλέπουν την εξέλιξή της. Ένας τέτοιος δείκτης, είναι ο δείκτης εμπιστοσύνης του καταναλωτή, ο οποίος αποτυπώνει τις αντιλήψεις των πολιτών και των προσδοκιών τους για το μέλλον.

Υπάρχουσα Κατάσταση

            Η γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να μην είναι καλή. Προκειμένου να σχηματίσει κάποιος μια αντικειμενική εικόνα αρκεί να λάβει υπ’ όψη του τα στατιστικά δεδομένα που αφορούν στις ακάλυπτες επιταγές που έχουν σφραγισθεί στις Τράπεζες. Στην περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και το Νοέμβριο του 2009 η αξία των ακάλυπτων επιταγών διαμορφώθηκε στα 2,8 δις. ευρώ. Το μέγεθος των ακάλυπτων επιταγών δείχνει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Η ανεργία, το τρίτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, διαμορφώθηκε στο 9,3%, έναντι 7,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2008. Οι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έφθασαν στη χώρα μας στις 716 χιλιάδες άτομα. Ανησυχητικό είναι το ποσοστό της ανεργίας που καταγράφεται στους νέους ηλικίας από 15 έως 29 ετών το οποίο είναι 18,5%. Η πραγματική ανεργία εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί περεταίρω, με δεδομένη τη κρίση στους κλάδους της οικοδομής, της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2,6% το Δεκέμβριο του 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου του 2008. Η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το ρυθμό που αυξάνεται ο τιμάριθμος. Ο λόγος είναι ότι εξακολουθούν να σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης. Ένα φαινόμενο το οποίο το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει σκοπό να διερευνήσει σε βάθος με επιστημονικά εργαλεία.

Ο δείκτης μιζέριας είναι το άθροισμα του ποσοστού της ανεργίας και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται για να μετρήσει την πολιτική σημασία της κατάστασης της οικονομίας και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Όσο αυξάνεται ο δείκτης μιζέριας, τόσο οι άνθρωποι μιας κοινωνίας αισθάνονται χειρότερα. Προκύπτει ότι η Ισπανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες με τις χειρότερες προοπτικές.

Αναμφισβήτητα, το 2009 μας κληροδότησε μία βαθειά χρηματοοικονομική κρίση. Το 2010 ήλθε, λόγω των δυσμενών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, με χειρότερους οιωνούς. Η χρηματοοικονομική κρίση, με την αυγή του 2010, άρχισε να έχει επιπτώσεις στην πραγματική παραγωγική οικονομία, εκεί όπου παρατηρούνται φαινόμενα, όπως είναι η αύξηση της ανεργίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η μείωση του ρυθμού της κατανάλωσης. Τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις της κρίσης δεν αγγίζουν μόνο τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην οικονομική σκηνή, αλλά δυστυχώς επεκτείνονται και επηρεάζουν και τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Οι Έλληνες καταναλωτές ψωνίζουν λιγότερο, αποταμιεύουν λιγότερο και συγχρόνως εξακολουθούν να είναι και υπερχρεωμένοι.

Συμπεράσματα της Έρευνας Συνοπτικά

Στόχος της παρούσας δημοσκοπικής έρευνας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση των απόψεων των πολιτών ως εργαλείου κατανόησης της οικονομικής τάσης. Από τα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρω επιγραμματικά τα πιο σημαντικά.

Το Δ’ τρίμηνο του 2009, ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης δε συνέχισε την αυξητική του τάση και μειώθηκε κατά 0,4 μονάδες σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο. Στο Δ’ τρίμηνο του 2008 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είχε  διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 31,9. Έκτοτε, παρουσίασε μία ανοδική πορεία μέχρι και το Γ’ τρίμηνο του 2009 όπου έφθασε στο 38,7. Βέβαια, η τιμή του δείκτη παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, που δείχνει ότι βελτιώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών, οι οποίοι όμως παραμένουν απαισιόδοξοι. Η επιδείνωση της ανεργίας και η ακρίβεια συμβάλουν στην αγωνία και το φόβο των καταναλωτών, αφού η κρίση πλήττει πια την πραγματική οικονομία της χώρας μας.

Όσον αφορά στις δυνατότητες αποταμίευσης, οι απόψεις των καταναλωτών, δείχνουν μια πτωτική τάση στην πρόθεσή τους για αποταμίευση. Και το τέταρτο τρίμηνο δείχνουν ότι η τάση προς αποταμίευση μειώνεται. Λόγω του ότι η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη του 50, συνεχίζεται να παρατηρείται κάποια επιφυλακτικότητα, όσον αφορά στην πρόθεση των καταναλωτών για αποταμίευση. Συνήθως σε περιόδους οικονομικής κρίσης αναμένουμε μία αύξηση της τάσης των πολιτών προς την αποταμίευση, κάτι το οποίο δεν παρατηρείται σήμερα.

Οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας μετά από 4 χρόνια. Στο Δ’ τρίμηνο του 2008 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είχε  διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 34,6. Έκτοτε, παρουσίασε μία ανοδική πορεία μέχρι και το Δ’ τρίμηνο του 2009 όπου έφθασε στο 46,8. Όμως, η τιμή του δείκτη παραμένει κάτω από 50, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τους άλλους δείκτες. Αυτό δηλώνει ότι οι πολίτες μεταθέτουν την όποια συγκρατημένη αισιοδοξία, όσον αφορά στις προοπτικές της οικονομίας, στα επόμενα 4 χρόνια.

Οι ερωτηθέντες είναι έντονα απαισιόδοξοι, τόσο με την ανεργία, όσο και με τη γενική κατάσταση του τομέα της απασχόλησης, και σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας βλέπουν με απαισιοδοξία την ατομική τους εργασιακή κατάσταση, όπως δείχνουν οι δείκτες Αντίληψης της Κατάστασης Απασχόλησης και Εμπιστοσύνης των Απασχολούμενων.

Ο κίνδυνος της φτώχειας μαζί με την ανεργία και την ακρίβεια απειλούν το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό. Από τις απόψεις των ερωτηθέντων της παρούσας έρευνας διαφαίνεται ότι τα προβλήματα όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά ακόμη ότι δεν υπάρχει κάποια ελπίδα αισιοδοξίας στον χρονικό ορίζοντα των 4 ετών. Συνεπώς, με βάση όλους τους γνωστούς δείκτες, οι Έλληνες δεν ατενίζουν με αισιοδοξία το οικονομικό μέλλον της χώρας, αλλά συγχρόνως και το ατομικό τους, αφού είναι δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η όποια ελπίδα των πολιτών αφήνεται για μετά τα 4 χρόνια από σήμερα.

  Σχολιασμός Θέματος «Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή (ΔΕΚ) δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα

 
 

Νέα δεδομένα παραγραφής φορο-υποθέσεων- Τι ισχύει με τους λογαριασμούς

 17/5/2022 
 

Πώς οι 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται 24

 12/5/2022 
 

e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση

 10/5/2022 
 

Coca-Cola Ηοldings BV: Καλείται να πληρώσει 2,6 εκατ. ευρώ με απόφαση ΣτΕ

 10/5/2022 
 

Ε. 2040 /20-04-2022 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021

 28/4/2022 
 

10 διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

 16/4/2022 
 

Έκρηξη κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων από την Εφορία

 14/4/2022 
 

Αυτόματος υπολογισμός φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ

 12/4/2022 
 

Φάκελος: Δασικοί χάρτες – Όλες οι πληροφορίες μέσα από 60 ερωτήσεις – απαντήσεις Τι ισχύει για τις αντιρρήσεις, πότε λήγουν οι προθεσμίες

 9/4/2022 
 

Οι 10 εντολές της Κομισιόν για τις απάτες στον ΦΠΑ

 9/4/2022 
 

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι εικονικές δωρεές

 8/4/2022 
 

ΑΑΔΕ: Στο «στόχαστρο» 1 εκατ. επιτηδευματίες Διασταυρώσεις εισοδημάτων για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του «μαύρου χρήματος»

 7/4/2022 
 

Η ερώτηση - απάντηση 14 του Ε3 για την ωφέλεια από τη μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 1/4/2022 
 

Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021(1 σχόλιo/α)

 31/3/2022 
 

Α. 1038 /14-03-2022 Τρόπος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, για τα έτη 2021 και επόμενα (Α' 170).

 31/3/2022 
 

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

 30/3/2022 
 

Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς, τι σχεδιάζεται για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, τι ισχύει σήμερα για τα δασικά

 29/3/2022 
 

Οδηγός επιβίωσης για τη φορολογία εισοδήματος: Οι «παγίδες», οι νέοι κωδικοί και τα κλειδιά του Ε1 για τις απαλλαγές

 29/3/2022 
 

Δάνεια έως 250.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στις μικρές επιχειρήσεις

 29/3/2022 
 

Αγρια φορολόγηση για τα Airbnb

 28/3/2022 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Για να συμμετέχετε στην Διαδικτυακή συζήτηση της Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Με θέμα : «Τα βαθύτερα αίτια και οι οικονομικοπολιτικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας με Θέμα :Υπεύθυνη Δήλωση των επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους που έχουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό
«Webinar mydata» Διαβίβαση παραστατικών 2021. Διαβιβάσεις, διορθώσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων στην myDATA .
Διαδικτυακή συζήτηση Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) 
Η αναδρομική ασφάλιση των αθλητών στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι καταστροφική και πρέπει να την πάρτε πίσω !!!!  
Σφάλμα Πλατφόρμας - Ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων θέσεων εργασίας ΥΠ.Ε.Κ.Υ. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα δεδομένα παραγραφής φορο-υποθέσεων- Τι ισχύει με τους λογαριασμούς
Πώς οι 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ γίνονται 24
e-ΕΦΚΑ: Mόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση
Coca-Cola Ηοldings BV: Καλείται να πληρώσει 2,6 εκατ. ευρώ με απόφαση ΣτΕ
Ε. 2040 /20-04-2022 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021 
10 διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας 
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Μύθοι και πραγματικότητα την εποχή της παγκοσμιοποίησης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα