Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
5/12/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 11540
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Τί μας διδάσκει για το σήμερα ο πληθωρισμός της δεκαετίας του ’70. Του Χιόνη Διονύση
Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος; Του Damien Millet
24 Οκτωβρίου 1929: Το κραχ του «αμερικάνικου ονείρου»
Έκθεση Δοξιάδη: Οι θυσίες της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Πώς μπορεί να ανασχεθεί και αντιστραφεί το brain drain. Του Γωνιάδη Ηρακλή
Ρουμπινί – Βρισκόμαστε σε παγίδα χρέους που μπορεί να φέρει επανάληψη της κρίσης του 2008

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηχηρό μήνυμα Ιεράς Συνόδου: Μόνο με τεστ η είσοδος ανεμβολίαστων πιστών και κληρικών στις εκκλησίες 
Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο υφυπουργός Εργασίας προτιμάει να ευημερούν οι αριθμοί και να μην ζήσουν οι πολίτες. 
Πλασιέ Εμβολίων ο επίτροπος κ. Σχοινάς ; 
Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Κολοσσός στον κλάδο γαλακτοκομικών

�������� 
 

Ημερομηνία: 2/9/2010   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Κολοσσός στον κλάδο γαλακτοκομικών

Η Vivartia αποκτά το 57,8% της Μεβγάλ ΑΕ αντί 76,6 εκατ. ευρώ και την ενοποιεί με τη Δέλτα ελέγχοντας το 45% της αγοράς

 Στη μεγαλύτερη εξαγορά στην αγορά των τροφίμων μετά τη δημιουργία της Vivartia και την πρώτη που συμβαίνει εφέτος στην Ελλάδα προχωρεί η ΜΙG η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αποκτά το 57,8% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ αντί του ποσού των 76,6 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος (φρέσκο και υψηλής παστερίωσης) θα ελέγχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 45%, ενώ συνολικά στην αγορά του λευκού γάλακτος (συμπεριλαμβάνεται και το εβαπορέ) το μερίδιό τους θα είναι περίπου 33%. Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Δέλτα Τροφίμων ΑΕ και της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ θα έχει συνολικές πωλήσεις ύψους περίπου 640 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό. Και όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «η συνένωση των δύο εταιρειών προβλέπεται να έχει θετική επίδραση στη δραστηριότητα της νέας εταιρείας στον τομέα των

γαλακτοκομικών προϊόντων από τις συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν, αφενός μεν στα δίκτυα πωλήσεων και διανομών και αφετέρου δε στην αλυσίδα τροφοδοσίας και στην παραγωγή των προϊόντων μας».

Στην ανακοίνωση της Vivartia αναφέρεται ότι από τις συνέργειες θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 23 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, σε βάθος τριετίας. Ο κλάδος ωστόσο των γαλακτοκομικών της Vivartia είναι ζημιογόνος. Η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο κατέγραψε συνολικές ζημιές περί τα 108 εκατ. ευρώ, ενώ αναιμική ήταν η κερδοφορία του 2009 για τη ΜΕΒΓΑΛ. Πηγή μάλιστα της ΜΙG έλεγε ότι αν δεν γινόταν η εξαγορά «θα έπρεπε να εισαγάγουμε φθηνό γάλα από τη Δυτική Ευρώπη και να το πουλάμε ως γάλα υψηλής παστερίωσης». Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι τα περίπου 570 εκατ. ευρώ σε ρευστό που διαθέτει στα ταμεία της η Vivartia δεν θα μείνουν αναξιοποίητα για πολύ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέες εξαγορές από την εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η κατάσταση στην αγορά του παστεριωμένου γάλακτος δεν είναι καλή. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους η αγορά συρρικνώθηκε ως προς την αξία κατά 5% και όλες οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι απαισιόδοξες. Σε αυτό το έδαφος και έπειτα από αρκετές συζητήσεις, οι δύο εταιρείες ήλθαν «εις γάμου κοινωνίαν». Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της ΜΕΒΓΑΛΑΕ (από τις παλαιότερες εταιρείες αφού δραστηριοποιείται στον χώρο των γαλακτοκομικών από το 1950) ανήλθαν πέρυσι στα 184 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων σε περίπου 11 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά της κέρδη ήταν 1,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεών της περίπου 106 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Vivartia Συμμετοχών ΑΕ κ. Δ.Μαλαματίνας δήλωσε ότι «το νέο αυτό σχήμα δύναται να ξεπεράσει τις ανταγωνιστικές προκλήσεις των καιρών και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στη διατήρηση όσο και στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και της οικονομίας της χώρας μας». Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛΑΕ κ. Π.Παπαδάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι «εν μέσω έντονα ανταγωνιστικών συνθηκών, ο κλάδος είναι πλέον ώριμος για συνεργασίες και συνδυασμό δυνάμεων μπροστά στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη».

Πώς θα γίνει η συγχώνευση
Με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, η εξαγορά προβλέπεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Πρώτον, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛΑΕ που αφορά τη μεταβίβαση των μετοχών της- το συγκεκριμένο άρθρο απαγόρευε την πώληση μετοχών της εταιρείας σε τρίτο-, η Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ αντί 19,6 εκατ. ευρώ από την οικογένεια της κυρίας Χατζάκου, η οποία όμως θα διατηρήσει το 13,6% των μετοχών της εταιρείας με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών ΑΕ. Δεύτερον, υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης από την αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου αντί 57 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία προβλέπει πως μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η οικογένεια Παπαδάκη- Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα.

Το παρασκήνιο του deal
Ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος τυπικώς έχει αποκτήσει εκ νέου την Chipita και προ μηνών αποχώρησε από τον όμιλο της ΜΙG. Ομως μόνον τυπικώς, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, μια και το τελευταίο διάστημα ήταν καθημερινά στα γραφεία του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της ελληνικής αγοράς στον Αγιο Στέφανο. Και όλοι στέκονταν «σούζα» μπροστά του.

Τελικώς το μυστήριο λύθηκε χθες το πρωί, όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες πληροφορίες για το ούτως ή άλλως συζητούμενο στην αγορά ως πιθανό ενδεχόμενο η Vivartia να εξαγοράσει τη ΜΕΒΓΑΛ. Και «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας ήταν το νέο «αφεντικό» της Chipita. Ο «παγωμένος αρραβώνας» από το παρελθόν- όταν ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και τότε μεγαλομέτοχος της Vivartia, επιχείρησε την εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛμέσω της απόκτησης πακέτου μετοχών που διέθετε η κυρία Μαίρη Χατζάκου, αλλά η κίνησή του προκάλεσε την αντίδραση των άλλων μετόχων- «ενεργοποιήθηκε» και εκτός από την κυρία Χατζάκου αυτή τη φορά στη συμφωνία προσχώρησε και ο κ. Π. Παπαδάκης, πρόεδρος της εταιρείας που ελέγχει και το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Εκτός της συμφωνίας έμεινε ο στενός φίλος του κ. Θεοδωρόπουλου, ο κ. Δ. Συμεωνίδης, αλλά όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές «θα πουλήσει αργότερα».

  Σχολιασμός Θέματος «Κολοσσός στον κλάδο γαλακτοκομικών»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Νέα βόμβα για τους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο

 4/12/2021 
 

Μην πυροβολείτε τους τραπεζοϋπαλλήλους

 2/12/2021 
 

Κορωνοϊός: Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

 2/12/2021 
 

Πώς χάνουν τα funds σε δίκες για πλειστηριασμούς!

 30/11/2021 
 

Πώς το κράτος «αρπάζει» 8,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το Ασφαλιστικό

 29/11/2021 
 

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Με διαγραφή χρέους έως και 75% οι πρώτες ρυθμίσεις

 26/11/2021 
 

Πώς να καταλάβετε αν έχετε γρίπη ή κορωνοϊό

 24/11/2021 
 

Παίρνουν ό,τι μπορούν τα funds των κόκκινων δανείων

 24/11/2021 
 

Γιατί άδειασαν την Ελλάδα Moody’s και Standard and Poor’s;

 22/11/2021 
 

Η ανατομία ενός τραπεζικού σκανδάλου

 22/11/2021 
 

Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε Βούλα - Κηφισιά και αύξηση στη Δραπετσώνα!

 20/11/2021 
 

Ψάχνουν τα Pandora Papers για κρυμμένο χρήμα και φοροδιαφυγή

 19/11/2021 
 

48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 17/11/2021 
 

Ποιους αφορά η επιδότηση ρεύματος – Τι γίνεται στην Ευρώπη

 15/11/2021 
 

Έρευνα του ΣΔΟΕ για καθηγητή πανεπιστημίου που υπεξαίρεσε 15 εκατ. ευρώ

 15/11/2021 
 

Βρόχος ιδιωτικού και δημόσιου χρέους

 15/11/2021 
 

Δημόσιο – Οι 7+7 αλλαγές που «τελειώνουν» τις ουρές

 10/11/2021 
 

Ασφυκτική «πρέσα» για 3,5 εκατ. οφειλέτες

 10/11/2021 
 

Απίστευτη κοροϊδία με τον εξωδικαστικό μηχανισμό!

 8/11/2021 
 

Επαγγελματίες: Ξεμπλοκάρει η συνταξιοδότηση - Παραγραφή οφειλών 10ετίας

 8/11/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΔΩΡΕΑΝ On line ημερίδες για την πλατφόρμα myData 
Αίτημα κατάθεσης εγγράφων από τον βουλευτή του Μέρα 25 κ. Γεώργιο Λογιάδη  
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο. 
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Κίνδυνος για επιστροφή του 100% στις επιστρεπτέες!
Εφορία – Οι τελευταίες φορο – εκκρεμότητες του 2021
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας
Απόφαση – «βόμβα»: Διαγραφή οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία πριν από το 2010
Ηλεκτρονικά και οι γονικές παροχές - δωρεές ακινήτων
Τηλεργασία: Δυο χρόνια μετά το πρώτο lockdown όρισαν αποζημιώσεις! 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Αλλαγές στα πρόστιμα της εφορίας
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ενάντια στην πανουργια του λογου του Χατζηκωσταντινου Γ.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα