Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
26/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10605
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες και οι κολίγοι του 2013 του Νίκου Αρχοντή

�������� 
 

Ημερομηνία: 16/3/2007   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Εκτός από τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς, το τελευταίο διάστημα στους δρόμους έχουν βγει –ξανά- και οι αγρότες. Αυτή τη φορά τα φώτα της δημοσιότητας δεν πέφτουν επάνω τους. Κάτι η επικαιρότητα, κάτι το σύνηθες των διαμαρτυριών τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτι –παραπάνω- το αγροτοσυνδικαλιστικό «καπέλωμα» και οι φωνές αυτών των διαμαρτυριών ακούγονται πιο πνιγμένες από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Κι όμως αυτή φορά έχουν μία ιδιαίτερη σημασία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ιρλανδίας είχε φιλοξενήσει μία ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση, καλώντας τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον πιο ...απίθανο τίτλο πρωτοσέλιδου. Να διαλέξουν δηλαδή την πιο απίστευτη είδηση που θα μπορούσαν να διαβάσουν στην εφημερίδα. Η δεύτερη επιλογή στην ψηφοφορία ήταν ο τίτλος: «Χαρούμενοι οι αγρότες». Η πρώτη; «Εξωγήινοι προσγειώθηκαν στο Δουβλίνο»!

Η αλήθεια είναι ότι παγκοσμίως ο αγροτικός πληθυσμός συγκαταλέγεται –μετά την εποχή του Σπάρτακου- μεταξύ των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας, καθώς και των πιο δογματικών-θρησκόληπτων. Η εξάρτηση από τα στοιχεία της φύσης, αλλά και από το πορτοφόλι των εισοδηματικά ανώτερων αγοραστών των αγροτικών προϊόντων εξηγούν εν πολλοίς αυτή την τάση.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η λεγόμενη ΚΑΠ, φρόντισε τις προηγούμενες δεκαετίες να συντηρήσει την τάση αυτή. Αφ΄ενός γιατί μεταπολεμικά η Ευρώπη και οι βιομηχανίες της χρειαζόταν περισσότερες πρώτες ύλες, αφ’ ετέρου γιατί οι καλοπληρωμένοι αγρότες δεν θα στήριζαν ποτέ αντιλήψεις και πολιτικές που ενδεχομένως να απειλούσαν αυτό το ιδιότυπο «κοινοτικό κεκτημένο».

Αδρές επιδοτήσεις χρηματοδοτούσαν την αύξηση της παραγωγής. Το σύνθημα ήταν «όσο περισσότερο παράγεται, τόσο περισσότερα θα εισπράξετε». Κι εκεί άρχισε η στρέβλωση. Η ευρωπαϊκή γεωργία έγινε πιο εκτατική, πιο εντατική και πιο χημική.

Το αποτέλεσμα ήταν πέρα από συνεχή διατροφικά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια (τρελές αγελάδες, κοτόπουλα με διοξίνες, κοτόπουλα με γρίπη, οπωροκηπευτικά με φυτοφάρμακα), η υποβάθμιση του περιβάλλοντος (εξάντληση υδατικών και εδαφικών πόρων) και η γιγάντωση αγροτοβιομηχανιών κυρίως στις βορειοδυτικές χώρες της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Βρετανία τις περισσότερες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για αγροτικές δραστηριότητες εισπράττει η ...βασιλική οικογένεια, καθότι διαχειρίζεται εκατομμύρια στρεμμάτων.

Στην Ελλάδα, χαρακτηριστικός είναι ο πυρετός του «λευκού χρυσού», όπως αποκαλούνταν το βαμβάκι τη δεκαετία του ’80 ή του ελαιολάδου και της σταφίδας. Στους κάμπους οι αγρότες ξέχασαν τα σιτάρια, τον ηλίανθο, ακόμη και τα πρόβατα που είχαν και στράφηκαν μαζικά στη βαμβακοκαλλιέργεια. Τελικά εξαρτήθηκαν μόνο από αυτή και έφτασαν πλέον να χρειάζονται να σκάψουν 400 μέτρα πλέον για να βρουν νερό για τα χωράφια τους.

Στο ελαιόλαδο, εν απουσία ελαιοκομικού μητρώου (για το οποίο απορροφήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμο, όπως και το κτηματολόγιο) εισέπρατταν επιδοτήσεις ακόμη και ...νεκροί, αλλά και τοπικοί παράγοντες χωρίς μία ριζά ελιάς στην ιδιοκτησία τους, «πανωγράφοντας» την εγχώρια παραγωγή σε τριπλάσια από τα πραγματικά επίπεδα.

Στη σταφίδα, μία από τα ίδια. Συνεχείς υπερβάσεις των ανώτατων ορίων παραγωγής και καλλιέργειας με αποτέλεσμα απανωτές καμπάνες από την Κομισιόν.

Μόνο για την περίοδο μετά το 1999 ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση και έλεγχο τον επιδοτήσεων, αφού ασφαλώς καμία κυβέρνηση δεν ζήτησε πίσω ποτέ χρήματα που «κατά λάθος» απέδωσε σε μη δικαιούχους.

Το πιο τραγικό βέβαια είναι ότι τα λεφτά που εισέρρευσαν στην ελληνική γεωργία, ποτέ δεν κεφαλαιοποιήθηκαν ουσιαστικά για τη δημιουργία υποδομών, ούτε σε επίπεδο αγροτών (με ελάχιστες εξαιρέσεις), ούτε φυσικά σε συνεταιριστικό επίπεδο (εκεί οι εξαιρέσεις περιορίζονται ίσως και στα δάχτυλα ενός χεριού). Οι αγρότες επιδόθηκαν σε μία επιδειξιομανία σπατάλης επί δύο σχεδόν δεκαετίες κι οι συνεταιρισμοί αποτέλεσαν μηχανές αυτόματων αναλήψεων (ΑΤΜ) ρευστών και πολιτικών διαβατηρίων για πολλούς από τους εκάστοτε διοικούντες (συχνά υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη της περιφέρειας). Και όλοι μαζί αυτοί, με τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνούντων, ήλπιζαν στη διαιώνιση της κατάστασης.

Το άλλοθι και τα λάθη

Η πορεία θυμίζει πολύ την άνοδο και την πτώση του Χρηματιστηρίου το 1999. Μόνο που κράτησε περισσότερα χρόνια, όπως περισσότερο θα διαρκέσουν και οι επιπτώσεις της. Κι ασφαλώς κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι λίγοι. Οι πολύ λίγοι.

Όπως συνέβη και στη Σοφοκλέους, όπου κανένας δεν είδε ή δεν ήθελε να δει τα σημάδια της επικείμενης διόρθωσης, έτσι και στην ελληνική γεωργία το σοκ ήρθε λίγο απότομα. Οι αναπτυγμένες χώρες στα βορειοδυτικά, ακόμη (ή και ειδικά) με προσχηματικά σοσιαλίζουσες κυβερνήσεις κινήθηκαν ταχύτερα προς την φιλελευθεροποίηση των οικονομίων τους. Το κράτος είχε αρχίσει να αποχωρεί από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (τις δικές μας ΔΕΚΟ), την κοινωνική ασφάλιση και γενικά το κράτος πρόνοιας από πιο παλιά. Η γεωργία, όμως, είχε παραμείνει στην στοργική αγκαλιά της ΕΕ. Μόνο που οι ίδιες αυτές χώρες την χρηματοδοτούσαν και κάπως έπρεπε να απεμπλακούν από το να χρυσοπληρώνουν τους Έλληνες αγρότες για προϊόντα, όπως το βαμβάκι ή σταφίδα, που ασφαλώς μπορούν να προμηθευτούν ως και 5 φορές φθηνότερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες με τη σειρά τους, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προσπάθησαν να ευνοηθούν από την εξέλιξη αυτή. Έτσι, αντιπρότειναν για την διευκόλυνση εισόδου ευρωπαϊκών (και αμερικανικών) εταιρειών σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα τραπεζικά και οι υπηρεσίες στις ανερχόμενες αγορές τους, να καταργηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι δασμοί στα αγροτικά προϊόντα. Ασφαλώς κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το αγροτικό λόμπι (αν υφίσταται) θα μπορούσε πραγματικά να αντιταχθεί στην ισχύ του τραπεζικού ή των πολυεθνικών στις τηλεπικοινωνίες.

Τα διατροφικά σκάνδαλα ήρθαν να συμπληρώσουν αυτό το παζλ και ασθένεις γνωστές από χρόνια σε όσους ασχολούνται με τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, όπως η Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια (που ήδη ξεχάστηκε) ή η γρίπη των πτηνών ενδύθηκαν έναν τρομολαγνικό μανδύα πανδημίας, με εικόνες από τη Μαύρη Πανούκλα ή την Ισπανική Γρίπη που θέρισαν την Ευρώπη προηγούμενους αιώνες.

Η ΕΕ απέκτησε το άλλοθι της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής τους. Για να το επιτύχει αυτό θα μειώνει σταδιακά τις επιδοτήσεις. Αν δεν υπήρχε και η Γαλλία η μείωση θα είχει γίνει ήδη πραγματικότητα. Δεν είναι διόλου τυχαία η σθεναρή αντίδραση ορισμένων χωρών (μεταξύ αυτών και της Γαλλίας) στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, που θα διπλασιάσει τον αριθμό των (εν δυνάμει) επιδοτούμενων αγροτών της Ευρώπης.

Όπως δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες αλλαγές στην ΚΑΠ ξεκίνησαν, το 2003, από τα λεγόμενα μεσογειακά προϊόντα (βαμβάκι, ελαιόλαδο, καπνός). Τα προϊόντα αυτά δεν παράγοντα στα βορειοδυτικά της ΕΕ (όπου η αγροτική παραγωγή στηρίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία) και απασχολούν χιλιάδες αγρότες. Η συνταγή απλή αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις από την παραγωγή. Ο στόχος πολλαπλός, οδηγούνται ουσιαστικά στην πρόωρη σύνταξη οι μικρομεσαίοι αγρότες, αφού θα εισπράττουν επίδομα αγροτικού επαγγέλματος χωρίς καν να παράγουν, ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα «ξαλαφρώνει», οι αναπτυσσόμενες χώρες θα «γλυκαίνονται» με την μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και της παραγωγής, που θα τους επιτρέπει να εξάγουν περισσότερα προϊόντα στην ΕΕ κι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Το φάντασμα της αβεβαιότηταςΌλοι; Όχι όλοι. Στην Ελλάδα των 640.000 οικογενειών που έχουν ως βασικό (αν όχι αποκλειστικό) εισόδημα από τη γεωργία, των 850.000 δικαιούχων επιδοτήσεων της ΚΑΠ (σε αυτούς θα προστεθούν κι άλλοι όταν μεταρρυθμιστούν οι Κοινές Οργανώσεις Αγοράς του κρασιού και των οπωροκηπευτικών), οι αλλαγές στην ΚΑΠ έρχονται σαν θεραπεία με ηλεκτροσόκ.

Η απουσία στοιχειώδους προετοιμασίας και ενημέρωσης των αγροτών για τις αλλαγές, η παντελής έλλειψη μακροπρόθεσμης αγροτικής πολιτικής από πλευράς πολιτείας (και των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων) και το φάσμα της μείωσης των επιδοτήσεων κατά πολύ περισσότερο μετά το 2013, τρέφει το φάντασμα της αβεβαιότητας στην ελληνική ύπαιθρο.

Οι πολλοί αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι «η Ευρώπη δεν χρειάζεται πλέον τόσους αγρότες» (στην Ελλάδα αποτελούν το 13% του ενεργού εργατικού πληθυσμού, έναντι του 4-5% των βορειοευρωπαίων) και ότι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με λιγότερα. Ε, αυτά τα λιγότερα δεν φτάνουν για τους περισσότερους. Με δεδομένο ότι ένα μεγαλό μέρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βαδίζει με σιγουριά πλέον προς την επανεθνικοποίηση (δηλαδή οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα αναλάβουν το κόστος εφαρμογής της αγροτικής πολιτικής), οι ισχνές δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν αβέβαιο μέλλον για την μετά το 2013 εποχή, στην πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών.

Αυτοί που θέλουν να παραμείνουν αγρότες είναι και αυτοί που εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να κατέβουν πλέον στον δρόμο. Αναζητώντας κατεύθυνση. Στήριξη και υποστήριξη. Σε πολλές περιπτώσεις είναι και ακομμάτιστοι. Ανεξάρτητοι πυρήνες όχι φωνών διαμαρτυρίας, αλλά κραυγών αγωνίας για το αύριο. Σε αυτούς «ποντάρουν» και οι κομματικοί μηχανισμοί. Οι «γαλαζοπράσινοι» εν μέσω και μακράς προεκλογικής περιόδου, οι κόκκινοι στη λογική της γνωστής «πλατφόρμας».

Αν οι φωνές τους πνιχτούν και αυτή τη φορά σε μεγαλόστομες εξαγγελίες μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, τότε θα συσσωρεύονται για μία επταετία ακόμη, οπότε και θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με νέα τάξη κολίγων. Όσων από αγρότες κατέληξαν αγρεργάτες σε μεγαλοκτηματίες-αγροτοβιομήχανους και θα προσπαθούν συμπληρώσουν εισοδήματα «πολυδραστηριότητας», όπως εισηγείται η Κομισιόν, μέσω αγροτουρισμού και παροχής υπηρεσιών (συγκομιδή, διανομή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων).

Κι αν η Ιστορία επαναλαμβάνεται και διδάσκει, τα «ξεθωριασμένα» πλέον Κιλελέρ και ο ξεχασμένος από την Βουλή Μαρίνος Αντύπας (δεν πέρασε ποτέ η πρόταση να ανακηρυχθεί το 2007 ως έτος μνήμης του), θα εξαργυρώσουν με άλλο νόμισμα τις επιταγές από φούσκες προσδοκιών για φυτικά βιοκαύσιμα και χρηματιστηριακά ράλι του καλαμποκιού και του σιταριού, που ξεπροβάλλουν ως «εναλλακτικές αναδιάρθρωσης» της (δυτικής) γεωργίας, που χρυσώνουν το χάπι του εξοστρακισμού των αγροτών από τις φιλελεύθερες οικονομίες και δημιουργούν απλά αντικαταστάτες μεταναστών από Τρίτες Χώρες στην αναζήτηση φθηνού, ανειδίκευτου, αναλώσιμου εργατικού δυναμικού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

O αγρότης χωρίς γη, είναι άνθρωπος χωρίς ελευθερία. Κι η ελευθερία δεν χαρίζεται, αλλά (κάποτε) κερδίζεται.

  Σχολιασμός Θέματος «Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες και οι κολίγοι του 2013 του Νίκου Αρχοντή»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.

 21/4/2020 
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 21/4/2020 
 

Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

 13/4/2020 
 

Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής; Του Νίκου Κοτζιά

 13/4/2020 
 

Νόαμ Τσόμσκι: «Θα ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού, αλλά έχουμε μπροστά μας πιο σοβαρές κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

 10/4/2020 
 

Ιστορική ομιλία TSE GKEVARA για την δημόσια υγεία

 10/4/2020 
 

Όταν ξεπεράσουμε αυτήν την τραγωδία, θα ξαναρχίσουν όλα όπως πριν; του Serge Halimi, αρχισυντάκτη της «Monde Diplomatique»

 7/4/2020 
 

Εντγκάρ Μορέν ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος: Ο κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αρχίσουμε την αποτοξίνωση του τρόπου ζωής μας

 7/4/2020 
 

Προβλέψεις για πρωτοφανή ύφεση ρεκόρ ύψους 35% στην Ελλάδα το 2020!, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 6/4/2020 
 

Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*

 3/4/2020 
 

Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο

 3/4/2020 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*

 3/4/2020 
 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη

 1/4/2020 
 

Για να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή, να πληρώσει η κυβέρνηση. Tων Εμάνιουελ Σάεζ και Γκέιμπριελ Ζούκμαν*

 31/3/2020 
 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ

 26/3/2020 
 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ . Ξανά στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά ως παγκόσμιο πρόβλημα!

 23/3/2020 
 

Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού. Tου Μπάρι Άικενγκριν

 17/3/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Περα απο τη μηχανιστικη αντιληψη στην οικονομικη θεωρια

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα