Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
25/5/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6164
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΘΕΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ

�������� 
 

Ημερομηνία: 30/5/2007   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι οργανωμένες κοινωνίες διαθέτουν κρατική δομή. Δια της κρατικής δομής ασκείται η εξουσία και ο δημόσιος καταναγκασμός. Οι σύγχρονες κρατικές δομές, μ’ άλλα λόγια τα σύγχρονα κράτη, διέπονται από δημοκρατικές αρχές και εμφανίζουν πολυκεντρικό ή πολυδιάστατο ως προς την εξουσία χαρακτήρα. Ο πολυκεντρικός αυτός χαρακτήρας μεταφράζεται σε μία αμφισβήτηση του Κράτους ως μοναδικού κέντρου αποφάσεων. Το Κράτος δεν αποτελεί υποχρεωτικά και τη μοναδική πηγή έλλογης συμπεριφοράς. Οι θεωρητικοί της θεωρίας της Οικονομικής Πολιτικής ή διαφορετικά της θεωρίας των δημόσιων επιλογών, μεταξύ αυτών ο γνωστός καθηγητής Jacques Attali, αναλύουν το κράτος ως ένα πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων. Το κράτος εκφράζει τη συνισταμένη των εσωτερικών συγκρούσεων που εμφανίζονται στο πλαίσιο της κοινωνικής οργάνωσης. Πολιτικά Κόμματα , Κοινοβούλια, Δημόσια Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνδικάτα, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Επιμελητήρια, ομάδες πίεσης κ.λ.π. αντιπαρατιθέμενα, συγκρουόμενα, παρεμβαίνοντα, συμφωνούντα ή διαφωνούντα, διαμορφώνουν ακριβώς το προαναφερθέν πεδίο, στο χώρο του οποίου αναπτύσσεται το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Με τον τρόπο αυτό το κράτος αποτελεί οργάνωση που εκφράζει μεν την εξουσία, η εξουσία όμως αυτή δεν είναι υποχρεωτικά και αδιαμφισβήτητος εκφραστής της κοινής, σταθερής και έλλογης συμπεριφοράς. Είναι, ή θεωρητικά τουλάχιστον υποστηρίζεται ότι είναι, ένας πολυκεντρικός φορέας, ένα πολυδιάστατο μόρφωμα, το οποίο εκφράζει κατά περίπτωση την κυριαρχία του επί συμφερόντων κατά τεκμήριο αντιτιθεμένων. Ο πολυκεντρικός χαρακτήρας του έρχεται να συμπληρώσει τις δημοκρατικές αρχές του προσδίδοντας έτσι σ’ αυτό μια πολυδιάστατη μορφή. Η ίδια η δημοκρατική υφή του κράτους σήμερα είναι συνάρτηση των δυνατοτήτων, τις οποίες παρέχει σε διάφορα κέντρα αποφάσεων, που στο εσωτερικό του δραστηριοποιούνται, να εκφρασθούν, να παρέμβουν, να συνηγορήσουν ή να συμβουλεύσουν, να διαφωνήσουν ή να προτείνουν σε σημεία διάφορα της άσκησης πολιτικής και με τον τρόπο αυτό να αναδείξουν τον ανωτέρω αναφερθέντα πολυκεντρικό χαρακτήρα του .

Στις μέρες μας ο πολυκεντρισμός αυτός θριαμβεύει. Παρουσιάζεται εντούτοις περισσότερο από άλλοτε αντιφατικός, συχνά επικίνδυνος και οπωσδήποτε ικανός να εγείρει προβληματισμούς ή και ερωτηματικά για το μέγεθος ή και την ποιότητα της κρατικής εξουσίας. Σύγχρονα επιχειρηματικά μεγαθήρια του ιδιωτικού τομέα, πολυεθνικές εταιρείες ή άλλης μορφής οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, αποκτούν εξουσία δύσκολα ελεγχόμενη, ενώ η επιδιωκόμενη συρρίκνωση των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομική διαδικασία αποδυναμώνει δημόσιους φορείς και υπηρεσίες ελέγχου που ιστορικά έπαιξαν στο παρελθόν σημαντικότερο ρόλο. Στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, το ρεαλιστικό ή ουτοπικό περιεχόμενο της οποίας δεν θα με απασχολήσει εν προκειμένω, η συλλογική επιδίωξη των συμφερόντων των εργαζόμενων ανθρώπων, επιστημόνων, ειδικών ή ανειδίκευτων αποκτά πρωτεύουσα σημασία, καθώς η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η διεκδικητική διαδικασία, ή ακόμα η προστασία των κεκτημένων, απαιτεί οργανωμένη μορφή δράσης, πληροφόρησης και δυνατότητα παρέμβασης σε κέντρα λήψης αποφάσεων θεσμικού χαρακτήρα. Οι συσσωματώσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι συχνά δέχονται κριτική, ως παρουσιαζόμενες δεκτικές ενός συντεχνιακού πνεύματος, είναι εντούτοις τόσο αναγκαίες όσο και χρήσιμες, καθώς αποτελούν τη φυσιολογική απάντηση της κοινωνίας στη συχνά ενοχλητική αλλά και επικίνδυνη συσσώρευση μονοπωλιακών στοιχείων στο επίπεδο της παραγωγικής δομής, των επιχειρήσεων, ή των οργανωμένων κεφαλαιουχικών συμφερόντων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας αποτελεί φορέα επαγγελματικών συμφερόντων, συσσωμάτωση σημαντική των οικονομικών επιστημόνων, κέντρο κοινών επιδιώξεων, αλλά και οργανισμό κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με αριθμό μελών που υπερέχει άλλων Επιμελητηρίων ή Συλλόγων, κλάδων διαφορετικών του κοινωνικού και οικονομικού ψηφιδωτού, αποτελεί σύμβολο των εκάστοτε Κυβερνήσεων και καλείται να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο ως στοιχείο ουσιαστικό του πολυκεντρισμού που υποστηρίζει το δημοκρατικό περιεχόμενο της ελληνικής κοινωνίας. Ως φορέας επαγγελματικών συμφερόντων και σύμβουλος των Κυβερνήσεων, διατηρώντας δυνατότητες παρέμβασης στις εξελίξεις και διαφυλάσσοντας επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελεί δια νόμου κρίκο της αλυσίδας που πλέκει και στοιχειοθετεί την δημοκρατική κοινωνία μας.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από αμφιλεγόμενες εξελίξεις, σε μια περίοδο οφθαλμοφανών συγκεντρώσεων κεφαλαίου και απελευθέρωσης της αγοράς, που όμως δεν φημίζεται για το ηθικό περιεχόμενο των μηχανισμών της, σε χρόνους επικίνδυνους για τη μισθωτή εργασία ή για τον ελεύθερο επιστήμονα επαγγελματία, σε στιγμές αποθέωσης ενός άγριου ανταγωνισμού που συνοδεύεται από το <<μέγα όραμα>> της μεγιστοποίησης των κερδών, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλείται να ενσωματώσει τις ελπίδες στα συμφέροντα των οικονομικών επιστημόνων διαφόρων κατηγοριών και ειδικεύσεων. Οφείλει να διαπνέεται από την υψηλή εκείνη αίσθηση της ευθύνης ενός φορέα που είναι διατεθειμένος να αγωνισθεί για τα επαγγελματικά συμφέροντα, τα οποία κατοχυρώνει, ανεξαρτήτως δεσμεύσεων που το πολιτικό γίγνεσθαι είναι δυνατό να επιχειρεί να του επιβάλει .

Τα συμφέροντα αυτά, οικονομικού κατεξοχήν περιεχομένου σχετίζονται με την συνεχή και δίκαιη σύγκρουση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διανεμητικής διαδικασίας. Η σύγκρουση θα μεγεθύνεται, στο μέτρο που οι εργαζόμενοι και μεταξύ αυτών οι χιλιάδες των οικονομικών επιστημόνων, θα συνειδητοποιούν την πραγματωθείσα ανισοκατανομή που οι δήθεν νομοτελειακές εξελίξεις επέβαλαν και στην Ελληνική κοινωνία. Το Ο.Ε.Ε. είναι ένας σημαντικός θεσμός, χρήσιμος για τους οικονομικούς επιστήμονες και την κοινωνία, θα γίνει σημαντικότερος, όταν αποφασίσει να διαδραματίσει τον ρόλο που άλλα Επιμελητήρια, άλλων επαγγελματικών κλάδων, διαδραματίζουν ήδη, θέτοντας τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Πρόκειται για θέμα βούλησης και απόφασης για ουσιαστικές αντιπαραθέσεις με κριτικό περιεχόμενο, συνειδητές επιλογές και ξεκάθαρους στόχους. Οι Οικονομικοί Επιστήμονες ας αγκαλιάσουμε τον θεσμό, ας ανανεώσουμε τη δύναμη του συμμετέχοντας σ’ αυτόν κι ας στείλουμε το μήνυμα της απόφασης μας για διεκδίκηση των δικαιωμάτων που οι νόμοι και η αξιοπρέπεια επιβάλλουν.

  Σχολιασμός Θέματος «ΤΟ Ο.Ε.Ε. ΘΕΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"

 21/5/2020 
 

Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες

 8/5/2020 
 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)

 22/4/2020 
 

Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.

 21/4/2020 
 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 21/4/2020 
 

Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

 13/4/2020 
 

Κρίση χωρίς δημοκρατία; Απαγόρευση της πολιτικής και της κριτικής; Του Νίκου Κοτζιά

 13/4/2020 
 

Νόαμ Τσόμσκι: «Θα ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού, αλλά έχουμε μπροστά μας πιο σοβαρές κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε»

 10/4/2020 
 

Ιστορική ομιλία TSE GKEVARA για την δημόσια υγεία

 10/4/2020 
 

Όταν ξεπεράσουμε αυτήν την τραγωδία, θα ξαναρχίσουν όλα όπως πριν; του Serge Halimi, αρχισυντάκτη της «Monde Diplomatique»

 7/4/2020 
 

Εντγκάρ Μορέν ο κοινωνιολόγος και φιλόσοφος: Ο κατ’ οίκον περιορισμός μπορεί να μας βοηθήσει ν’ αρχίσουμε την αποτοξίνωση του τρόπου ζωής μας

 7/4/2020 
 

Προβλέψεις για πρωτοφανή ύφεση ρεκόρ ύψους 35% στην Ελλάδα το 2020!, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 6/4/2020 
 

Μένουμε σπίτι, του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου*

 3/4/2020 
 

Η ελληνική οικονομία στο χείλος της καταστροφής. Από Χρήστο Κουτσονάσιο

 3/4/2020 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ COVID-19: «Our key message is: test, test, test»! του Γιώργου Δουράκη*

 3/4/2020 
 

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ! Του Γιώργου Δουράκη

 1/4/2020 
 

Για να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή, να πληρώσει η κυβέρνηση. Tων Εμάνιουελ Σάεζ και Γκέιμπριελ Ζούκμαν*

 31/3/2020 
 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ

 26/3/2020 
 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ . Ξανά στο προσκήνιο, αλλά αυτή τη φορά ως παγκόσμιο πρόβλημα!

 23/3/2020 
 

Η οικονομική διάσταση του κορωνοϊού. Tου Μπάρι Άικενγκριν

 17/3/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Οι πέντε επιλογές για να βρουν ρευστότητα οι εταιρείες
Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης: Τι ισχύει για τουρισμό, ΦΠΑ και επιδόματα
Όλα τα μυστικά για το νέο πρόγραμμα επιδότησης απώλειας μισθών - Παραδείγματα
Νέα διαδικασία επιστροφής Φόρου Προστιθεμένης Αξίας με την A. 1104 /06-05-2020
Ποια μέτρα έρχονται τώρα στις εργασιακές σχέσεις
Τι ισχύει για την αποζημίωση ειδικού σκοπού τον Μάιο

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ποίηση της Χρυσούλας Δημητρακάκης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα